Читај ми!

РТЦГ: Влада Црне Горе усвојила информацију о амандманима на резолуцију о Сребреници

Како сазнаје Портал РТЦГ, завршена је телефонска седница Владе Црне Горе на којој је усвојена информација о амандманима Црне Горе на Резолуцију о Сребреници. Влада је наложила Министарству вањских послова да у понедељак пошаље амандмане предлагачу, а у њима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може таргетирати народ или државе.

Црна Гора ће, како је раније најављено, предати два амандмана на Резолуцију о Сребреници у циљу постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону, пише портал РТЦГ.

Амандманима је, наводи се, предвиђено индивидуализовање кривице за геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона.

Први амандман гласи:

„...понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, верској или другој скупини или заједници у целини...”

Други амандман гласи: „...потврђујући неповредивост општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама....”.

Овим амандманима, како су рекли из Владе, спречава се свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив, али и намера да се један народ жели прогласити геноцидним.

Другим амандманом суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу Босне и Херцеговине, што је гарантовано Дејтонским споразумом, с обзиром на то да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмерене против Републике Српске, навео је портал РТЦГ.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије