Извор: РТС

Нетанјаху са Бајденом у четвртак у Белој кући, а са Трампом у петак на Флориди; Хути прете ударима на израелске луке и нафтна поља

Сукоб Израела и Хамаса – 291. дан. Премијер Бенјамин Нетанјаху састаће се у четвртак у Белој кући са председником САД Џоом Бајденом, а дан након тога и са Трампом на Флориди, након неколико померања термина њиховог сусрета. Војни лидери Хута прете ударима и додали су на своју листу мета нове циљеве, као одговор на израелске узвратне ударе на јеменску луку Ходеида коју они контролишу након напада дроном на Тел Авив.

Нетанјаху са Бајденом у четвртак, а састанак са Трампом померен за петак

Премијер Бенјамин Нетанјаху састаће се у четвртак у Белој кући са председником САД Џоом Бајденом, саопштио је Нетанјахуов кабинет.

Састанак је заказан за 13 часова по локалном времену.

Након што је објавио да ће његов састанак са премијером Бењамином Нетањахуом бити у среду, а затим у четвртак, председнички кандидат Доналд Трамп објавио је да ће, на захтев Нетањахуа, састанак бити одржан у петак.

Израелски извор потврђује да ће се састанак одржати у петак, у одмаралишту "Мар-а-Лаго" у Палм Бичу на Флориди.

(Times of Iseael)

Опширније Краће

Рођаци америчко-израелских талаца пред Комитетом за спољне послове Предстацничког дома

Сведочећи пред Комитетом за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, отац америчко-израелског таоца невео је да: "Сваки прави пријатељ Израела мора да изврши притисак на премијера да заврши договор сада", преноси Тамјс оф Исраел.

Отац тражи од посланика да моле Нетанјахуа да пристане на договор о таоцима.

У својим изјавама током округлог стола, републикански посланик Џо Вилсон углавном избегава да говори о тешком положају талаца или договору који је тренутно на столу. Уместо тога фокусира своје коментаре на Иран, тврдећи да би желео да сарађује са породицама талаца да изврше притисак на Иран, с обзиром да људи у Исламској Републици скандирају „Смрт Америци и Смрт Израелу“.

Премијер Нетајнаху тврди да Хамас почиње да попушта под војним притиском.

Сви остали амерички законодавци на састанку изражавају јаснију солидарност са напорима талачких породица да унапреде споразум који је тренутно на столу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска убила седам Палестинаца, укључујући два милитаната у нападима на Западној обали

Седам Палестинаца, укључујући два команданта војске и једну жену, убијено је током израелских напада усмерених на наоружане људе на окупираној Западној обали.

Један израелски напад догодио се у граду Тулкарм, где су на улицама избиле борбе између палестинских милитаната и израелских војника.

Двојица милитаната, један из исламистичке групе Хамас и један припадник ривалске фракције Фатаха, убијени су, према палестинским изворима.

Портпарол израелске војске рекао је да је ваздушни напад погодио наоружане милитанте који делују у тој области и да је размена ватре у току.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелки ратни авиони извели два напада изнад Бејрута

Израелски ратни авиони пробили су звучну баријеру изнад Бејрута и других области Либана, известили су либански безбедносни извори и медији. 

Либанска државна Национална новинска агенција саопштила је да су непријатељски ратни авиони пробили звучну баријеру на малој висини изнад Бејрута и његових предграђа и других делова Либана. У Бејруту су становници осетили два удара.

(Reuters)

Опширније Краће

Погођен оперативац Хезболаха који је излазио са места лансирања ракета

Напад дроном је недавно извршен на оперативца Хезболаха у јужном Либану, саопштио је ИДФ.

Изралеска војка навела је да је оперативац идентификован напуштајући локацију са које су раније лансиране ракете Хезболаха.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Десетине наоружаних људи убијено у прва 24 часа у обновљеном нападу у Кан Јунису

Војници ИДФ-а убили су на десетине наоружаних људи током нове операције у Кан Јунису на југу Газе.

Офанзива је покренута јуче након што је ИДФ саопштио да је идентификовао Хамас који се тамо прегруписао, три месеца након што се војска повукла из града у јужној Гази.

ИДФ каже да су трупе 98. дивизије деловале против Хамаса у сукобу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ноа Аргамани уплакана пред Нетанјахуом наводи да таоци морају бити враћени кући док не буде касно

Бивши талац Ноа Аргамани у сузама је рекка премијеру Бенјамину Нетанјахуу да јој је најтеже искуство током осам месеци заточеништва било да када је слушала како премијер изјављује да ће рат бити дуг.

Аргамани, која је прошлог месеца изашла из заточеништва у Гази заједно са још три таоца, сада прати Нетанјахуа на његовом путу у Сједињене Државе заједно са својим оцем и другим рођацима заробљеника. Састанак је одржан у Вашингтону, након доласка.

На састанку је такође рекла да преосталих 120 талаца "морају бити враћени кући што је пре могуће, пре него што буде прекасно", преноси Тајмс оф Исраел.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ наводи да је Хезболах испалио ракете и дронове на север Израела

Хезболах је пре сат времена лансирао неколико дронова на север Израела.

Израелска војска је неколицину оборила, али не неколико дронова погодило подручје планине Мерон.

У нападима нема повређених, а ИДФ наводи да је гранатирала места лансирања.

ИДФ потврђује да је раније данас ударио аутомобил у Шакри на југу Либана, у коме је било неколико оперативаца Хезболаха.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хути прете ударима на израелске луке и нафтна поља

Хути, који уживају подршку Ирана, запретили су ударима на израелске луке и нафтна поља, као и новим прекидима поморског саобраћаја, навели су извори из главног града Јемена Сане које је цитирао лист Ел Акбар близак либанском Хезболаху.

Војни лидери Хута су додали на своју листу мета нове циљеве, као одговор на израелске узвратне ударе на јеменску луку Ходеида коју контролишу Хути након напада дроном на Тел Авив, пренео је Тајмс оф Израел.

Наводи се да Хути планирају да нападну израелске луке на Медитерану, Ашдод, Ашкелон и Хаифу као и луку на Црвеном мору Еилат.

Мета ће бити и нафтна поља на Медитерану, као и танкери који превозе нафту из Азербејџана и Казахстана за Израел преко источног Медитерана.

Хути такође планирају да изведу нападе на поморски трговински саобраћај на Медитерану и Индијском океану, и намеравају да при том употребе пројектиле дугог домета.

(Танјуг/Times of Israel)

Опширније Краће

МКС дозволио 60 нових поднесака о налогу за хапшење Нетанјахуа и лидера Хамаса

Више од 60 влада и других странака добиће дозволу да поднесу аргументе Међународном кривичном суду (МКС) док судије разматрају да ли да издају налоге за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и других лидера са обе стране рата у Гази, показују судски документи.

Тужиоци МКС наводе да постоје докази да су Нетанјаху и израелски министар одбране Јоав Галан, као и лидер Хамаса Јахја Синвар, војни шеф Мохамед ел Масри и политички лидер Исмаил Ханије сносе кривичну одговорност за наводне ратне злочине и злочине против човечности.

У документима МКС-а који су објављени данас, судије су дозволиле да 18 држава, укључујући САД, Немачку и Јужну Африку, 40 организација и појединаца поднесу писмене поднеске до 6. августа у вези са захтевом тужиоца Карима Кана у мају за налоге за хапшење.

Израелски и палестински лидери одбацили су оптужбе за ратне злочине, а представници обе стране критиковали су Канову одлуку да тражи налоге о хапшењу, преноси Ројтерс.

Иако нема утврђеног рока за одлучивање о захтеву тужилаштва за издавање налога за хапшење, десетине правних аргумената успориће процес одлуке о овом питању.

Суд није јавно објавио захтеве за овакву интервенцију, али се очекује да ће то бити одговор на захтев Британије да поднесе аргументе о томе да ли суд има надлежност над израелским држављанима, због одредби Споразума из Осла у којем се наводи да Палестинци немају кривичну надлежност над израелским држављанима.

Неке земље које су поднеле захтев, укључујући Немачку, Сједињене Америчке Државе и Мађарску, осудиле су потез тужиоца МКС-а да тражи налоге за израелске званичнике.

Други, укључујући Шпанију, Ирску, Јужну Африку и Бразил, подржавали су истрагу о злочинима над Палестинцима.

Израел није тражио да интервенише, док је Палестинској самоуправи (ПА) дозвољено да поднесе поднеске.

МКС води истрагу о свим наводним израелским злочинима почињеним над Палестинцима на палестинској територији и над Израелцима од стране Палестинца од 2021. године.

Те године, судије МКС-а су одлучиле да суд има надлежност по овом питању након што је ПА потписала уговор о сарадњи са судом 2015. године, а након што је Палестина добила статус државе посматрача Уједињених нација.

(Reuters)

Опширније Краће

Аксиос: САД, УАЕ и Израел у Абу Дабију разговарали о плану за послератну Газу

САД, Израел и Уједињени Арапски Емирати одржали су састанак у Абу Дабију прошлог четвртка како би разговарали о плановима за Газу након завршетка рата, рекла су два израелска званичника за Аксиос.

Неименовани извори тврде да је домаћин састанка био министар спољних послова Емирата Абдулах бин Зајед.

Са америчке стране присуствовали су главни саветник председника САД Џоа Бајдена за Блиски исток Брет Мекгурк и саветник Стејт департмента Том Саливен.

Израелски министар за стратешка питања Рон Дермер, близак сарадник Бенјамина Нетанјахуа, присуствовао је са израелске стране.

Два висока израелска одбрамбена званичника која су радила на предлозима Израела за послератне планове такође су отпутовала са Дермером у Абу Даби, рекли су званичници.

Дан пре него што су Израелци стигли у Абу Даби, званичници УАЕ су изнели своје предлоге за дан после рата у тексту специјалне изасланице АБЗ-а Лане Нусеибех.

Нусеибехова се залагала за распоређивање привремене међународне мисије у Гази, напоменувши да ће ова мисија одговорити на хуманитарну кризу, успоставити закон и ред и поставити темеље за управљање енклавом.

Званичница Емирата је посебно истакла за Фајненшел тајмс на дан трилатералног састанка у Абу Дабију да ће УАЕ бити спремни да буду део таквих међународних снага и изнела неколико кључних услова.

Међународне снаге би морале да уђу у Газу на формални позив Палестинске самоуправе (ПА), која би морала да спроведе значајне реформе и да их води нови премијер који је овлашћен и независан.

Затим, израелска влада би морала да дозволи ПА да имају улогу у управљању Газом и пристане на политички процес заснован на решењу о две државе.

САД би имале водећу улогу у свакој иницијативи за ''дан после“, пише Аксиос.

УАЕ желе да буду део решења у Гази које неће укључивати Хамас, али такође имају јаке резерве према тренутном руководству ПА.

Емирати су поручили Бајденовој администрацији да је нови палестински премијер Мухамед Мустафа један од Абасових повереника и да стога неће бити независан и да неће спровести потребне реформе.

Емирати су тражили да се уместо њих именују други кандидати, укључујући бившег палестинског премијера Салама Фајада, познатог Абасовог критичара.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху жели да УАЕ пошаљу трупе, плате реконструкцију и ремонт образовног система Газе како би "дерадикализовали" становништво, пише Аксиос.

Како се наводи, овај састанак сугерише да Нетанјаху почиње да препознаје потребу за реалистичним планом о томе како би се Газом могло управљати након рата у енклави, иако тренутно није вољан да оконча рат.

Он такође одбацује било какву званичну улогу ПА у Гази и није вољан да настави политички процес заснован на решењу о две државе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кац осудио Абаса због потписивања Декларације о националном јединству са Хамасом

Израелски министар спољних послова Израел Кац је упутио критике партији Фатах палестинског председника Махмуда Абаса због потписивања Декларације о националном јединству са Хамасом и другим палестинским фракцијама у понедељак.

"Хамас и Фатах потписали су у Кини споразум о заједничкој контроли Газе после рата. Уместо да одбаци тероризам, Махмуд Абас прихвата убице и силоватеље Хамаса, откривајући своје право лице", објавио је Кац на мрежи Икс.

Напоменуо је да се то неће догодити, јер ће "Хамасова владавина бити сломњена" и додао да ће Абас "посматрати Газу издалека".

Кац је истакао да ће безбедност Израела "остати искључиво у рукама" те земље.

Палестинске фракције на састанку у Пекингу постигле су договор о формирању владе јединства ради успостављања палестинске државе и окончања окупације, јавили су палестински медији у понедељак.

У саопштењу објављеном на крају састанка, представници различитих фракција сагласили су се да формирају привремену владу националног јединства и да уједине институције на Западној обали и у Гази, да започну реконструкцију Појаса Газе и да се припреме за одржавање општих избора што пре.

У својој завршној изјави, фракције се "залажу за успостављање независне палестинске државе са Јерусалимом као главним градом" и да "гарантују повратак палестинских избеглица у складу са Резолуцијом 194", одлуком УН из 1948.

Фракције се даље слажу око права Палестинаца да се "одупру и окончају окупацију" у складу са међународним правом.

На самиту је учествовало 14 палестинских фракција, међу којима је и Фатах, који предводи Палестинску самоуправу, као и милитантне групе Хамас и Исламски џихад.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ потврдио смрт два команданта Хамаса у ваздушном нападу на Тулкарм

Израелска војска (ИДФ) објавила је снимак јутрошњег напада дроном у граду Тулкарму на Западној обали, у којем је убијено неколико палестинских наоружаних нападача, укључујући највише команданте Хамаса и Бригаде мученика Ел Акса.

Међу убијенима је био и Ашраф Нафех, који је био командант Хамаса у Тулкарму.

ИДФ је такође навео да је Нафех био одговоран за припрему и постављање експлозивних направа против трупа, као и за учешће у другим нападима.

Нафех је био укључен и у регрутацију припадника Хамаса и био је у контакту са званичницима Хамаса у иностранству, наведено је.

Међу погинулима је и Мухамед Авад, такође познат као Абу Абдо, командант Бригада мученика Ел Акса у Тулкарму.

Наведено је да је Авад учествовао у нападима и прикупљању новца за терористичке активности у Тулкарму.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У израелским нападима на Газу у протекла 24 сата убијене 84 особе, од 7. октобра 39.090

Најмање 39.090 особа је убијено, а 90.147 рањено у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља те палестинске енклаве.

У последња 24 сата, у осам напада широм Појаса Газе, убијене су 84 особе, док их је 329 рањено.

(Reuters)

Опширније Краће

СЗО упозорава на опасност од ширења полиовируса Газом

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да постоји висок ризик да се Појасом Газе и шире, прошири полиовирус који изазива дечју парализу, и то због тешке здравствене и санитарне ситуације у енклави.

"Постоји висок ризик од ширења вируса полиомијелитиса. То се такође може прелити на међународни ниво", рекао је вођа тима за хитне здравствене ситуације СЗО у Гази, Ајадил Сапарбеков, новинарима у Женеви путем видео-везе из Јерусалима.

Он је рекао да ће процена, за коју се нада да ће бити завршена до краја недеље, омогућити здравственим званичницима да издају препоруке, "укључујући потребу за масовном вакцинацијом".

Полиомијелитис је високозаразан вирус који може да нападне нервни систем и изазове парализу и углавном погађа децу млађу од пет година.

"Изузетно сам забринут због избијања епидемије у Гази. И ово није само полиомијелитис, већ различите епидемије заразних болести", рекао је Сапарбеков.

Израелска војска саопштила је да је уз сарадњу међународних група унето довољно вакцина које покривају више од милион људи у Гази, која укупно има око 2,3 милиона становника.

(Reuters)

Опширније Краће

Газа: Број убијених Палестинаца у Кан Јунису повећан на 89, повређено више од 250 особа

Број Палестинаца убијених у израелским нападима на Кан Јунис у Појасу Газе повећан је на 89, саопштили су здравствени радници у Гази.

Указују да је у нападима ИДФ-а повређено преко 250 особа, међу њима су и жене и деца.

