Читај ми!

Проглашен победник конкурса – после 130 година Природњачки музеј добија зграду

Рад академика професора Бранислава Митровића из архитектонског студија "MITarh“ изабран је за победнички од стране стручног жирија на конкурсу за идејно решење нове зграде Природњачког музеја у Београду.

Проглашен победник конкурса  –  после 130 година Природњачки музеј добија зграду Проглашен победник конкурса – после 130 година Природњачки музеј добија зграду

Први пут у својој историји, дугој скоро 130 година, Природњачки музеј добиће нову, наменску зграду која ће бити изграђена на простору комплекса „Парка пријатељства“ у Новом Београду.

„У новој згради ћемо наше збирке са око 2.000.000 примерака учинити доступним и видљивим за јавност и бићемо у могућности да интензивније комуницирамо са друштвом о богатом природном наслеђу наше земље, Балкана и света. Природњачки музеј у Београду је важна институција и за нашу научну заједницу, центар едукације и место које промовише поштовање према природи и животној средини. У Београду се преплићу култура, наука, и друштво и преговара се о одлукама које ће допринети одрживости ресурса наше планете, а Природњачки музеј је незаобилазни део те комуникације", истакао је Славко Спасић, директор Природњачког музеја.

Спасић је додао да ће у новом здању кроз изложбе, програме образовања, као и радионице, стручне скупове, конференције и популарна предавања Музеј градити још јаче мостове између науке, културе и друштва.

Председник жирија, професор Иван Рашковић, архитекта, оценио је да је конкурс био веома успешан. Овом приликом је истакао значајан број и квалитет пристиглих радова и нарoчито похвалио првонаграђени рад.

„Конкурс за Природњачки музеј је успео по броју пристиглих радова и њиховим квалитетима. Првонаграђени рад чува аутентичну силуету постојећег парка „Ушће", при чему у свој простор укључује и део природе под отвореним небом", истакао је професор Рашковић.

Марко Стојчић, архитекта, главни градски урбаниста и члан жирија, изјавио је да је конкурс за Природњачки музеј у Београду доказ да је наша архитектонска струка на изузетно високом нивоу.

„Предато је 18 радова који су жирију задали озбиљан задатак – да изаберемо само једно решење од великог броја веома квалитетних радова. Победничко се издвојило као веома храбро и квалитетно решење које трајно решава питање статуса парка и објеката који се у њему налазе. Оно је и решење које у најмањој мери, својом изграђеном структуром, смањује постојећи фонд зеленила. У функционалном смислу даје неки нови, ефектан приступ решавању потреба музеја, а са друге стране архитектонски, не превише наметљиво, доминира на прави и убедљив начин, оценио је.

Стојчић је такође изразио уверење да ће након реализације овог пројекта Београђани и посетиоци Београда моћи да уживају у једном веома савременом објекту са посебним доживљајем како поставке тако и простора око Музеја.

Пројекат се реализује под покровитељством Министарства културе, а награђени и ненаграђени радови постављени су на специјалној презентацији Природњачког музеја на линку: prirodnjackimuzej.konkurs.rs/rs.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво