Читај ми!

Суплементи нису гаранција доброг здравља, а могу да изазову и негативне последице

Свакодневно смо изложени великом броју реклама о доприносу суплемената нашем здрављу. Да ли то значи да можемо да их слободно конзумирамо без консултације с лекаром и да ли ће нам суплементи заиста помоћи или могу да изазову озбиљне проблеме, објаснила је гошћа Дневника, фармацеуткиња Слађана Панајотовић.

Прошле недеље у медијима је осванула вест да су у Јапану преминуле две особе, а да је преко сто примљено у болницу због тровања суплементима. Хитно је покренута истрага, а компанија је апеловала на купце да престану да користе пилуле које су рекламиране као суплемент за смањење холестерола и крвног притиска.

Овакве ситуације срећом нису тако честе, напомиње гошћа Дневника, фармацеуткиња Слађана Панајотовић, а могуће је да иза тог догађаја у Јапану заправо стоји неинформисаност пацијената о томе какве све здравствене утицаје може имати употреба суплемената.

„Фармацеути и лекари у Србији јесу свесни какав утицај суплементи могу да имају на здравље пацијента. Они могу бити део терапијског плана. Важно је када су у питању иницијативе наших пацијената, да у самомедикацији укључује суплементе, знају да то не треба да раде спонтано, импулсивно, да је јако добро да се распитају какав здравствени утицај може имати одређени суплемент. Као прво, шта је главна делујућа молекула, који су пуниоци“, наглашава Панајотовићева.

Јако је важно да купци суплемената фармацеуту кажу које све лекове тренутно користе, како би они направили добру комбинацију и препоруку да би се избегла итеракција између терапије коју је одредио лекар и коју редовно користи и суплемената, као и хране. Осим тога и Сунце, односно УВ зраци могу да утичу на наш организам када користимо лекове и суплементе.

„Значи, што више информација, што више знања, то је за пацијента боље“, саветује фармацеуткиња.

Како је регулисана продаја суплемената

Министар здравља доноси акт – Правилник о промету дијететских суплемената. У оквиру тог правилника су листе активних супстанци које уопште могу да се нађу у оквиру једног дијететског суплемента, односно додатку исхрани.

Дефинисане су највише дозе које могу да се нађу у оквиру тог суплемента. Забрањено је да се користе биљке јаког дејства које су штетне. Забрањене су било које супстанце које могу имати штетан утицај на здравље.

Тачно је дефинисано како изгледа декларација једног суплемента, које све податке носи таква декларација. Да ли смеју да га користе деца, доиље, труднице и осетљиве популације пацијената.

Суплементи су сви додаци исхрани који могу да надокнаде микронутријенте, витамине и минерале, које не уносимо путем исхране. У суплементе спадају и екстракти биљака.

Лекови и суплементи на бази биља

На нашем тржишту постоје осим биљних суплемената и лекови који су на биљној бази и они спадају у другу категорију.

Они су израђени тако да у свакој дози тог биљног лека буде присутна тачно одређена, стандардизована количина тог биљног екстракта и то доноси додатну сигурност. На нашем тржишту има отприлике око 40 регистрованих биљних лекова и традиционалних биљних лекова и у оквиру тог секундарног паковања постоје упутства за пацијента које је врло информативно и које треба прочитати“, истиче Слађана Панајотовић.

Пацијенти који не могу да читају или разумеју упутство, требало би да питају фармацеута да им појасни све што је важно – када да га користе, у којој дози, шта не смеју да раде, односно како да се понашају када употребљавају неки биљни лек.

Зашто користимо суплементе

Важно је знати шта желимо да постигнемо одређеним суплементом, напомиње фармацеуткиња. Уколико је то имунитет, уколико је то подизање енергије најбоље је за савет питати лекара и фармацеута како бисмо добили адекватан савет шта да укључимо.

„Има пуно грешака код употребе суплемената – од дозе преко комбинације. На пример, одређена храна може да утиче тако да суплемент не даје свој максимум или да дâ погрешан ефект. Оно што треба да пратимо то су симптоми. Да ли се појављује несаница, главобоља, да ли нам отичу ноге, да ли се појављује нешто што одудара од уобичајеног када смо почели да користимо неки суплемент“, саветује гошћа Дневника.

Свакако треба избегавати дуплирање доза, без обзира што неко на тај начим мисли да ће брже решити проблем.

Суплементи у комбинацији са лековима

Фармацеутска комора је омогућила да се провери комбинација лекова и сви пацијенти старији од 65 година са више од пет лекова у терапији, уколико желе да користе биљне лекове, чајеве, суплементе могу да траже од апотекара да провери постоје ли извесне интеракције у њиховом терапијском плану.

Поред свих поменутих мера опрезности, важно је нагласити и да се суплементи купују у апотекама где је проверен квалитет и безбедност препарата, а не преко интернета и друштвених мрежа јер се ризикује да дође до нежељених ефеката, истиче на крају гостовања у Дневнику, фармацеуткиња Слађана Панајотовић.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије