Читај ми!

Трагом Јевреја на Балкану: Србија, 1-3

Јевреји су живели вековима на територији Балкана, а у Далмацији су пронађени докази о њиховом присуству још у римско доба. Желели смо да прикажемо како су изгледали свакодневни живот, традиција и култура Јевреја на овим просторима. Трилогија ,,Трагом Јевреја на Балкану” снимана је у Србији, Далмацији и у Сарајеву.

Трагом Јевреја на Балкану: Србија, 1-3 Трагом Јевреја на Балкану: Србија, 1-3

У септембру смо прославили Рош Хашану, јеврејску Нову годину са јеврејском заједницом у Сарајеву. Породица Николић нас је угостила на Шабат и пробали смо пастел - традиционалну питу са месом, која се припрема за овај празник. Посетили смо јеврејски гето у Дубровнику, као и јеврејско гробље на Марјану у Сплиту, које датира из шеснаестог века. Архитекта и конзерватор Горан Никшић провео нас је кроз подруме Диоклецијанове палате у Сплиту, где су биле јеврејске радионице у античко доба. Соња Елазар из Сарајева, ауторка књиге ,,Из албума босанских Сефарда” описала нам је обичаје на сефардским венчањима, а Драгиња Маскарели из Музеја примењених уметности у Београду показала нам је биндали хаљину - венчану хаљину Јеврејки. Са Робертом Сабадошем из Јеврејске општине у Суботици и са Аном Лебл из Јеврејске општине у Сплиту, разговарали смо о томе како се распад Југославије одразио на поимање јеврејског идентитета и шта он значи за Јевреје данас. Сегмент страдања свакако је незаобилазан када је реч о Јеврејима. Више о логору и жртвама логора Старо Сајмиште сазнали смо од др Давора Стипића. Професор Вук Даутовић са Филозофског факултета у Београду, објаснио нам је зашто постоје заблуде и стереотипи о Јеврејима као моћницима и богаташима, а професорка Амира Садиковић са Филозофског факултета у Сарајеву говорила нам је о изазовима да се сачува ладино језик - мешавина хебрејског и шпанског, којим су причали Сефарди. Како звучи тај језик чули смо од Ерне Дебевец, која је за нашу емисију поделила анегдоте из свог детињства. Наша бивша амбасадорка у Израелу Кринка Видаковић Петров и музиколог Душан Михалек, који још увек живи у Израелу, говорили су нам о односу Јевреја према Србима данас.

Прву емисију посвећену јеврејској заједници у Србији снимали смо у Београду, Земуну, Новом Саду и Суботици. Мало је познато да је прву лопту за фудбал у Србију донео Јеврејин Хуго Були са студија у Берлину. Такође, најстарији јеврејски хор на свету је хор ,,Браћа Барух” који је основала Јеврејска општина у Београду. Осим тога, мелодија чувене сарајевске севдалинке ,,Кад ја пођох на Бембашу” јесте мелодија из јеврејске молитве и ова песма се првобитно изводила на ладину - језику сефардских Јевреја.

У ова немирна времена треба памтити људе који са нама живе вековима и деле наше радости и патње.

Уредник емисије је Милена Вујовић

Реприза ,07. мај у 01:30 и 09:30

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара