Ферари на ВН Мајамија мења боју из црвене у азурно плаву

Специјално за трку Велике награде Мајамија, Фераријева формула 1 коју возе Чарлс Леклерк и Карлос Саинц, мења боју из традиционалне црвене у азурно плаву.

Информација да ће на Флориди Леклерк и Саинц возити формуле светло плаве боје обучени у одећу истог дезена, стигла је директно из Ферарија.

Разлог је одавање почасти историји "Скудерије" (тим Ферарија у Ф1) јер је плава боја већ била коришћена у прошлости пре него што је уведена црвена која је постала позната у целом свету. 

На стази у Мајамију биће приказана два тоналитета светло плаве боје под именима "Plata" и "Dino" што се односи на особе и дешавања у прошлости.

Нијанса "Plata" се везује за Алберто Аскарија који је ту боју везивао за боју аргентинске заставе која је доносила срећу и њему и тиму јер је он возећи трке у светло плавим формулама, 1952 и 1953. године постао првак света.

Друга, нешто јача нијанса, под именом "Dino" коришћена је за униформе неколико возача међу којима су  Клеј Рагацони и Ники Лауда који су се 1974. године заједно попели на подијум ВН Холандије, а те униформе је јако волео Енцо Ферари.

Међутим ово није први пут да ће Леклерк и Саинц возити формуле са ливрејом друге боје. Наиме 2022. оба возача су учествовала на Великој награди Италије када су њихове формуле биле, поред традиционално црвене на многим деловима биле обојене у "жуто Модена". Та боја је употребљена на првим формулама Ферарија након формирања "Скудерије".

Возачи су на тај начин 11.09.2022 прославили 100 година од постојања легендарног аутодрома у Монци.

На почетку су Фераријеве формуле биле жуте боје а црвена је уведена тридесетих година на самом почетку Светског шампионата формуле 1 када је Федерација тражила од сваког тима да изабере боју којом ће се представити. Тако је италијански тим постао црвен, француски плав, енглески зелен а немачки прво беле а затим сребрне боје.

Што се тиче земаља ван Европе, јапанске формуле су црвено беле а америчке бело плаве. Црвена Фераријева боја се назива "Rosso Corsa" идентификована као "Pantone 185 C".

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара