Читај ми!

Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Котору: Промењен приступ ЕУ о Плану раста, добра прилика за регион

На самиту под слоганом "Један регион – заједничка визија", у Котору су се састали лидери Западног Балкана и ЕУ. Званичници из региона, представници ЕУ и САД разматрају План раста за Западни Балкан. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће регион Западног Балкана вероватно чекати још шест година за улазак у ЕУ.

Домаћин Самита у Котору је премијер Милојко Спајић, а скуп почиње у 09.30, како је најавила Влада Црне Горе. Најављено је и присуство европског комесара за суседство и проширење Оливера Вархељија и помоћника америчког државног секретара задуженог за Европу и Евроазију Џејмса О'Брајена.

Самиту ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. С њим у делегацији биће и министар финансија Синиша Мали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Kонференција за новинаре, на којој ће се обратити Спајић и Вархељи, почиње у 10.30.

На догађај су, осим лидера и министара из региона, позвани и представници Савета за регионалну сарадњу, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, Светске банке, Транспортне заједнице, Атлантског савеза, Енергетске заједнице, Фондације за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ-а, високи представници Европске комисије и други.

То је трећи регионални самит лидера Западног Балкана који се одржава у последњих неколико месеци. Претходна два одржала су се у Тирани и Скопљу.

Иначе, План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратна средства, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ.

План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије