Читај ми!

Заводљива телевизија – Креатори сериja

Нова епизода серијала посвећена је ТВ серији "Алекса Шантић“

Прича о настанку једне од најпопуларнијих домаћих биографских играних ТВ серија "Алекса Шантић“ готово је једнако бурна као и живот песника којим се бави. Снимана у периоду од 1989. до 1990. године, серија о великом песнику из Мостара, једна је од последњих пројеката удружених југословенских ТВ центара, снимана на аутентичним локацијама Шантићевог родног града, а њено емитовање прекинуо је распад Југославије.

Баш као што живот главног јунака захвата бурани сторијски период – од отоманског пада, преко аустроугарске окупације и Првог светског рата, па све до формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Узбудљив унутрашњи живот вођен аутентичним стваралачким нервом Алексе Шантића, а у доба великих културних и политичких превирања вешто су сценаристички уобличили Ђорђе Лебовић и Јосип Лешић према Лебовићевом роману, док су режија Александра Јевђевића и првокласна  плејада глумаца, уз препеве Шантићевих стихова у извођењу Драгана Стојнића створили и данас популарну и јединствену играну серију о великом песнику.

О комплексности и продукцијској раскоши серије, о равнотежи изумеђу биографског и историјског, о трагичној судбини и несвакидашњој личности Алексе Шантића, о томе по чему га памтимо, о особеном језику његовог стваралаштва, о народу, породици, уметности и трагици…

Саговорници: Бранислав Лечић, глумац, Вања Шибалић, професорка телевизијске продукције, ФДУ, др Владимир Вукомановић Растегорац, књижевни критичар.

Уредник и сценариста Лидија Божић

Сценограф Мира Андрејевић

Директор фотографије Владимир Марковић

Монтажер Марко Роксандић

Редитељ Иван Милановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво