Народни музеј Србије обележио 180 година постојања изложбом дела колекције страних уметника

Репрезентативном тематском изложбом цртежа под називом „Тело и простори“, дела богате колекције радова страних уметника, Народни музеј Србије обележио је 180 година постојања.

Дега, Реноар, Тулуз, Лотрек, Пикасо – њихови цртежи чувају се у Народном музеју Србије. На изложби „Тело и простори“ је представљено 96 уметника, који су стварали у различитим уметничким правцима, од романтизма до авангарде, од 1830. године до средине 20. века. Идеја је била да се прикаже како су тело и простор тумачени у епохама током којих се мењао однос према човеку и његовом окружењу.

„То је први део изложбе, где уметници реферирају на један предочно објективан и, да кажемо, блиско реализму, начин. А затим је други део изложбе посвећен оном тренутку када уметници разочарани западном цивилизацијом и модерним друштвом у којеме живе, почињу сами да стварају просторе, и онда улазимо у поље подсвестног, у надреализам, у симболизам“, наводи др Драгана Ковачић, ауторка изложбе.

Цртежи су различитих формата и техника. Од оних мали који су могли да се ставе у џеп, до дела већих димензија.

„Поред изузетно значених остварења старих мајстора, оно што Збирку стране уметности и Народног музеја чини посебно вредном и атрактивном су дела европске модерне. У музејској збирци су заступљени радови готово свих представника импресионизма. Затим ту су дела истакнутих постимпресиониста, као што су Ван Гог и Пол Гоген“, напомиње Јелена Дергенц, кустос Збирке стране уметности.

Збирка стране уметности је од настанка имала улогу да подстакне разумевање других култура. Захвалјујући томе смерењу, Народни музеј Србије данас има водеће место међу музејима у овом делу Европе, а прошле године га је посетило више од 170 хиљада људи.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије