Извор: РТС

Сукоб полиције и демонстраната на протесту у Тел Авиву; У Појасу Газе убијена 61 особа, укључујући троје у израелском нападу на болницу

Сукоб Израела и Хамаса – 330. дан. Током вечерашњег протеста у Тел Авиву, где окупљени позивају израелску владу да склопи договор о таоцима са Хамасом, дошло је до сукоба полиције и демонстраната, од којих је двоје ухапшено, а сестра једног таоца је повређена. У последњим израелским нападима на Појас Газе убијена је најмање 61 особа, укључујући и троје људи који су убијени у нападу на болницу Ал Али.

Универзитети се придружују штрајку у понедељак

Израелски универзитети ће се придружити затварању привреде у настојању да утичу на споразум о ослобађању талаца који се држе у Гази и биће затворени у понедељак, наводи се у саопштењу Удружења универзитетских шефова.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сукоб полиције и демонстраната на протесту у Тел Авиву, најављена нова окупљања

Током вечерашњег протеста у Тел Авиву, где окупљени позивају израелску владу да склопи договор о таоцима са Хамасом, дошло је до сукоба полиције и демонстраната, од којих је двоје ухапшено, а сестра једног таоца је повређена.

Сестра таоца је одведена у болницу након што ју је ударио полицајац на коњу, а њена мајка је изјавила да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху ''убија таоце'' тиме што одбија да склопи договор са Хамасом.

Демонстранти су такође накратко блокирали један ауто-пут, где је дошло до вербалног окршаја са десничарским активистима, а поједини демонстранти су тврдили да су десничари користили бибер-спреј против њих.

Породице талаца позвале су на још веће протесте сутра, оптуживши Нетанјахуа да је напустио таоце, преноси Тајмс оф Израел.

''Нетанјаху је напустио таоце.То је сада чињеница. Од сутра земља ће дрхтати. Позивамо јавност да се припреми. Држава ће стати'', рекло је једно удружење породица талаца.

(Times of Israel, Tanjug)

Опширније Краће

ИДФ: Пронађено неколико тела у Појасу Газе, вероватно талаца

Израелска војска саопштила је да је лоцирала неколико тела у Појасу Газе, а да се можда ради о таоцима које је отео Хамас 7. октобра.

''У овој фази, снаге још делују на том подручју и спроводе процес извлачења и идентификације тела, који ће трајати неколико сати“, наводи ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.

(Times of Israel)

 

Опширније Краће

У Појасу Газе убијена 61 особа, укључујући троје у израелском нападу на болницу

У израелским нападима на Појас Газе данас је убијена најмање 61 особа, укључујући и троје људи који су убијени у нападу на болницу Ал Али у граду Газа, саопштиле су палестинске власти.

Власти су додале да су тела најмање 27 жртава израелског напада на Кан Јунис превезена у оближњу болницу Насер, а Црвени полумесец је саопштио да је пронађено осам тела након недавног повлачења Израелаца из тог града после офанзиве.

Израелска војска покренула је велику операцију на окупираној Западној обали, са стотинама војника уз помоћ војних возила, док се наставља окупација града Џенин, где су у избегличком кампу данас убијена два Палестинца, преноси Ал Џазира.

У нападима на Џенин, Наблус, Тубас и Тулкарем израелска војска убила је најмање 20 Палестинаца, а становници окупиране Западне обале суочавају се са несташицом хране, воде, струје и интернет конекције.

Израелска војска саопштила је да су тројица војника убијена данас у сукобима с припадницима Хамаса у Џенину.

Истовремено, израелска војска и Шин Бет данас су убјавили да је у нападу на централни Појас Газе у четвртак убијен командант централне бригаде Исламског џихада Мухамад Катрави.

(Танјуг)

Опширније Краће

Један војник је погиону, а тројица су рањена у пуцњави са Хамасовим нападачима у Џенину на Западној обали

Убијени војник именован је као командант 906. вода, Елкан Навон.

Према првој истрази ИДФ-а, трупе које су извршиле рацију у Џенину и наишле на двојицу наоружаних нападача, за које се сматра да су истакнути чланови терористичке групе Хамас.

Наоружани су погодили четири војника, укључујући Навона који је касније изгубио живот.

Један од рањених војника, официр, налази се у тешком стању.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: У четвртак је био убијен вођа Исламског џихада у централној Гази

Израелска војска саопштила је да је убила команданта централне бригаде палестинског Исламског џихада у Гази, Мухамеда Катравија у нападу који се догодио у четвртак.

Катрави је био умешан у бројне ракетне нападе на Израел из централне Газе и одговоран је за многе друге нападе на трупе и земљу, каже војска.

Претходно је служио као заменик команданта Централне логорске бригаде Исламског џихада, као и обавештајни официр, према ИДФ-у и Шин Бету.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Почиње кампања вакцине против полиомијелитиса у Гази

Светска здравствена организација саопштила је у четвртак да је Израел пристао на серију тродневних "хуманитарних пауза" у Гази како би се олакшала вакцинација деце, иако су званичници раније рекли да се очекује да кампања почне у недељу.

"Преко 2.180 здравствених радника и теренских радника у заједници спремно је и подржаће кампању. Кампања ће се спроводити преко 392 фиксне тачке и 200, скоро 300 мобилних тимова. Ово је масивна операција. Њихова безбедност је, наравно, најважнија", рекао је др Ричард Пиперкорн.

Након почетка у централној Гази, вакцине ће бити примењене у јужној Гази, а затим у северној.

Кампања, која укључује две дозе, има за циљ да обухвати више од 640.000 деце млађе од 10 година.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Газа: У протекла 24 часа убијено 89 Палестинаца, од 7. октобра 40.691 

Најмање 40.691 Палестинац је убијен, а 94.060 њих је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе у уторак.

У нападима израелске војске у Појасу Газе у последња 24 сата погинуло је 89 људи, а 205 их је рањено, саопштило је Министарство здравља Газе

(ReutersAl Jazeera)

Опширније Краће

Број убијених Палестинаца у нападу ИДФ-а на избеглички камп Нусеират порастао на 20

Број убијених Палестинаца у удару борбених авиона израелске војске на избеглички камп Нусеират у централном делу Појаса Газе порастао је на 20, саопштило је Министарсво здравља те палестинске енклаве

Од јутрос, широм палестинске енклаве, израелска војска убила је 34 Палестинца, додаје се у саопштењу. Министарства.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Министарство здравља: Две особе убијене у Хеброну

Два Палестинца су убијена на северу окупиране Западне обале, саопштили су палестински званичници.

Раније је израелска војска саопштила да су њени војници убили двојицу Палестинца у два одвојена инцидента на окупираном подручју.

Војска је рекла како се један инфилтрирао у илегално израелско насеље, а други је пуцао на војнике након што му је аутомобил експлодирао.

(Al JazeeraTimes of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Рације ИДФ-а на Западној обали, ухапшенене 22 особе

Израелске снаге су ухапсиле најмање 22 особе на окупираној Западној обали. Међу ухапшенима су један новинар, једна жена, бивши затвореници и деца, наведено је у саопштењу Друштва палестинских затвореника и Комисије за питања затвореника и бивших затвореника..

Израелске снаге су у операцијама на окупираној Западној обали, које трају од среде ујутро, ухапсиле отприлике 70 особа, додају у саопштењу.

Израелске снаге су од 7. октобра на окупираној Западни обали, укључујући источни Јерусалим, ухапсиле више од 10.300 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелске власти затвориле Ибрахимову џамију у Хеброну

Израелске власти затвориле су градску Ибрахимову џамију у Хеброну, која се сматра једним од најсветијих места у исламу, према израелској новинској страници Yнет.

Израелске снаге настављају рације након напада у оближњим израелским насељима.

(Al JazeeraYnet)

Опширније Краће

Четири особе убијене у израелском нападу на камп Нусеират

Најмање четири Палестинца су убијена у израелском нападу на кућу у западном делу избегличког кампа Нусеират, у централном делу Појаса Газе, јављају палестински медији.

Повређено је више од десет особа, међу њима су и жене и деца.

(Al Jazeera, Wafa)

Опширније Краће

Четири Палестинца погинула у израелском нападу на конвој помоћи у Рафи

Четири Палестинца погинула су у израелском нападу на конвој помоћи у Рафи на југу Појаса Газе када је погођено прво возило у конвоју који је превозио медицинске залихе и гориво за болницу у том граду, саопштили су званичници.

Израелска војска је саопштила да су четворица мушкараца, који су били повезани са локалном транспортном компанијом, носили оружје, док је америчка организација за помоћ избеглицама на Блиском истоку "Анера" навела да се ракетни напад у четвртак догодио без икаквог упозорења или претходне комуникације са војницима.

Напад се догодио док је хуманитарна организација допремала помоћ у болницу Црвеног полумесеца Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) у Рафи, рекла је директорка Анере за палестинске територије Сандра Рашид.

Према њеним речима, у израелском нападу погођено је прво возило конвоја на путу Салах ел Дин у Рафи.

Израелска војска није одговорила због чега није контактирала Анеру пре него што је извршила напад.

Више од 80 одсто од укупно 2,3 милиона Палестинаца у Појасу Газе расељено је од почетка сукоба у енклави 7. октобра, а већина сада живи у шаторским камповима.

Светски програм за храну (WФП) саопштио је у среду да паузира све активности особља у Појасу Гази до даљег због тога што су израелске трупе отвориле ватру на једно од његових обележених возила, погодивши га са најмање 10 метака.

До пуцњаве је дошло упркос вишеструким одобрењима израелских власти за кретање конвоја помоћи.

Уницеф је саопштио 23. јула да су два његова возила погођена бојевом муницијом у Појасу Газе.

У израелском нападу у априлу погођена су три возила хуманитарне организације Светске централне кухиње (WЦК), када је погинуло седам радника те организације. 

(Reuters, Al Jazeera, Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска: из Либана испаљено 40 ракета на Израел

Око 40 ракета испаљено је током јутра из Либана на Западну Галилеју, саопштила је израелска војска.

Неке од ракета је пресрела противваздушна одбрана, а неке су погодиле подручје.

Нема повређених.

У међувремену, ИДФ је саопштио да је погодио неколико ракетних бацача Хезболаха у јужном Либану.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Америчка војска: У Ираку убијено 15 бораца Исламске државе

Централна команда америчке војске саопштила је да су њене снаге заједно са ирачким безбедносним снагама извршиле напад на западу Ирака у којем је убијено 15 оперативаца Исламске државе (ИД), а амерички војни званичник је изјавио да су у том нападу повређена седморица америчких војника.

Указују да у нападу који је изведен 29. августа није било цивилних жртава.

Амерички војни званичник рекао је за АП да су седморица америчких војника повређени, од којих петорица у операцији, а двојица приликом пада и да су сви у стабилном стању.

Најмање петорица америчких војника повређени су у нападу раније овог месеца на војну базу коалиционих снага у Ираку.

У Ираку је стационирано 2.500 америчких војника. После војног пораза Исламске државе у Ираку крајем 2017. године, америчке снаге остале су да помогну у спречавању поновног оживљавања те терористичке групе.

(Танјуг)

Опширније Краће

ИДФ: Убијена два нападача на Западној обали

Израелска војска саопштила је да су њене снаге "у одвојеним инцидентима убиле две особе на окупираној Западној обали, након што се један инфилтрирао у израелска
насеља, а други пуцао на војнике након што му је аутомобил експлодирао".

Израелска хитна служба саопштила је да су два мушкарца рањена у инцидентима.

"Терористи су покушали да прегазе радника обезбеђења на улазу у заједницу Кармеи Тзур и он се инфилтрирао у заједницу“, саопштила је војска.

Војници који су стигли на лице места убили су једног нападача који је отворио ватру на њих и трагају за другима, наводи се у саопштењу.

У другом инциденту, аутомобил се запалио и експлодирао. Речено је да су снаге послате на лице места "пуцале и елиминисале терористу који је изашао из возила и покушао да их нападне“.

Палестинска исламистичка група Хамас издала је саопштење хвалећи "двоструку херојску операцију" у Западној обали и наводећи да је то "јасна порука да отпор остаје упечатљив и трајан" све док траје "брутална окупаторска агресија". Група, међутим, није преузела директну одговорност за нападе.

(Retuers)

Опширније Краће

Израелски безбедносни кабинет гласао је да израелске трупе остану у Филаделфијском коридору, односно на 14 километара дугом пограничном подручју између Појаса Газе и Египта, у оквиру споразума о прекиду ватре у палестинској енклави и ослобађању талаца које држи Хамас, чиме је подржао став премијера Нетанјахуа о том питању.

Шеснаест Палестинаца погинуло је у нападу израелских снага на Кан Јунис и камп Џабалија.

Оружано крило Хамаса саопштило је да је командант те милитантне групе у Џенину Висам Хазем убијен у ваздушном нападу након сукоба са израелским снагама у том граду на окупираној Западној обали.

Међународна невладина организација за заштиту права детета "Defence for Children International" истакла је да је петоро деце убијено на Западној обали ове недеље и позвала на увођење ембарга на оружје Израелу.

Изралеска одбрамбене снаге саопштиле су да су извеле ракетни напад на мете Хезболаха на југу Либана, погодивши неколико ракетних бацача које користи та проиранска група.

Читај ми!