Читај ми!

Књига сећања на убијене ђаке "Рибникара" од сутра у електронском облику, форум се наставља

Чланица Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ ''Владислав Рибникар“ Јасминка Петровић каже да ће Књига сећања која је целог дана била отворена у Краља Милутина 10, од сутра бити доступна у електронској форми како би се у њу уписали сви који то нису успели да учине данас.

Јасминка Петровић је о Књизи сећања говорила новинарима на Ташмајдану, где је био организован форум, као део посебног комеморативног програма "Буђење" у знак сећања на деветоро убијених ђака и чувара Основне школе "Владислав Рибиникар".

Форум критичког промишљања о свему што је довело до злочина, о узроцима и последицама масовних убистава, био је прилика и да грађани у разговору са чланвима тима искажу мишљење или да своје предлоге и размишљања оставе у посебне кутије, које ће, како је рекла Петровић, као и QР кодови са питањима, остати и нередних дана у Ташмајданском парку у близини споменика Десанки Максимовић.

Форум ће бити настављен и онлајн како би сви заинтересовани могли да дају одговоре на постављена кључна и суштинска питања за опоравак нашег друштва као целине, а који ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.

Петровић је изразила задовољство бројем преузетих QР кодова и бројем одговора током дана убачених у сандуче.

"Заиста смо задовољни да има преко 400 они који су скинули и око 100 они који су одговорили, што мислимо да је сасвим довољно", рекла је Јасминка Петровић, једна од најзначајнијих дечјих писаца у Србији и региону.

Нагласила је да очекују долазак и средњошколаца и основаца да и они кажу своје мишљење и размишљање на постављења питања.

Додала је да је планиран и линк за QР кодове са питањима, јер је циљ Форума да људи отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су држава и друштво успели да на те потребе одговоре, као и о начину на који треба у будућности да се сећамо трагедија из маја 2023. године.

Форум је замишљен као почетак рада на бележењу искуства виктимизације шире заједнице и као полазна тачка консултација о програмским садржајима и функцији Меморијалног центра.

Кључна питања за опоравак друштва

Адвокат породица убијених у Рибникару Огњен Божовић оценио је да су на форуму постављена питања кључна и суштинска за опоравак друштва као целине.

"Тек смо на почетку пута и да бисмо стигли до оздрављења, да бисмо стигли до Меморијалног центра каквог желимо да буде, морамо укључити још више грађана, практично све грађане у дијалог како бисмо разумели оно шта је тај осећај који та установа треба да одражава", казао је Божовић.

Додао је да се надају да ће врло брзо бити доступан веб сајт Мултидисциплинарног тима где ће грађани моћи да узму активно учешће у давању предлога.

Захвалио је свима који су дали допринос да инсталација заживи у кратком временском периоду.

"Све је то показало дозу јединства коју можемо да постигнемо, дозу посвећености, осећаја који је деловало да смо изгубили и надам се да ће одговори на форуму бити једна добра база на којој ћемо моћи да наставимо да радимо", рекао је Божовић.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара