Читај ми!

Имагинарна едиција

Алексеј Антипов и Јуриј Трусов: Право на заборав: етичко-политички аспекти (2)

У емисији Имагинарна едиција 16. и 17. маја можете слушати текст „Право на заборав: етичко-политички аспекти” који су написали Алексеј Антипов и Јуриј Трусов.

Савремено доба одликује се појавом технологија које, са једне стране, омогућавају да се подаци чувају практично бесконачно дуго, док се, са друге стране, прикупљање података често врши без свесне одлуке корисника да то дозволи. Чување и прикупљање личних података представља потенцијални проблем зато што, задржавајући се у дигиталном свету после присуства човека на интернету, они утичу на друштвено и политичко представљање личности, на то како је други перципирају, а компромитација садржаја дигиталног записа може да учини отвореним информације које нису намењене особама са стране.

Како запажају Алексеј Антипов и Јуриј Трусов, тренутно присуствујемо расту тенденција бескрупулозног коришћења сачуваних података, како од стране преступника тако и од стране компанија, који употребљавају те податке за преваре или продају. Потреба да се успостави контрола над прикупљањем, чувањем и коришћењем података довела је у истраживачкој литератури и правној науци до појаве „права на заборав”, које омогућава човеку да активно управља процесом прикупљања и чувања података, да учествује у избору круга корисника којима ће ти подаци бити доступни, а такође и да их избрише по сопственом нахођењу. Увођење таквог права не само што омогућује да држава утиче на прикупљање и чување података, регулишући интеракције законским путем, већ и да се реализује потенцијал аутономије личности. Перспектива јачања права на заборав у законодавству изазвала је бурне расправе у академској и професионалној заједници по питању нарушавања слободног тржишта идеја и увођења политичке цензуре у интернет. У овом тексту, аутори разматрају филозофске, етичке и политичке основе права на заборав, заступајући тезу да право на заборав има позитиван хеуристички потенцијал, али да при томе није лишено концептуалних недостатака, као што није способно ни да потпуно реши сложену ситуацију обраде података. Ипак, реализација права на заборав у перспективи може да има повољан утицај на стање у области прикупљања и чувања личних података.

Текст је изворно објављен 2023. године у 16. броју часописа Философский журналь.

Читао је Александар Божовић.
Превели с руског Тања Мијовић и Данило Барјактаревић.
Уреднице Оливера Нушић и Тања Мијовић.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије