Камерне арије за виолину и басо континуо Ричарда Џоунса

Сонате из збирке "Камерне арије за виолину и басо континуо" Ричарда Џоунса јасно показују интернационални дух Лондона у 18. веку.

Ту се могу препознати многи утицаји, лакоћа француских игара, трагика Леклерових страница, импровизациони мелизми италијанског стила, екстравагантни покрети Верачинија.

Ипак, задивљујуће је како је Џоунс успевао да очува сопствени стилиски идентитет. Колико год разнородних елемената препознавали у његовој музици, на свакој страници је јасно да је баш он њен аутор. То се, можда, највише односи на необична хармонска решења, којима су енглески аутори тог доба били склони.

У данашњем Аутограму, који смо посветили Џоунсовој збирци "Камерне арије за виолину и басо континуо", чућете први тонски снимак ових композиција. 2011. године, на оригиналним инструментима епохе, остварили су га виолинисткиња Креета-Мариа Кентала, виолончелиста Лаури Пулака и чембалисткиња Мици Мејерсон.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије