Извор: РТС

Србија на 40 степени, несташица воде и ванредна ситуација у четири општине

Сунчано и веома топло у Србији. На снази је и даље црвени метео-аларм. Према званичним мерењима РХМЗ-а, у 14 часова, најтоплији град у Србији је Ћуприја, где је измерено 40 степени. Најсвежије је на Копаонику 23 степена. Због суше и проблема у водоснабдевању ванредна ситуација је проглашена у Мајданпеку, Горњем Милановцу, Сјеници, Тополи. На снази су планска искључења воде. Војска Србије пружа помоћ у снабдевању водом становништва и угрожених животиња.

Војска Србије ангажује додатне капацитете за помоћ у водоснабдевању

Ради ублажавања последица дуготрајне суше која је изазвала несташице воде, Војска Србије је ангажовала додатне капацитете за водоснабдевање домаћинстава и угрожених животиња у селима у околини Пирота и Тополе.

Једна цистерна од јуче је ангажована на дотуру воде за напајање више од 200 крава и телади на Старој планини у селу Вртибог, док су у селу Жабари у околини Тополе ангажовани припадници Војске Србије са аутоцистерном за воду за помоћ у водоснабдевању угрожених домаћинстава.

Такође, од сутра ће, на захтев општине Љубовија, једна цистерна бити ангажована на дотуру воде за становништво ове општине, саопштило је Министарство одбране.

Војске Србије је од раније ангажована и на пружању помоћи у водоснабдевању становништва и угрожених животиња на територији Владимираца, Горњег Милановца, Мионице, Сјенице и на Сувој планини, и као и увек до сада, биће на терену, пратити ситуацију и, на основу захтева кризних штабова, ангажоваће све расположиве капацитете где год то буде потребно.

Фото: Танјуг
MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
Опширније Краће

У Ћуприји у 14 часова измерено 40 степени, врело и у Лозници

Према подацима РХМЗ-а, у 14 часова у Ћуприји је измерено 40 степени.

За степен хладније је у Лозници.

У Сомбору, Сремској Митровици, Ваљеву, Смедеревској Паланци, Великом Градишту, Крушевцу, Нишу и Лесковцу измерено је 38 степени.

Следе Нови Сад, Зрењанин, Београд, Крагујевац, Краљево и Куршумлија са температуром од 37 степени.

Подаци главних метеролошких станица показују да је 36 степени регистровано у Банатском Карловцу, Неготину и Пожеги.

Најнижа температура измерена је на Копаонику 24 степена.

Опширније Краће

У подне најтоплије у Сомбору 38 степени, најхладније на Копаонику 23 степена

Према званичним мерењима РХМЗ-а, у 12 часова, најтоплији град у Србији је Сомбор, где је измерено 38 степени.

Степен мање измерено је у Лозници, Сремској МитровициВаљеву, Смедеревској Паланци и Ћуприји.

У Новом Саду, Београду, Крагујевцу, КраљевуКуршумлији и Крушевцу температура је достигла 36 степени, а степен ниже регистрован је у Зрењанину, Банатском Карловцу, Великом Градишту и Лесковцу, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Следе Неготин, НишДимитровград и Врање са 34 степена.

Најнижа температура измерена је на Копаонику 23 степена.

Опширније Краће

РХМЗ: Очекује се топла јесен, са температурама изнад просечних вредности

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је да се очекује топла јесен, са температурама изнад просечних вредности.

Септембар ће, како је наведено на сајту РХМЗ-а, у већем делу Србије бити топлији и просечно влажан, а у југозападној Србији топлији и сувљи. Средња минимална температура ваздуха у септембру биће у просеку виша за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 14.6 степени. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.3 степена.

У већем делу Србије месечна сума падавина током септембра задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у југозападној Србији биће за 5 мм до 10 мм нижа у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 50 мм.

У већем делу Србије очекује се топлији и просечно влажан октобар, а у Војводини, Мачви, Шумадији и Тимочкој Крајини толији и сувљи.

Средња минимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0.5 степени до 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10 степени. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 0.5 до 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 18.5 степени.

У већем делу Србије месечна сума падавина током октобра задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини, Мачви, Шумадији и Тимочкој Крајини биће за 5 мм до 15 мм нижа у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 22 мм. Средња минимална температура ваздуха у новембру задржаваће се у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0.5 до 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха око 5.4 степена. Средња максимална температура ваздуха у новембру биће у просеку виша за око 0.5 до 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 12.6 степени.

У целој Србији месечна сума падавина током новембра задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 мм вишим у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини новембарска сума падавина износиће око 38 мм.

Опширније Краће

У 10 часова најтоплије у Београду, Сремској Митровици и Банатском Карловцу 34 степена

Према званичним мерењима РХМЗ-а, у 10 часова, најтоплији градови у Србији су Банатски Карловац, Сренска Митровица и Београд са температуром од 34 степена.

Степен мање измерено је у Новом Саду и Зрењанину.

Следе СомборВаљево, Крагујевац, Смедеревска Паланка и Ћуприја, где је забележена температура од 32 степена.

Подаци главних метеоролошких станица показују да је 31 степен регистрован у Великом Градишту, Неготину, Краљеву, Куршумлији, Крушецу и Нишу.

За степен хладније је у Лозници, Лесковцу, Зајечару и на Црном Врху.

Најсвежија је Сјеница са 23 степена.

Опширније Краће

У Горњем Милановцу већ четврти дан на снази је ванредна ситуација због драстично смањене количине воде и изузетно тешке ситуације у водоснабдевању.

Грађани се водом за пиће снабдевају из цистерни. Рестрикције су уведене и у општини Лучани, а у Чачку је уведена забрана ненаменског коришћења воде.

Најтоплији Београд са 28 степени, најсвежије у Сјеници 17 степени

У 8 часова најтоплије је било у Београду где је измерено 28 степени.

За степен свежије било је на Палићу, у Кикинди, Банатским Карловцу, Црном Врху и Неготину.

Подаци главних метеролошких станица показују да је 26 степени регистровано у Сомбору, Новом Саду, Зрењанину, Ваљеву и  Крагујевцу.

На Златибору је забележена температура од 22 степена, на Копаонику 21, док је на Црном Врху измерена температура од 27 степени.

Најсвежије је у Сјеници где је измерено 17 степени.

Опширније Краће

У 6 сати најтоплије у Београду и на Палићу

У Србији је јутрос у 6 сати најтоплије било у Београду и на Палићу, где је температура била 25 степени Целзијусових.

У Новом Саду и на Црном врху је 24 степена, а у Сомбору и Кикинди 23 степена.

Најсвежије је у Сјеници и на Копаоника, где је измерено 13, односно 16 степени.

Опширније Краће

Због веома високих температура, на снази је и даље црвени метео-аларм.

Само се на северу земље и у брдско-планинским пределима може се очекивати краткотрајна киша.

Најнижа температура од 17 до 25 °С, а највиша дневна од 37 до 41, у Београду до 38 степени Целзијуса.

Блажи пад температуре очекује се од нареде недеље.

Због суше и проблема у водоснабдевању, ванредна ситуација проглашена је у Мајданпеку, Горњем Милановцу, Сјеници. На снази су планска искључења. Војска Србије пружа помоћ у снабдевању водом становништва и угрожених животиња. У Брусу, ванредне рестрикције снабдевања водом су на снази од јуна.

Лекари апелују да грађани у врелим данима не излазе напоље без преке потребе, већ да буду у расхлађеним просторијама.

Читај ми!