Читај ми!

Холандија дисквалификована са Евровизије

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да су предлагачи и спонзори резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама били изненађени способношћу и одлучношћу председника Србије да се бори како би објаснио колико је резолуција погубна и у супротности са Дејтонским мировним споразумом. Она је за телевизију Прва рекла да ће председник Александар Вучић стићи до сваког краја света - "од Пацифика до Кариба", да ће контактирати сваку афричку државу, да ће их све замолити за помоћ и да ће издвојити време да објасни свима колико је погубна резолуција о Сребреници.

Председник Владе Србије Милош Вучевић је, поводом изјаве премијера Црне Горе Милојка Спајића да ће подржати усвајање резолуције о Сребреници, рекао да се нада да је та земља свесна одлуке коју доноси. Вучевић је гостујући на Телевизији Пинк рекао и да то не види као пријатељски гест државе која нам је најближа историјски, културно, национално и народно. Оценио је да таква одлука може нарушити однос између две земље, будући да се трећина становништва у тој земљи изјашњава као Срби.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић је, са аеродрома "Никола Тесла" испратио други авион којим је упућена хуманитарна помоћ Палестинском народу. Он је поручио да је обавеза и Владе и српског народа да упуте помоћ угроженом становништву и покажу пажњу и солидарност. Нагласио је да помоћ садржи 900 тона робе укупне вредност од три милиона евра. Будући да је ситуација комплексна, не може се проценити тачан период у којем ће роба стићи до становника Газе, али, како је министар рекао, могла би да буде испоручена за неколико недеља.

Израелска војска све снажније гађа Рафу, посебно њен источни и јужни део. Агенције преносе да има више десетина жртава. Наређена је нова евакуација Палестинаца. Из тог града у Појасу Газе, до сада је побегло више од 100 хиљада људи. Уједињене нације упозоравају да је све мањехране и горива и да је могуће заустављање помоћи за Газу наредних дана.

Холандски представник на Евровизији Јост Клајн дисквалифкован је са тог такмичења након што је, наводно, запретио запосленој на том музичком фестивалу, јављају холандски медији. Запослена у организацији тог фестивала поднела је притужбу против Јоста, а истрага је још у току. Ово је први пут да је нека земља избачена из такмичења усред трајања Евровизије. Холандски јавни сервис АВРОТРОС саопштио је да казну сматрају несразмерном и да ће се касније детаљније изјаснити.

Представница Србије Теја Дора с песмом РАМОНДА наступа 16-та. Пренос можете слушати на нашем програму у 21 час.

На тениском турниру у Риму Хамад Међедовић победио је Шпанца Фокину са
2:0 у сетовима. Душан Лајовић ће од 15 сати и 30 минута играти са Аргентинцем Баезом.

Уредник и водитељ.Мирослав Војводић

Уредници вести:Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије