Читај ми!

Селин Дион: Неће ме зауставити ништа, па ни синдром укочене особе

Каријера певачице Селин Дион паузирана је од када јој је дијагностификована аутоимуна болест 2022. године. Музичка дива, међутим, каже да је ништа, па ни синдром укочене особе неће зауставити.

Селин Дион: Неће ме зауставити ништа, па ни синдром укочене особе Селин Дион: Неће ме зауставити ништа, па ни синдром укочене особе

Готово две године након што су доктори установили да болује од синдрома укочене особе (stiff person syndrome – SPS), Селин Дион је проговорила о животу са тим исцрпљујућим стањем.

Изузетно редак аутоимуни неуролошки поремећај, који погађа око 8.000 људи широм света, изазива грчеве и укоченост мишића и може довести до тога да оболели постане непокретан.

Према речима вољене певачице, у њеном случају болест изазива потешкоће када хода, спречава је да користи гласне жице и пева на начин на који је навикла.

Канадска певачка звезда била је принуђена да направи паузу у каријери након дијагнозе, што је значило да мора да откаже турнеју и друге наступе у 2023. и 2024. години.

У разговору за француско издање Вога, певачица из Квебека описала је свој очај када је сазнала да болује од несвакидашње болести: „На почетку сам се често питала – Зашто ја? Како се то догодило? Шта сам урадила? Је ли ово моја кривица?“. Селин наглашава да живот не даје одговоре: „Само треба да живите! Имам ову болест из непознатог разлога“.

Певачица каже да има два избора – да тренира као спортиста и напорно ради или да се искључи, остане код куће, слуша своје песме, стане испред огледала и пева себи.

Одабрала сам да радим свим својим телом и душом, од главе до пете, са медицинским тимом. Желим да будем најбоље што могу. Мој циљ је да поново видим Ајфелов торањ! Имам ту снагу у себи. Знам да ме ништа неће зауставити“, поручила је уметница.

За синдром укочене особе тренутно нема лека, а Селин Дион, која има 56 година, наглашава да за сада мора да научи да живи са њим.

Пет дана у недељи се подвргавам атлетској, физикалној и вокалној терапији. Вежбам ножне прсте, колена, листове, прсте на рукама, вежбам свој глас, певам“, објашњава певачица.

И интервјуу Селин каже да не може да тврди да ће се вратити на сцену: „Годинама говорим себи да се не враћам, да сам спремна, да нисам спремна... Како сада ствари стоје, не могу да кажем: 'Да, враћам се за четири месеца'. Не знам. Моје тело ће ми рећи.

Иако врло напорно ради свесна је да јој је сваки нови дан тежи него претходни јер доноси још напорног рада. Наводи да ипак постоји једна ствар коју никада неће изгубити – вољу.

Селин Дион била је на врхунцу каријере када је добила дијагнозу, ишла је на турнеје по целом свету и имала уговорену серију концерата у Лас Вегасу.

Њен најновији албум Courage, објављен 2019. године, заузео је прво место на америчкој топ-листи и достигао друго место у Великој Британији. Пре него што јој је дијагностикован синдром укочене особе имала је и глумачки деби, играјући уз Пријанку Чопру Џонас и Сема Хјуана у романтичној драми Love Again.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се