Читај ми!

Ускршња јаја кроз призму науке: од чврстине љуске до пигмената за бојење

У ишчекивању Ускрса, доносимо разговоре о карактеристикама јаја и истраживањима њиховог квалитета, као и о различитим методама за добијање пигмената – од биљака до прехрамбеног отпада.

Од професорке Радмиле Ресановић са Факултета ветеринарске медицине у Београду ћемо сазнати шта све утиче на квалитет јаја, како их чувати, да ли је здраво конзумирати жива јаја, као и од чега зависи чврстина и дебљина љуске јајета.

Професор Немања Рајчевић са Биолошког факултета открива која све једињења присутна у биљкама могу бити искоришћена за фарбање ускршњих јаја, а указује и на њихове биолошке функције код биљака.

О пројекту који има за циљ добијање висококвалитетних, функционалних пигмената са применом у посластичарству валоризацијом отпада воћа и поврћа разговараћемо са др Петром Ристивојевићем, доцентом Хемијског факултета у Београду.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије