Дан победе...тамо далеко, у Норвешкој

Тамо далеко, на северу Норвешке, Фондација Култура сећања Крвави пут обележава Дан победе на гробљу у Ботну, општина Салтдал, где је сахрањено више од 1600 наших заробљеника из овог и других нацистичких логора у Норвешкој.

Уз госте из Норвешке и Србије, биће и Лепосава Јанков, ћерка Ранислава Филоповића, из Дрена, у околини Обреновца. Ранислав је умро у логору Ботн у јануару 1943. а у логор је депортован да у страховитим условима ради најтеже послове на изградњи пута који ће после рата добити симболично назив Крвави пут. Лепосава је имала само 3 године када је отац одведен у заробљеништво. На позив Фондације, по први пут ће посетити очев гроб.

Овогодишње обележавање је подржала и суфинансирала Управа за сарадњу са дијаспором Републике Србије. Амабсадор Републике Србије у Норвешкој, Драган Петровић ће положиити венац, а свештеник Српске православне цркве у Норвешкој, отац Александар Зељковић ће служити парастос.

Градоначелник општине Салтдал ће присуствовати обележавању, као и Норвежани који су помагали затвореницима, којима ће бити уручене захвалнице Фондације.

Председник Фондације, историчар и писац Кнут Флувик Туресен ће само неколико дана раније имати прву промоцију своје нове књиге под називом "Они су умрли на Крвавом путу – српски затвореници у Норвешкој у периоду 1942-1945" - то је његова 18. књига са тематиком војне и ратне историје.

Обележавање на гробљу ће се завршити соло изведбом на труби: "Тамо далеко".

Фондација Култура сећања Крвави пут (kulturasecanja.org) је основана крајем 2022. године, а Дан победе прошле године је обележен у Ослу и Бергену. 

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара