Читај ми!

Рани кадрови 032: Данило Лазовић

У осмој епизоди четврте сезоне “Раних кадрова”, која носи назив “032: Данило Лазовић”, представљамо младог редитеља, студента Факултета драмских уметности у Београду, који од балсамованих исечака властите прошлости, од делова свог видео дневника и фото-архива, од снимљених локација и артефаката у којима су похрањене његове успомене – тежи да сачини есеј и аутофикцију, једну сасвим личну верзију трагања за ишчезлим временом. Његов поступак одликују игривост и непретенциозност, дискретни хумор као и стална тежња за преиспитивањем медија у којем ствара.

Данило Лазовић рођен је у Подгорици 1999. године. Период детињства и одрастања провео је у Крагујевцу. Током студија написао је сценарија и режирао неколико кратких филмова: “Стој, Јохннy, стој!”, “Мементо мори”, “Биће горе или боље, зависи како га прочиташ”, као и документарни филм “За викенд гајби Ластом са Аутокоманде у 15 до 5 да не бих плаћао перонску 170 динара“ за који је награђен специјалном наградом на “Мартовском фестивалу”.

Након уводног разговора са младим аутором у студију “Раних кадрова”, погледаћемо његов кратки играно-документарни филм “Биће горе или боље, зависи како га прочиташ”, који му је био завршни испит на трећој години студија.

У филму “Биће горе или боље, зависи како га прочиташ”, насталом по сценарију и у режији Данила Лазовића, млади редитељ одлази у свој родни град, да заједно са својом филмском екипом, сними филм о фиктивном лику инспирисаном њим самим, његовим одрастањем и детињством, посећујући њему битна места и евоцирајући сећања која долазе при контакту са њима. Како то обично иде у току снимања наилазе на разне проблеме баналне природе. Све то бележи редитељ документарног филма, који се никада не појављује већ само чује, својом опсервацијском камером... Улоге у филму тумаче Данило Лазовић, Давид Алексић, Милена Вујичић, Предраг Лазовић, Сташа Тошић, Ковиљка Лазовић… и други.

Телевизијски приказ филма “Биће горе или боље, зависи како га прочиташ” доноси нам Кристина Ђуковић, драматуршкиња, сценаристкиња, филмска критичарка и уредница у Редакцији драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

У другом делу разговора у студију, у емисију долази гост Данила Лазовића – млади директор фотографије Петар Николић, а биће речи и о припреми њиховог заједничког дипломског краткометражног играног филма, који носи назив “Филм о одласку у село у којем ми се родио деда”.

Креатор и уредник серијала: Марко Новаковић

Редитељ: Огњен Исаиловић

Сценариста: Срђан Вучинић

Директор фотографије: Бојан Ракић САС

Сценографкиња: Мира Андрејевић

Костимографкиња: Александра Стошић-Крстовић

Монтажер: Петар Шумоња

Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић

Композитор: Владимир Пејковић

Дизајнер звука: Небојша Драгићевић

Продуценткиња: Јека Гук-Влатковић

Производња: Радио-телевизија Србије 2023.

 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије