Читај ми!

Путовање по јужној Србији и северној Бугарској 1864.

Гости др Адам Софронијевић и др Владимир Абрамовић

"Издавачки подухват објављивања превода књиге која први пут излази на једном језику најчешће се сматра вредним по себи, јер доноси нове садржаје за велику групу људи која те садржаје до тада није могла да разуме услед непознавања језика на којем су претходно објављени. Вредност оваквог подухвата одређује се,свакако, и мери вредношћу дела које се преводи. Мерећи вредност дела, посебно у контексту објављивању његовог превода, морамо увек сагледавати и аспекте који нису везани искључиво за његов садржај, већ и за контекст културни, научни, технолошки, језички, а делом, следствено томе, и друштвени, па чак политички. Књиге Феликса Каница, аустријског аутора који је живео и радио у 19. веку, увек су сматране вредним, посебно на просторима Србије, јер је његов рад, путописни, етнолошки и археолошки, поред несумљивог квалитета, односио на просторе непосредне српске државности, просторе на којима су Срби живели, или оне просторе Балкана за које је српски народ имао политичка, културна, економска и друга интересовања. Преводи Каницових дела у претходним временима имали су велику информативну вредност за читаоца у Србији, у прво време непосредно у вези са садржајима које су доносили, а касније као сведоци времена у којем је Каниц путовао и стварао. Данас се пред читаоцем који ову књигу узима у руке поставља питање: Чему преводити Каница и објављивати га у Србији 2023. године?" (Из увода књиге: "Путoвање по јужној Србији и северној Бугарској 1864"; Феликс Каниц)

Поводoм превода, после 150 година, књиге "Путовање по јужној Србији и северној Бугарској 1864." Феликса Каница (1829, Будимпешта- 1904, Беч) путописца, архелога, великог познаваоца југоисточне Европе, гости овонедељне Ризнице су филолог и инжењер информационих технологија др Адам Софронијевић, доцент на Факултету за примењени менаџмент, економију и финaнсије у Београду и историчар др Владимир Абрамовић, научни сарадник Одељења за историју Филозофског факултета, Универзитета у Београду, уредници ове књиге.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 


Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије