Од луле до дијамантске сабље – изложба Ретко и импровизовано оружје у Војном музеју

Поводом обележавања Дана Војске Србије 23. априла у Војном музеју је отворена изложбу под називом „Ретко и импровизовано оружје из збирки Војног музеја“ која ће за посетиоце бити отворена до 23. јуна. Гост Београдске хронике, потпуковиник Миливоје Милосављевић, скренуо је пажњу на неке од најзанимљивијих експоната.

Оно што ће сигурно изненадити посетиоце изложбе у Војном музеју је и то што се на изложби Ретког и импровизованог оружја нашла и једна лула. Како наводи потпуковиник Миливоје Милосављевић, лула је добијена од Војнообавештајне агенције.

„Иначе, такви и слични предмети су израђивани у време Хладног рата и у претходном неком периоду. И служили су за заштиту обавештајаца, наших агената који су радили у настранству, а где нису могли бити видљиво наоружани. Па су због тога користили уз преправке разноразне предмете, папут луле, хемијске оловке, где су могли да се одбране у неким непредвиђеним околностима“, објашњава потпуковиник Милосављевић.

На изложби се могу видети и водоводне цеви које су разним преправкама претварали у ватрено оружје људи који нису могли легално да га набаве.

„Посебно је карактеристично деведестетих година, током ових наших недаћа које су се догодиле у држави, и ових сецесионистичких ратова који су били, доста је било таквих мајстора који су израђивали од разноразних водоводних цеви, шавних и бешавних. На пример, коришћена је осовина од волана фиће. Одговарао је калибар, промер цеви да би могло да се изради оружје“, додаје гост Београдске хронике.

Осим импровизованог, на изложби се може видети и ретко оружје које се налази у фундусима Војног музеја. Пре свега, могу се видети сребрне и златне сабље које су руски владари поклањали нашим истакнутим војсковођама током 19. века.

„Један од ретких примерака дијамантске сабље коју је примио на дар Милан Обреновић, брат Милоша Обреновића, за храброст и своја достигнућа у војној тактици“, истиче потпуковник.

Војни музеј у својим збиркама има и вредне предмете добијене на поклон од великог броја дародаваца који желе да их сачувају од заборава и да буду доступни јавности.

„Ми прикупљамо сведочанства наше историје у циљу очувања наше културне баштине, војних достигнућа, спомена на значајне личности и друго“, истиче ппук. Миливоје Милосављевић и подсећа да Војни музеј ове године обележава 120 година од отварања, што га ставља у статус и ранг са Народним музејем Србије.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара