Читај ми!

Смањен број бирача на бирачким местима за предстојеће изборе – како да знамо где тачно гласамо

До сутра је рок да се утврде и објаве збирне изборне листе, а тада треба да се закључи и бирачки списак. Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић каже за РТС да ће ГИК вечерас утврдити збирну изборну листу, као и да ће сутра Министарство објавити укупан број бирача на територији града Београда. Новина на овим изборима је број бирача на бирачким местима, тј. неће бити бирачких места са више од 1.800 уписаних бирача, поручује Лукић.

Зоран Лукић подсећа да је Скупштина усвојила измене Закона о локалним изборима, а прошле недеље и измене Закона о јединственом бирачком списку.

“Дакле, договорено је да сви они бирачи који су се пријавили након 3. јула 2023. године се враћају са бирачким правом тамо где су били до тог тренутка”, рекао је Лукић.

Најавио је да ће сутра Министарство да објави укупан број бирача на територији града Београда.

Оно што ће бити новина на овим изборима, то је да је промењен број бирача који могу да гласају на једном бирачком, односно тај број је смањен.

“То је једна лепа ствар, поступљено је по препоруци ОДИХР-а нашег Министарства, тако да неће бити бирачких места са више од 1.800 уписаних бирача”, навео је Лукић.

То значи да неки од нас неће гласати на бирачком месту на којем су до сада остваривали бирачко право, а Лукић наводи да је сигуран да ће "Пошта" благовремено испоручити позиве за гласање.

“Позивам бираче и да на сајту Министарства провере, дакле укуцавањем свог матичног броја, где ће тачно гласати 2. јуна”, нагласио је Лукић.

"Вечерас ћемо утврдити збирну изборну листу"

Указао је и да ће Градска изборна комисија вечерас утврдити збирну изборну листу.

“Са 14 изборних листа, политичких странака, коалиција политичких странака и група грађана”, навео је Лукић.

Када је реч о особама које не могу самостално да изађу на гласање, Лукић каже да три дана пре одржавања избора могу да обавесте локалну самоуправу, односно градске општине, да имају потребу да гласају од куће, као и на сам дан гласања до 11 часова.

Поручује да је сигуран да ће бити довољно екипа које ће изаћи на терен како би сви остварили своје бирачко право. Додаје и да свако бирачко место има две екипе које су задужене за излазак на терен.

Говорећи о онима који 2. јуна пуне 18 година и да ли ће имати право гласа, Лукић каже да су они већ уписани у бирачки списак.

“Сигурно ће моћи да гласају 2. јуна и сигуран сам да ће и они добити позив”, додао је Лукић.

Два гласачка листића у Београду – плаве и кајсија боје

Указао је да добијамо по два гласачка листића – један за Скупштину града и други за општинске изборе. Листић за Скупштину града биће плаве, а за општинске изборе кајсија боје, навео је Лукић.

Напоменуо је и да на бирачко место морамо понети личну карту или пасош, као и да није могуће гласање уз возачку дозволу.

Када се очекују први резултати

Када је реч о томе када ће Градска изборна комисија изаћи са првим резултатима, каже да ће се нада да ће то бити око поноћи.

“Ми као Градска изборна комисија обављујемо само дупло верификоване резултате. Дакле, резултате које видимо у оригиналном примерку записника у раду бирачког одбора, које статистичари уносе једном у софтвер, а онда ради провере још једанпут”, закључио је Лукић.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије