Коалиција "Бирамо" најављује могућност изласка из изборног процеса, покрет "Крени промени" дао рок до петка

Уколико власт не одустане од даљих опструкција, бићемо приморани да изађемо из изборног процеса, јер у таквим условима Београђани не би ни имали право избора, поручила је коалиција "Бирамо". Кандидат за градоначелника Београда покрета Крени-промени Саво Манојловић затражио је да се до петка у подне прогласе све изборне листе опозиције које су прикупиле довољно потписа, а да ће у супротном уследити блокада избора.

На састанку коалиције "Бирамо", како је саопштено, одлучено је да се инсистира на прихватању свих изборних листа опозиције у законском року.

"Све листе наше коалиције 'Бирамо' су поднете у складу са законом. Сви кандидати на листама коалиције 'Бирамо', у свим општинама и у свим градовима у којима се кандидујемо, имају право да буду бирани на листама на којима се и кандидују", наводи се у саопштењу.

Потпуно је, како истичу, "јасно да је коалиција 'Бирамо' била суочена са опструкцијама на сваком кораку изборног процеса до сада".

"Најозбиљнији покушај било је одбијање проглашења наших изборних листа на Новом Београду и Вождовцу. С обзиром на то да је реч о београдским општинама у којима је Српска напредна странка изгубила на изборима у децембру, јасно је да је реч о покушају да нас спрече да изађемо на изборе тамо где су најслабији. Власт покушава да направи хаос од изборног процеса, јер се плаше пораза на изборима", оценила је коалиција "Бирамо".

Најављено је да ће правни тим те коалиције искористити сва правна средства која има на располагању.

"С обзиром на то да је реч о изборним листама које су у складу са законом, очекујемо да власт одустане од даљих опструкција и прогласи све листе. Уколико власт не одустане од даљих опструкција, бићемо приморани да изађемо из изборног процеса, јер у таквим условима Београђани не би ни имали право избора", поручила је коалиција "Бирамо".

Манојловић: Блокада избора ако се листе не прогласе до петка

Кандидат за градоначелника Београда покрета Крени-промени Саво Манојловић затражио је да се до петка у подне прогласе све изборне листе опозиције које су прикупиле довољно потписа, а у супротном ће уследити блокада избора.

Манојловић је на конференцији за новинаре објаснио да је изборна листа покрета Крени-промени одбачена у општинама Врачар, Раковица, Стари град и Вождовац.

Разлог који је наведен у решењу је то што је у све четири општине дошло до преклапања одређеног броја потписа са другим изборним листама. У општини Врачар спорна је и родна равноправност, јер се на листи Крени-промени у тој општини налазе четири жене заредом, а однос треба да буде три према два.

Манојловић тврди да то јесте пропуст, али да је то правило уведено како би се побољшао положај жена, а да се сада то начело злоупотребљава, како би се оборила опозициона листа.

Када је реч о пропусту са потписима који се преклапају, Манојловић каже да је то ствар која може брзо бити решена, али да им није дат рок за исправљање неправилности, како је предвиђено Законом.

Нагласио је да је и изборна листа чији је носилац председник Александар Вучић у неколико општина у Србији имала пропуст са родном равноправношћу, али да је листа упркос томе проглашена.

Уколико не буде испуњен захтев за проглашење свих опозиционих листа које су прикупиле неопходан број потписа, Манојловић је најавио блокаде избора, о којима ће говорити више након што истекне рок који је тај покрет дао властима - петак у подне.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије