Нишка Народна библиотека „Стеван Сремац“ прославља 145 година постојања

Поводом јубилеја Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу – 145 година од оснивања, организоване су изложбе и уручења признања. Реч је о једној од најстаријих културних установа у Нишу и прва јавна библиотека у Јужној Србији.

Народна библиотека „Стеван Сремац“ у Нишу прославила је јубилеј 145 година од оснивања установе.

Поводом јубилеја, поклоници писане речи и културне баштине, могли су да виде изложбе „Библиотеком кроз време“, „Штампарије у Нишу до Првог Светског рата“ и „Камен древног сневача“.

Уручена су и признања. Међу добитницима су министар културе Никола Селаковић и супруга председника Србије Тамара Вучић, којој ће признање бити уручено накнадно.

„Још те давне 1879. године постављен је чврст темељ културе на коме се град Ниш и људи у њему развијају и напредују и данас, одужујући се својим прецима и отаџбини, а истовремено стварајући плодан залог за нашу будућност“, рекао је Селаковић.

Министар истиче је да библиотека успешно негује традицију, историју, културу народа, пратећи притом све савремене облике књижевног, стваралачког и научног повезивања и комуникације.

Најстарија културна установа града Ниша и једна од првих јавних библиотека у јужној и источној Србији.

Основана је 1879. године, годину дана након ослобођења од Турака, а основали су је Владика Јероним, који је књижници градској тестаментом оставио кућу и сву своју имовину и књижевник Стеван Сремац који је тој установи завештао своју библиотеку.

За 145 година број чланова нишке Народне библиотеке нарастао је са 107, колико је било на оснивању, на око 35.000.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије