Читај ми!

Жене у музици

Слушаћете соло песме Мирјам Хајд, аустралијске композиторке и пијанисткиње која је била активна и као педагошкиња и песникиња, а чији се живот одвијао од 1913. до 2005. године. Шарлот де Ротшилд, сопран и Адријан Фармер, клавир изводиће песме које је су настајале у временском периоду који је обухватио готово пола века, од 1933. до 1982. године. Снимке који су ови уметници забележили у Концертној дворани у Манмуту у Велсу објавила је издавачка кућа Lyrita 2019. године.

Поред оркестарских, камерних, концертнантних и остварења клавирске музике, опус Мирјам Хајд красе и бројне соло песме које је компоновала на текстове истакнутих, али и мање познатих аутора, како и на сопствене стихове. Стил ове ауторке музиколози означавају као занимљив спој импресионистичке музике и постромантизма, док у соло песмама ауторка показује своју љубав према природи, пејзажима, дочарава емоције, а музиком и речју доноси своје виђење живота. Мирјам Хајд је оставила драгоцен траг у историји музике, а из њене биографије као важни издвајају се подаци да је 1981. одликована Орденом официра Реда Британске империје, 1991. додељен јој је Орден Аустралије, а 1993. године Универзитет Маквори у Сиднеју овеначао ју је почасним докторатом.

Слушаћете соло песме компоноване на стихове Кристине Росети, Хилде Хамонд-Спенсер, Виве Каунсел, Волтера де ла Мера, Патрише Хакет, Адама Линдсија Гордона, Вилијама Алдера Морисона, Марџори Кене, Доротеје Даулинг, Хенрија Кендала, Валери Бартон, Хелен Водел, као и на сопствене стихове.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара