Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски и Порошенко на руској потерници; Кијев: Оборен још један Су-25 у Доњецкој области

Рат у Украјини – 800. дан. Руска полиција издала је потерницу за садашњим и бившим председником Украјине Зеленским и Порошенком, као и за командантом копнених снага Украјине. Министарство одбране саопштило да су јуришни авиони Су-25 уништили утврђење украјинске војске на делу фронта који припада руској војној групацији "Центар“. У Доњецкој области украјинска војска оборила још један руски Су-25. Британски "Телеграф" сазнаје да Доналд Трамп има детаљан план за миран завршетак украјинског сукоба, али да га неће открити пре избора.

 Зеленски и Порошенко на руској потерници; Кијев: Оборен још један Су-25 у Доњецкој области Зеленски и Порошенко на руској потерници; Кијев: Оборен још један Су-25 у Доњецкој области

Дејства на украјинском фронту током јучерашњег дана обележили су напади на Дњепропетровску, Харковску и Запорошку област.

Украјинска страна саопштила је да је Москва извела нападе на Никопољ и Марганец, као и на Харков, где су гађане куће а људи остали под рушевинама, док са руске стране стижу наводи да су оружане снаге Украјине гађале стамбену зграду у Токмаку у Запорошкој области, а да је нападом дроном погођена бензинска станица у Белгородској области.

Руске трупе појачале су јуришне нападе код Авдејевке, а Кијев тврди да Часов Јар, град у области Доњецк, остаје једна од кључних мета Русије, јер би могао да олакша даље напредовање ка оближњим градовима Константиновка, Краматорск и Славјанск.

Генерал-потпуковник Оружаних снага Украјине, командант Копнене војске Александар Пављук, изјавио је да Русија планира да заузме Харков и Суми, те да би заузимање Харкова могао да буде један од циљева руске офанзиве на лето.

У међувремену, огласио се и украјински председник Володимир Зеленски поручивши да се земља суочава са новом фазом “општег руског рата“.

Поново се помиње нуклеарно оружје. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова поручила је шефу британске дипломатије да не треба да заборави да је Москва земља са нуклеарним арсеналом, реагујући на Камеронову изјаву да Украјина има право да користи оружје Велике Британије за напад на циљеве унутар Русије, пренео је Тас.

Захарова је поручила и да ће, ако Запад подржи напад на Крим, сваки удар бити “дочекан снажним осветничким ударом Русије”.

За то време, Москва је објавила извештај у којем тврди да је од почетка године заузела додатних 547 квадратних километара територије украјинских региона које је припојила.

Кијевске власти, с друге стране, припремају обнову земље у којој је, према објављеним подацима, у руским нападима уништено и оштећено 250.000 кућа.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара