Читај ми!

Пресађивање живота - како поново покренути програм трансплантације у Србији

Према Међународном регистру Донација органа и трансплантација (ИРОДаТ), Србија је на скали стопе донора органа у свету међу последњима. Ове године урађено је шест трансплантација, док на нови орган чека око 2000 људи. После застоја, због коронавируса, програм трансплантација полако се опоравља, али и даље недовољном брзином како би већина дочекала најважнији позив. Како решити овај проблем, како мотивисати људе да постану донори, нека су од питања за професора доктора Зорана Ковачевића, нефролога, покретача и организатора поделе донорских картица у Србији и покретача трансплантације бубрега на ВМА у Београду.

Депонија Дубоко крај Ужица гори већ 10 дана. Због дима који куља са депоније, Ужичани су забринути за своје здравље, иако и локалне и републичке власти тврде да је све под контролом. Од Марије Паликуће, ВД диретора Градског завода за јавно здраве Ужице сазнаћемо најновије информације о томе да ли су опасне материје у ваздуху повећане.

Пре ти месеца почеле су да се примењују нове заштитне мере из Закона о безбедности саобраћаја, односно привремено одузимање возила од оних који су направили тежи прекршај. Како је објавио МУП постоји 18 прекршаја због којих се може остати без аутомобила. Колико возила је до сада одузето,као и остале дилеме у вези са привременим одузимањем возила разрешиће мајор полиције Александар Раденковић.

У данашњем Магазину на Првом представљамо НЕПРО базу, која постоји при Министарству трговине. У тој бази се налазе сви повучени производи из наших радњи од играчака, шнала за косу до електричних уређаја.У госте нам долази Мирјана Станчић, Национална контакт тачка за брзу размену информација о опасним производима.

Вечерас почиње и Кански фестивал о чему ће нас известити Ненад Дукић.

Уредник и водитељ Николина Миљковић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије