Читај ми!

Радио-телевизија Србије свечано испратила Теја Дору на Евросонг

Испратили смо нашу представницу на такмичење за најбољу песму Европе. Евросонг се ове године одржава у Малмеу од 7. до 11. маја, а Теја Дора песмом „Рамонда" наступа у првом полуфиналу.

Теја Дори је у холу РТС-а, где је уприличен свечани испраћај у Малме, заставу Шведске уручила њена екселенција, амбасадорка те државе у Београду, Аника Бен Дејвид.

„Радио-телевизија Србије“ 2022. године, на европску сцену, лансирала је свој музички фестивал Песма за Евровизију, препознатљиво име и још препознатљивији трословни акроним ПЗЕ, који је већ сада након три издања својеврстан бренд Јавног медијског сервиса Србије.

Негујући афирмисане музичке звезде, РТС из године у годину лансира и нова имена која постају релевантна, како на регионалној, тако и на међународној медијској сцени. Управо због тога, наш фестивал Песма за Евровизију природно је повезан са европским, најгледанијим музичким телевизијским шоу-програмом Песмом Евровизије.

Искуство је показало да је то најбољи и најлогичнији пут ка најпрестижнијем европском такмичењу у сфери музике. Ми тај пут настављамо да пратимо и усавршавамо. Ове године, пут наше ПЗЕ победнице и представнице Србије Теја Доре – желимо јој да буде срећан и успешан, и српске рамонде коју због своје моћи рехидратације називају и цвет Феникс, води до приобалног града на југу Шведске, до Малмеа, који је трећи пут домаћин најпопуларнијег музичког такмичења на свету“, изјавила је главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а Сандра Перовић.

„Велика је част и одговорност престављати Србију ове године на Евровизији, и ми смо учинили све да то буде савршено. Надам се да ће се свима допасти“, рекла је Теја Дора пред сам одлазак у Малме.Лук Блек, прошлогодишњи представник наше земље на Евросонгу, пожелео је срећу Теја Дори, а дао јој је и „савете из прве руке“.

Он јој је свечано, пред одлазак на највеће музичко такмичење у Европи, уручио симболично заставу Србије. 

Представница Србије на „Песми Евровизије“ Теодора Павловска (Teya Dora), је и пијанисткиња, композитор, текстописац и музички продуцент.

Рођена је у Бору 1992. Први је извођач из Србије који је на платформи „Спотифај“ имао више од три милиона слушалаца.

Написала је неколико домаћих хитова пре него што је одлучила да се и сама упусти у солистичку каријеру. Најмлађа добитница стипендије за престижни Музички колеџ Беркли у Бостону на Балкану, прву солистичку песму, под називом Да на мени је, је објавила 2018. године, а значајнију популарност је постигла синглом Џанум из 2023. године коју је урадила за телевизијску серију Јужни ветар: На граници.

Како је навела у једном интервјуу, одрасла је уз родитеље који су се аматерски бавили музиком. У петој години, пре него што је научила да пише, тражила је од родитеља да је упишу у музичку школу да свира клавир.

Упоредо са средњом школом у Београду је похађала и Музичку школу „Др Војислав Вучковић” на одсеку за клавир. На Музичком колеџу Беркли студирала је певање.

Певала је пратеће вокале за америчке извођече, као што су добитници награде Греми Пети Остин, Сидах Гeрет, Џери Ален и Валери Симпсон. Након диломирања је једно време живела у Њујорку где је писала песме на енглеском језику у оквиру продукцијске куће "ARKTKT Publishing".

На музичкој сцени у Србији се пробила 2018. године са песмом Нема лимита, коју је урадила за Николију. Павловска је затим наставила да пише песме и за друге домаће извођаче.

Добитница је дијамантске плоче у Турској, платинасте у Индији и низа златних у Европи. Учествовала је на бројним фестивалима међу којима су "Music Week", "Арсенал фест", „Егзит“…

На Евросонгу песмом Рамонда наступа као друга, седмог маја у првом полуфиналу. Теја Дора је победила у финалу ПЗЕ другог марта, освојивши укупно 22 поена.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се