Читај ми!

Фјури и Усик - меч века у Ријаду за титулу апсолутног шампиона и појас с благословом папе Фрање

Боксери Тајсон Фјури из Велике Британије и Олександр Усик из Украјине бориће се у Саудијској Арабији за титулу апсолутног светског шампиона у тешкој категорији, за појасеве у верзијама ВБЦ, ВБО, ВБА и ИБФ, у мечу од 12 рунди.

Фјури и Усик - меч века у Ријаду за титулу апсолутног шампиона и појас с благословом папе Фрање Фјури и Усик - меч века у Ријаду за титулу апсолутног шампиона и појас с благословом папе Фрање

Програм у "Кингдом арени" у Ријаду почеће у 18.00 по средњоевропском времену, а Усик и Фјури би требало да изађу у ринг нешто после поноћи у ноћи између суботе и недеље. 

Победник дуела између Фјурија и Усика постаће први неприкосновени шампион тешке категорије професионалног бокса још од Ленокса Луиса 2000. године. Поред четири појаса, победник ће добити и специјално дизајнирани појас ВБЦ-а за ову борбу који је благословио чак и папа Фрања.

Пуне 24 године тешка категорија нема апсолутног шампиона, тј. боксера ко је успео да обједини све титуле свих организација. Најближи овом достигнућу после Луиса били су браћа Кличко, Виталиј и Владимир, који нису боксовали један против другог због обећања мајци да никада неће ући у ринг један наспрам другог.

Фјури и Усик - може бити само један

Септембра прошле године објављено је да је Фјури потписао уговор за меч против Усика у Ријаду. Борба је првобитно била заказана за 23. децембар, али је одложена за 17. фебруар 2024. након Фјуријевог меча са Френсисом Нгануом у октобру.

Ипак, и фебруарски окршај је одложен због Фјуријереве посекотине изнад ока. Британац је добио повреду на тренингу, свега 15 дана пред заказани почетак. Наиме, Фјури је током спремања за меч добио ударац од Хрвата Агрона Смакићија, те је зарадио посекотину у пределу аркаде. Фјуријеви критичари су потом истицали да повреда није главни разлог одлагања меча, већ Британчева неспремност за покретног Усика.

Боксери у меч улазе као непоражени, Усик има скор 21-0, а Фјури 34-0-1. Уколико Усик победи, биће неприкосновени шампион у две тежинске категорије, претходно је био и шампион у крузер категорији.

Прошле године је постигнут и споразум о подели новчаних средстава након меча - 70:30 у Фјуријеву корист - што значи да ће Британац зарадити око 150 милиона долара. Усик је прихватио мањи део под условом да Фјури донира милион долара од своје зараде за хуманитарну помоћ Украјини.

Мора се навести и да боксери нису нарочити ривали, осим што се понекад поткраде која међусобна прозивка на друштвеним мрежама. Међутим, љубитеље бокса засигурно очекује спектакл, јер се ради о врхунским борцима.

Фјури је упркос годинама, нешто искуснији када је реч о борбама, издржљивији и тежи од супарника. С друге стране, Усик је бржи, лакши, али и нижи што може бити заостатак у односу на вештог Британца.

Усик се за меч против Фјурија припремао са Санелом Хасановићем, Новопазарцем који је боксерску каријеру почео у Сарајеву. Најпре, јер је Хасановић сличне висине (204 центиметра) као и Фјури.

Тајсон Фјури, 1. јун 1988. године - Велика Британија

Скор: 34-0-1, 24 нокаутом;

Висина: 206 центиметара;

Распон руку: 216 центиметара;

Тежина: 123,5 килограма;

Став: Конвенционални.

Олександр Усик, 17. јануар 1987. године - Украјина

Скор: 21-0, 14 нокаутом;

Висина: 190,5 центиметара;

Распон руку: 198 центиметара;

Тежина: 100 килограма;

Став: Контрагард.

Фјуријеви директи и Усикови изненадни напади гарантују спектакл

Украјинац ће извесно покушати да наметне борбу с полудистанце, јер ће га у супротном Британац директима и ударцима одозго у главу преко рамена оборити.

Усик одлично функционише контрагардом, јер му је лева рука јача. Покушаће с тим у вези да отвори Фјурија кретњом у његову десну, а своју леву страну, како би брзим ударцима, крошеима и аперкатима реметио ривала, а тиме и улазио у тело Британца.

Усик је оваквом тактиком два пута савладао на поене у 12 рунди Ентонија Џошуу чиме му је узео три светске титуле - ВБА, ИБФ и ВБО. 

Фјури није физички снажнији од Џошуе, али је бољи тактичар и издржљивији борац, а има и јачи ударац. Усик ће покушати да измори Фјурија, добром кретањом у рингу, (не)очекиваним и брзим нападима. У том погледу, Фјури не може да узврати, али засигурно може тежином у кличну да умара Усика и потом да му разорним ударцима нанесе неиздрживе последице највидљиве на лицу.

Уводне борбе:

Џај Опетаја - Мајрис Бриједис - меч за титулу ИБФ шампиона света у крузер категорији (до 90 кг)

Џо Кордина - Ентони Какачи - меч за титулу ИБФ шампиона света у супер перолакој категорији (до 59 кг);

Френк Санчез - Агит Кабајел - тешка категорија;

Мозес Итаума - Илија Мезенцев - тешка категорија;

Марк Чембрлејн - Џошуа Вахаб - лака категорија (до 61 кг); 

Сергеј Коваљов - Робин Сафар - крузер категорија (до 90 кг);

Данијел Лапин - Октавио Пудивитр - лака категорија (до 61 кг);

Дејвид Њика - Михаел Зајц - крузер категорија (до 90 кг);

Ајзак Лоу - Хасиб Ахмади - перолака категорија (до 57 кг).

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије