Извор: РТС

Нетанjаху са Бајденом у Белој кући; ИДФ: Тела пет талаца била сакривена у тунелу у Кан Јунису

Сукоб Израела и Хамаса – 293. дан. Израелски министар Бенјамин Нетанјаху разговара са председником САД Џозефом Бајденом у Белој кући. Израелска војска саопштава да су извучена тела пет талаца била сакривена у тунелу "у срцу" Кан Јуниса. Израел је упозорио Француску да "терористи које подржава Иран" планирају напад на Израелце током Олимпијских игара у Паризу.

Нетанјаху и Бајден се састају са породицама америчких талаца

Породице америчких талаца које држи Хамас у Појасу Газе, састају се са америчким председником Џозефом Бајденом и изарелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, саопштила је Бела кућа.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Борељ: Бесмислена израелска забрана УНРВА у Гази

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел позива Израел да опозове своју одлуку да забрани рад Агенције Уједињених нација за помоћ алестинским избеглицама (УНРВА), називајући је бесмислицом.

"Забранити УНРВА и означити је као терористичку, што она није, циљање је на регионалну стабилност и људско достојанство свих оних који имају користи од рада агенције УН", навео је Борељ. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стејт департмент: Бајденова порука Нетанјахуу је да је време за прекид ватре

Америчка порука Израелу на састанку председника Џозрфа Бајдена са премијером Бенјамином Нетанјахуом је да је време да се закључи споразум о прекиду ватре и за ослобађање талаца у Гази, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Имамо оквир за договор. Сада морамо да премостимо коначне разлике и постигнемо договор како бисмо сви могли да идемо напред", рекао је Милер.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Нетанjаху са Бајденом у Белој кући

Премијер Бенјамин Нетанјаху захвалио је председнику САД Џозефу Бајдену на 50-годишњој подршци Америке Израелу.

"Радујем се што ћу данас разговарати с вама и шта ћемо радити у наредним месецима", додаје Нетанјаху, напомињући да се познају 40 година.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Тела пет талаца била сакривена у тунелу у "срцу" Кан Јуниса

Тела пет израелских талаца која су извучена током јучерашњег дана из Појаса Газе, држана су у тунелу дубоко под земљом, саопштила је израелска војска.

Операција извлачења обављена је коришћењем обавештајних података прикупљених и анализираних последњих недеља, рекао је војни портпарол контраадмирал Данијел Хагари.

"То се догодило 'у срцу' града Кан Јуниса, где су се израелске снаге вратил недеље", рекао је Хагари.

Према његовим речима, тела талаца била су сакривена тунелу дугом око 200 метара и око 20 метара испод земље.

(Reuters)

Опширније Краће

Генерал Браун: САД нису виделе детаље послератног плана Израела

Генерал ваздухопловних снага САД Чарлс К. Браун изјавио је да Америка још није видела детаље плана Израела о "дану после", односно када се рат са Хамасом заврши у Појасу Газе, али да су разговарали о томе више пута.

"Нема пуно детаља које сам могао да видим из њиховог плана. То је нешто на чему ћемо са њима наставити да радимо", поручио је Браун.

(Reuters)

Опширније Краће

Камала Харис осудила паљење заставе САД на пропалестинском протесту испред Капитол хила

Потпредседница САД Камала Харис осудила је "поступке непатриотских демонстраната" испред Капитол хила у Вашингтону, који су палили америчку заставу.

"Осуђујем паљење америчке заставе. Та застава је симбол наших највиших идеала као нације и представља обећање Америке. Никада не би требало да буде оскрнављена на тај начин", навела је Харис у саопштењу које је објавила Бела кућа.

(Reuters)

Опширније Краће

Херцог сутра са Макроном у Паризу

Председник Израела Исак Херцог састаће се сутра у Паризу са француским председником Емануелом Макроном уочи церемоније отварања ОИ, саопштила је Јелисејска палата.

Макрон ће "позвати на постизање хитног и тајног прекида ватре без одлагања да би се омогућило ослобађање свих талаца" и испорука помоћи у Гази, истиче се у саопштењу.

Макрон ће, такође, разговарати са Херцогом о напорима у борби против антисемитизма и потврдиће своју посвећеност гарантовању безбедности израелских спортиста на ОИ у Паризу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ напредују у Кан Јунису, тенкови делују у Рафи

Израелске снаге напредују дубље у Кан Јунису на југу Газе, док тенкови ИДФ-а делују у центру Рафе, изјавили су здравствени званичници.

У последње 24 сата страдало је 30 Палестинаца у израелским нападима, саопштило је тамошње Министарство здравља.

(Reuters)

Опширније Краће

Хути: Напади на Израел ће се наставити

Лидер Хута Абдулмалик ел Хути изјавио је да ће се напади јеменске групе наставити на Израел, у знак солидарности са Палестинцима у Гази.

"Напади неће бити одвраћани израелским ваздушним нападима у близини јеменске луке Ходејда", рекао је лидер Хута.

(Reuters)

Опширније Краће

Трамп позива на окончање рата и пуштање талаца из Газе

Председнички кандидат Републиканске странке Доналд Трамп, дан пре састанка са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, позвао је Израел да хитно оконча рат са Хамасом и врати таоце из Газе. 

Бивши председник је САД, у интервјуу за Фокс њуз, такође, критиковао је оне који су протестовали испред Капитол хила због говора израелског премијера у Конгресу, позвавши на једногодишњу казну затвора демонстрантима због скрнављења америчке заставе.

Трамп је истакао и да Израел мора "боље да координира односе са јавношћу".

(Reuters)

Опширније Краће

Тел Авив: Tерористи планирају напад на Израелце током ОИ

Израел је упозорио Француску да "терористи које подржава Иран", планирају напад на Израелце током Летњих олимпијских игара у Паризу.

Израелски министар спољних послова Израел Кац послао је писмо француском колеги Стефану Сежурнеу у којем је упозорио на заверу коју подржава Иран да се изврши напад на израелску делегацију на ОИ.

"Имамо процене у вези са потенцијалном претњом коју представљају терористи које подржава Иран, као и друге терористичке организације које имају за циљ да изврше нападе на чланове израелске делегације и туристе током ОИ", навео је Кац у писму.

Кац је изразио захвалност француским званичницима због "мера безбедности без преседана" за заштиту Израелаца, као и на томе што је француска влада одбила позиве да се Израелу забрани учешће на играма.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бригаде Касам: Израелске трупе елиминисане у експлозији тунела у Рафи

Палестински борци дигли су у ваздух израелске трупе након што су их намамили у два тунела у избегличком кампу Јабна у Рафи на југу Газе, саопштило је војно крило Хамаса, бригаде Касам.

У саопштењу на Телеграму наводи се да су војници Хамаса минобацачком ватром такође уништили позицију изрелске војске у близини џамије Залал, у источном делу Кан Јуниса.

Напад је, како се наводи, изведен у координацији са бригадама Ел Кудс, војним крилом Исламског џихада.

Тешке борбе пријављене су широм јужне Газе након што је израелска војска покренула нове копнене нападе раније ове недеље.

Према подацима израелске војске, најмање 684 војника је убијено, а 4.213 рањено од избијања рата 7. октобра 2023. године.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Палестинске власти: Од 7. октобра у Гази убијено 39.175 особа

Од 7. октобра у израелској офанзиви у Гази погинуло је 39.175 особа, саопштило је тамошње Министарство здравља.

Како се додаје, рањене су 90.403 особе.

У протекла 24 часа убијено је 30 Палестинаца, а 146 их је рањено, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је један број жртава и даље под рушевинама и на путевима и да екипе Хитне помоћи и цивилне заштите не могу да дођу до њих.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

УН: Палестинци и даље приморани да беже ка југу Газе

Палестинци у девастираном северном делу Појаса Газе, где је проток хуманитарне помоћи био спорији од других делова енклаве усред израелских војних напада, и даље су приморани да се селе на југ, наводи се Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова на окупираној палестинској територији.

У саопштењу се истиче да ради са својим партнерима на регистрацији и испоруци помоћи, јер су Палестинци приморани да се крећу опасним путевима и вуку оно мало ствари које имају.

Опширније Краће

ИДФ: У протекла 24 часа уништено 50 локација Хамаса у Гази

Израелеске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су више од 60 циљева гађали борбени авиони, јуришни хеликоптери и беспилотне летелице у Појасу Газе током протекла 24 часа, док копнене трупе настављају операције у Кан Јунису, Рафи и области Нецарим коридора.

У Кан Јунису, како наводи ИДФ, трупе 98. дивизије елмиминсале су бројне наоружане људе и уништиле око 50 локација које припадају Хамасу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Извучена тела петорице талаца из Газе

Израелске снаге су у среду пронашле тела пет талаца убијених у Хамасовом нападу 7. октобра и од тада држана у Гази, саопштио је ИДФ.

Маја Горен, 56-годишња васпитачица у вртићу, убијена је током напада на кибуц Нир Оз, према радију израелске војске, једној од заједница које су најтеже погођене у смртоносном нападу на југу Израела који је изазвао разорни рат.

Остала четворица талаца – двојица резервиста и двојица војника регрута – погинула су у борби током напада 7. октобра, саопштила је војска.

Њихова тела су извучена из области Кан Јуниса у јужној Гази, где су израелске снаге ове недеље покренуле нове рације.

Њих петоро су били на списку 120 талаца који се још налазе у Гази, од којих је око трећину Израел прогласио мртвим у одсуству, на основу форензичких налаза, обавештајних података, испитивања заробљених милитаната, видео-снимака и сведочења ослобођених талаца.

У говору у Америчком конгресу у среду, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је његова влада активно ангажована у интензивним напорима да ослободи преостале таоце за које је уверен да ће успети.

Израелска делегација учествоваће у преговорима о прекиду ватре у Гази и ослобађању талаца – уз посредовање САД, Египта и Катара – следеће недеље, рекао је израелски званичник.

Хамас жели споразум о прекиду ватре како би се окончао рат у Гази, али Нетанјаху каже да се рат не може завршити пре него што Хамас буде поражен.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: Нетанјахове "чисте лажи", осујетио све напоре да се постигне договор

Хамас је у саопштењу навео да су примедбе израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа о интензивираним напорима да се ослободе таоци из Газе "чисте лажи и обмањују израелско, америчко и глобално јавно мњење".

Нетанјаху је у среду рекао америчким конгресменима да је његова влада активно ангажована у тражењу ослобађања преосталих талаца у Гази.

"Осујетио је све напоре да се оконча рат и постигне договор о ослобађању талаца упркос текућим напорима посредника, браће у Египту и Катару“, додаје се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Најмање 39.145 Палестинаца је убијено, а њих 90.257 је повређено у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

Палестинска страна, такође, тврди да су израелске снаге убиле укупно 121 особу на истоку Кан Јуниса, док су из УН поручили да је само у једном дану расељено 150.000 Палестинаца из тог града.

Са друге стране, израелске снаге су повратиле тела троје израелских држављана убијених у нападу Хамаса 7. октобра у Појасу Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, у међувремену, у говору пред Конгресом у Вашингтону истакао је да ће његова земља победити у рату против Хамаса, као и да је потребно да Америка стоји уз Израел да би "силе цивилизације" тријумфовале.

Док се израелским премијер обраћао у Конгресу, испред Капитол хила су се окупиле хиљаде демонстраната, које су истицале палестинску заставу, док је део демократа бојкотовао његово обраћање.

Нетанјаху је, истовремено, у говору истакао да антиизраелске протесте заправо финансира Иран, као и да демонстранти "треба да се стиде јер су одлучили да стану уз зло".

За то време, преговори о прекиду ватре у палестинској енклави, уз посредовање САД, Катара и Египта, одложени су за наредну недељу.

Читај ми!