Канцеларија за медије Газе наводи да је израелска војска покренула у понедељак ујутро војну акцију широм Кан Јуниса не дајући цивилима времена да побегну. 

Указује да је ИДФ наставио са нападима и током ноћи и јутра, да има убијених и рањених.

"Две особе су погинуле у протеклих неколико сати, а више их је рањено у израелском бомбардовању чија је мета било подручје Мираге, јужно од Кан Јуниса док су једног Палестинца убили снајперисти израелске војске у граду Бани Сухеила, источно од Кан Јуниса", преносе палестински медији.

(Reuters, Al Jazeera

Опширније Краће

ИДФ: Погођено више од 50 мeта Хамаса у Кан Јунису

Израел је саопштио да су његови борбени авиони напали 50 локација Хамаса у области Кан Јуниса.

Израелска војска тврди да је гађала "терористичке групе" у том подручју.

Локације које су погодиле израелске ваздушне снаге укључивале су складишта оружја, снајперске положаје, зграде и тунеле које су користили припадници Хамаса.

Према ИДФ-у, Хамас покушава да се прегрупише у Кан Јунису, три месеца након што се војска повукла из тог подручја. ИДФ је упозорила цивиле да евакуишу то подручје пре него што је покренула нову операцију.

Јужније, у Рафи, ИДФ каже да су трупе 162. дивизије убиле десетине наоружаних људи у сукобима и позивањем на ваздушне нападе током протеклог дана.

Нову офанзиву изводе 7. оклопна бригада дивизије, Падобранска бригада и бригада командоса, наводи се у саопштењу војске.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Медицински извори: Израелске снаге од јутрос убиле најмање 17 Палестинаца 

У израелским нападим, од јутрос је убијено најмање 17 Палестинаца у разним деловима Појаса Газе, рекли су медицински извори Ал Џазири.

Ал Џазирин репортер је такође известио да је израелска војска покренула ваздушни напад циљајући пољопривредно земљиште у близини града Хамада, западно од Кан Јуниса у јужној Гази.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нетанјаху: Договор о ослобађању талаца је близу

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је породицама талаца заточених у Гази да би споразум који би обезбедио њихово ослобађање могао да буде близу, саопштено је из његовог кабинета. 

Он се у Вашингтону обратио и породицама талаца рекавши да услови за договор о њиховом ослобађању несумњиво сазревају, додајући да је то добар знак.

"Напори да се постигне прекид ватре у рату између Израела и Хамаса, план који је изнео председник Бајден у мају, уз посредовање Египта и Катара, добили су на замаху протеклог месеца", рекао је Нетанјаху.

Он је додао да се све то, нажалост, не може догодити одједном, већ ће бити постепено и у фазама.

"Верујем да можемо унапредити постизање споразума, што би нам дало предност и омогућило да обезбедимо ослобађање преосталих талаца, оних који нису ослобођени у првој фази", рекао је израелски премијер породицама талаца у Вашингтону, где ће се касније ове недеље обратити Конгресу а након тога састати са америчким председником Џозефом Бајденом.

Руби Чен, отац двоструког америчко-израелског држављанина Итаија Чена, војника чије тело држе у Гази, био је један од чланова породице који су се састали са Нетанјахуом.

"Рекао је да услови сазревају, али ја то прихватам с мало резерве", рекао је Чен радију Израелске војске.

Чен је рекао да се нада да ће председник САД Џозеф Бајден, који је повукао своју кандидатуру за реизбор и подржао потпредседницу Камалу Харис као кандидата демократа на изборима у новембру, извршити већи притисак на Нетанјахуа да обезбеди споразум.

Напори да се постигне споразум о прекиду ватре у Гази, који је Бајден изложио у мају и уз посредовање Египта и Катара, добили су замах током прошлог месеца.

У петак је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да се преговарачи "возе ка гол-линији".

У међувремену, борбе се настављају у Појасу Газе, а израелске снаге извеле су нови напад на јужно подручје Кан Јунис након што су наредиле цивилима да се евакуишу из области за које су навели да их користе палестински екстремисти за покретање напада.

У последња 24 часа у Кан Јунису је погинула најмање 81 особа.

Исламистичка милитантна група Хамас упала је у Израел 7. октобра, убивши 1.200 људи и узевши око 250 талаца, према израелским подацима. Хамас и други милитанти и даље држе 120 талаца, од којих су око трећину израелске власти прогласиле мртвима у одсуству.

Број погинулих међу Палестинцима у израелској офанзиви одмазде од тада је достигао више од 39.000, према здравственим властима Газе у енклави коју води Хамас.

Више од 105 талаца ослобођено је у једнонедељном примирју у новембру, у замену за 240 палестинских затвореника.

(Reuters)

Опширније Краће

У Кини 14 палестинских група потписало Декларацију о јединству

Четрнаест различитих палестинских група договорило се да окончају своје поделе и ојачају "Палестинско јединство" потписивањем Пекиншке декларације у Кини, пренели су кинески медији.

Декларација је потписана током дијалога помирења међу фракцијама, који се одржао у Пекингу од 21. до 23. јула, објавила је кинеска телевизија Си-Си-Ти-Ви, преноси Ројтерс.

Међу потписницима Декларације су лидери ривалских група Фатах и ​Хамас, које се већ 17 година боре за власт у Гази и на Западној обали.

Потписивању Декларације присуствовао је кинески министар спољних послова Ванг Ји, који је рекао да тај документ значи успостављање "привремене владе националног помирења" у Гази у послератној фази.

"Најважнија ствар је споразум о формирању привремене владе националног помирења у Гази", рекао је Ји, преноси Анса.

(Reuters)

Опширније Краће

Убијена два висока званичника Хамаса на Западној обали

Седам Палестинаца је убијено у јутрашњем нападу израелских дронова на камп Тулкарем на Западној обали, укључујући два висока оперативца Хамаса.

У извештајима се наводи да су међу погинулима Ашраф Нафех, командант Хамаса у Тулкарему, и Мухамед Абу Абдо, командант бригаде мученика Ел Акса у истој области.

ИДФ је саопштила да је извршила напад на групу наоружаних људи у току рације у граду на Западној обали.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелске снаге убиле Палестинца на Западној обали

Израелска војска је убила Палестинца у граду Са'ир у покрајини Хеброн, преносе локални медији.

Околности убиства нису објављене, али је познато да су израелске снаге упале у Са'ир у раним јутарњим сатима.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Број убијених Палестинаца у Кан Јунису порастао на 81

Број Палестинаца убијених у израелским нападима на Кан Јунис у Појасу Газе порастао је на 81, саопштили су здравствени радници у Гази.

Више од 30 особа заробљено је испод рушевинама и води се као нестало, док је готово 200 особа рањено.

Напад на источна подручја града уследио је само неколико минута након што је израелска војска издала наредбу за масовну евакуацију палестинских цивила.

Палестинска цивилна одбрана каже да се нова наредба о евакуацији односи на више од 400.000 људи.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Број Палестинаца убијених у израелским нападима на Кан Јунис у Појасу Газе достигао је на 70, саопштили су здравствени радници у Гази, а наводе и да је 200 особа повређено у нападу.

Израелска војска објавила је снимак на којем се види како се наоружани људи пењу на камионе који, како кажу, превозе хуманитарну помоћ у области Рафа у јужном делу Газе.

Палестинске фракције на састанку у Пекингу постигле су договор о формирању владе јединства ради успостављања палестинске државе и окончања окупације. На самиту су учествовали и Хамас, Исламски џихад и Фатах.

Израелски парламент Кнесет усвојио је у првом читању три предлога закона чији је циљ гашење Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) након што је, наводно, десетак припадника агенције учествовало у нападу Хамаса на југ Израела 7. октобра.

Израелски шефови безбедности сагласили су се да војска може у потпуности да се повуче из Појаса Газе у року од шест недеља, уколико се постигне примирје са Хамасом и договор о таоцима, известили су израелски медији.

Војска Израела потврдила је смрт два таоца у заробљеништву Хамаса, након што је добила нове обавештајне информације.

Најмање 39.006 Палестинаца је убијено, а 89.818 је рањено у израелској војној офанзиви на Газу.

Читај ми!