Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Овог понедељка у фокусу емисије је прича о специјалној јединици Војске Републике Српске (ВРС), једне од најбољих на ратом захваћеном простору бивше Југославије деведесетих, виђене кроз документарни филм „Прича поносног пука“ аутора Слободана Симојловића и Сњежана Лаловића, који су скоро две године припремали овај филм, истражујући многе документе, видео записе и други архивски материјал али, пре свега, записујући непосредна сведочења припадника те јединице, која је у ствари основана у Загребу, у последњим данима Југославије, затим прошла и кроз познату калварију у Добровољачкој улици у Сарајеву, потом трансформисана у Заштитни пук Главног штаба ВРС а касније, завршетком рата, расформирана.

Гост у студију је редитељ филма Слободан Симојловић, по многима један од најбољих телевизијских редитеља, не само у његовој матичној кући РТС, већ уопште у области телевизијског стваралаштва на подручју Србије, а могло би се рећи и региона. Осим разговора о самом филму, његовим основним мотивима циљевима, као и планираним предстојећим јавним пројекцијама по Србији, Српској и шире, сазнаћемо нешто више о самој јединици, о којој се веома мало или готово ништа није знало у веме грађанског рата деведесетих и за коју, по изјавама њених припадника, не само да није било почињених ратних злочина, већ да нико од припадника није био ни оптужен за ратне злочине.

У оквиру разговора видећемо и занимљиве инсерте из филма, односно изјаве припадника тог славног и поносног пука ВРС, званичног назива 65. Заштитни моторизовани пук Главног штаба Војске Републике Српске, а чије успомене данас баштини, чува и промовише Удружење ветерана те јединице, под истим тим називом, са главним седиштем у Бањалуци.

Из емисије би смо издвојили још две занимљиве приче, а које обе, тематски, такође покривају босанско-херцеговачки простор, а од којих је једна из њеног федералног дела а друга из Републике Српске.

Први прилог се односи на изваштај са пригодног обележавања Дана геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Спомен подручју Доња Градина, код Козарске Дубице, у Републици Српској, почињеним на подручју Независне Државе Хрватске у време Другог светског рата, а коме су присуствовали високи политички и други представници Републике Српске и Републике Србије.

Други прилог је занимљивља прича о селу Уништа, које је практично у две државе, на граници између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, а које административно припада Општини Босанско Грахово, али до кога се у ствари, због компликоване путне мреже, може доћи само из Хрватске, уз неизбежне перипетије око неопходних дозвола граничне полиције.

Реприза емисије у 02.19 на РТС Свет.

Уредник емисије Бобан Ковачевић.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије