Изложба цртежа Уроша Тошковића у Галерији Графичког колектива

У Галерији Графичког колектива отворена је изложба цртежа Уроша Тошковића – „Мистификација са разлогом“. Изложба је отворена до 23. маја, а организована је поводом објављивања монографије посвећене једном од најзначајнијих југословенских и црногорских уметника 20. века.

Урош Тошковић је припадао реткој врсти уметника којима је егзистенција била подређена стваралаштву. Одбацивање друштвених конвенција, ексцентрично понашање, али пре свега ванвременски цртачки дар учинили су да Тошковић током каријере, која је трајала дуже од шест деценија и водила га широм света постане легенда. Анегдота каже да је Пикаса који је у Паризу хтео да купи његов цртеж одбио речима: Скуп сам ја за тебе

„Упамћен је као изванредно необичан човек. Он је остао потпуно веран себи и тој једној мрачној, готово мистификаторској поетици која је препуна хуманизма, препуна душе какав је и био као човек“, истиче проф. емеритус Ирина Суботић, историчарка уметности.

Повод за изложбу је капитална монографија посвећена Урошу Тошковића. Аутор је Бојан Крљић уз близу 400 цртежа, представљени су каталози изложби и фотографије из Тошковићевог живота.

„Покушао је да реконструише читав његов живот који је био турбулентан, немиран и кретао се од Црне Горе – од Херцег Новог, Цетиња, преко Београда до Париза, путовао је у Њујорк, Лос Анђелес. Имао је заиста немиран живот и на свим тим тачкама се налазе његови цртежи“, наводи Љиљана Ћинкул. 

Носећи немир одрастања за време Другог светског рата, ширину духа, фантастични и бруталистички израз који је био одлика његове епохе, Урош Тошковић је остао, према речима уметничке критике, један од најбољих светских цртача друге половине двадесетог века.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара