Извор: Reuters, BBC

"Краудстрајк" изазвао проблеме на ИТ мрежама широм света: Исправили смо грешку, потребно време да се системи поново покрену

Широм света пријављени су проблеми и прекиди у ИТ мрежама у владиним институцијама, банкама, телекомуникационим компанијама, медијима, медицинским установама, авио-компанијама. Проблеме је највероватније изазвао неисправан програм компаније "Краудстрајк" због кога су сметње на ИТ мрежама натерале авио-компаније на одлагање летова, заустављени су возови, поједини медији нису могли да емитују програм, банке имају сметње у пословању а неке болнице су приморане да одлажу операције. Из "Краудстрајка" тврде да су исправили грешку са ажурирањем софтвера, али да је потребно "неко време" да се системи поново покрену.

Крах информационих система довео је до отказивања више хиљада летова, због чега су многи путници принуђени да нове термине чекају на аеродромима.

Како је наведено на сајту Директората цивилног ваздухопловства Србије, авио-компанија је у том случају дужна да путнику понуди једну од две опције – преусмеравање на други лет или повраћај свих трошкова.

Иако сада постоји софтверско решење, потребан и "ручни процес"

Извршни директор компаније Краудстрајк Џорџ Курц изјавио је данас да би могло да прође "неко време" пре него што се сви системи поново активирају након глобалног прекида у ИТ систему.

"Иако сада постоји софтверско решење за проблем, потребан ручни процес ће захтевати огроман посао", рекли су.

Глобални прекид довео је до тога да је скоро 1.400 летова отказано, док су погођени банкарски и здравствени сектор и продавнице.

Раније данас Курц се извинио због глобалног технолошког проблема и обећао да ће сарађивати са свим клијентима да врате операције на мрежу.

''Многи корисници поново покрећу систем и биће оперативан. Могло би да прође неко време за системе који се неће аутоматски опоравити'', рекао је он за Ен-Би-Си њуз.

Истакао је, ипак, да ће компанија осигурати да се сваки клијент врати на мрежу.

(Reuters)

Опширније Краће

У паду акције Краудстрајка и Мајкрософта

Акције Мајкрософта (16 часова) пале су за 0,53 одсто, док су акције Краудстрајка пале за 9,39 одсто у САД.

Краудстрајк, фирма за сајбер безбедност са хиљадама клијената широм света, признала је да је неисправно ажурирање софтвера изазвало квар, погодивши авио-компаније, банке, болнице, медијске куће и предузећа.

"С обзиром на то да не знамо све детаље, прерано је за инвеститоре да утврде финансијски или утицај, или утицај на углед ових предузећа“, рекао је инвестициони аналитичар Дан Котсворт.

(euronews.com, WSJ)

Широм света отказано око 3.340 летова

Досад је отказано око 3.340 летова широм света, или око три одсто свих редовних услуга, говоре подаци компаније за авијацију Сиријум (Cirium).

Како напомиње Би-Би-Си, то је укупан број отказивања, што значи да неки можда нису због квара ИТ система.

Опширније Краће

Краудстрајк: Исправили смо грешку са ажурирањем софтвера, потребно "неко време" да се системи поново покрену

"Краудстрајк" је саопштио да је исправио грешку са ажурирањем софтвера које је довело до проблема, али да би могло проћи "неко време" пре него што се системи поново активирају и покрену.

ИТ стручњаци рекли су за Би-Би-Си да ће бити потребни дани да се системи погођених компаније врате у нормално стање.

Како истичу, погођени системи ће морати да се покрену у "безбедном режиму“ (safe mode) да би се уклонило неисправно ажурирање, штo одузима веома много времена и компанијама ће бити потребни дани да то обаве.

(BBC)

Опширније Краће

Визер позива путнике да данас дођу на аеродром најмање три сата пре летa

Авио-компанија Визер (Wizz Air) саопштила је да се као све друге авио-компаније суочава са великим техничким изазовима због проблема насталих престанком рада глобалних ИТ система трећих страна.

Позвала је путнике да данас на аеродром дођу најмање три сата пре свог лета, како би имали довољно времена за пријављивање, безбедносну контролу и здравствене и сигурносне процедуре на аеродрому.

"Путници широм наше мреже могу имати проблема са привремено недоступним сајтом и мобилном апликацијом и очекују се потенцијална кашњења услед прекида рада глобалних ИТ система трећих страна", наводи се у саопштењу компаније.

Додаје се да тренутно нису доступни сајт компаније, као и мобилна апликација, затим систем резервација, онлајн пријаве за лет и приказ бординг паса, контакт центри – нове резервације и промене постојећих.

Током прекида рада доступно је бесплатно пријављивање за лет на аеродрому. 

Опширније Краће

Краудстрајк: Радимo на проблему, није реч о сајбер нападу

Компанија за сајбер безбедност "Краудстрајк" саопштила је, поводом навода да је кривац за проблеме у ИТ сектору забележене у читавом свету, да ради активно са клијентима погођеним дефектом који је откривен у једном апдејту за Виндоус (Windows).

"Није реч о безбедносном инциденту или сајбер нападу", навели су из компаније.

Додаје се да је проблем лоциран, изолован и да се ради на санацији, а корисници су упућени на портал за подршку ове фирме ради даљих информација. 

(BBC)

Опширније Краће

Још се не зна шта је изазвало кварове у компјутерским системима широм света које користе авио-компаније, банке и медијске куће, али све више фирми оптужују компанију за сајбер безбедност "Краудстрајк" (Crowdstrike). Шта је "Краудстрајк", у који данас сви упиру прстом?

Опширније Краће

Инжењер Вурдеља за РТС: Проблем проузроковао апдејт антивирус софтвера Краудстрајка

Компанија "Краудстрајк" проузроковала је прекиде у сервисима широм света. Пре свега су погођени корисници у Аустралији и САД. 

"Проблем је настао приликом јутрошњег апдејта антивирус софтвера када се код корисника појавио 'плави екран'. Потребно је обрисати најновију заштиту коју је проследио Краудстрајк", рекао је за РТС инжењер Ориона Никола Вурдеља.

Мајкрософт објавио техничке инструкције за решење проблема са оперативним системом Виндоус

Америчка корпорација Мајкрософт објавила је на својим веб-страницама техничке инструкције за решење проблема са оперативним системом Виндоус (Windows) који је проузроковао велики прекид ИТ услуга широм света.

Како се наводи, Мајкрософт је, између осталог, објаснио клијентима како да обришу системску датотеку компаније за сајбер безбедност Краудстрајк (CrowdStike) пошто се сматра да је управо безбедносно ажурирање ове фирме довело до потешкоћа, преноси Блумберг.

Мајкрософт је истовремено позвао кориснике да се обрате фирми "Краудстрајк" за даљу помоћ.

"Свесни смо проблема који утиће на Виндоусове уређаје" због ажурурања компаније "Краудстрајк", саопштио је Мајкрософт.

Опширније Краће

Компанија за анализу авијације: Отказано више од 1.400 летова

Више од 1.400 летова отказано је широм света до овог тренутка, због техничких проблема са прекидом интернет услуга и комуникација, показују најновији подаци компаније за анализу авијације "Сиријум".

Додаје се да ће број отказаних летова, који тренутно прелази 1.100, само бити већи како дан одмиче.

Бројни аеродроми широм света пријавили су кашњења, отказивања или одлагања летова услед техничких проблема са прекидом интернет услуга и комуникација.

Највише су погођени аеродроми у САД, Европи, Индији и Канади.

Опширније Краће

Српска национална авио-компанија "Ер Србија", саопштила је, да су због глобалних технолошких проблема који су погодили и авио-компаније, могућа велика одступања од планираног реда летења. 

Компанија позива путнике да се за више информација обрате Контак центру "Ер Србије".

Опширније Краће

Заустављена полетања на лондонском Хитроу, поједине компаније чекирају путнике

Један од највећих светских аеродрома, лондонски Хитроу, одлаже полетања због проблема на чекирању путника. Поједини аеродроми у Немачкој раде чекирање путника мануелно, док аеродром у Дубаију каже да им се систем полако подиже.

Опширније Краће

Мајкрософт: Тражимо начин да премостимо проблем

Компанија Мајкрософт је саопштила да је свестна размера проблема који је утицао на системе широм света, а који раде под њиховим оперативним системом. Мајкрософтов клауд Азур тренутно истражује потенцијале који њихови корисници могу да предузму за ублажавање настале ситуације.

Опширније Краће

Погођени ИТ системи Олимпијских игара у Паризу

Организациони комитет Олимпијаде у Паризу саопштио је да су пробеми на глобалном нивоу утицали и на њихове ИТ операције.

Опширније Краће

Неисправан програм Краудстрајка највероватније проузроковао проблеме

Неисправан програм компније Краудстрајк (CrowdStrike) проузроковао је проблеме на ИТ мрежама широм света, јављају светски медији позивајући се на Мајкрософт.

Ова компанија је задужена управо да би смањила ризик у најризичнијим областима пословања као и радна оптерећења. Проблем је настао у тзв. облаку (cloud) где се чувају подаци.

Антивирусни софтвер, који користе компаније широм света, део је платформе Crowdstrike Falcon који, у односу на традиционалне антивирусне програме, користи анализу понашања и препознавања образаца да би открио и зауставио претње.

Опширније Краће

Компанија Мајкрософт саопштила је да предузима "акције на ублажавању" проблема које су пријавили корисници, због кога је у компанијама и банкама широм света дошло до техничких проблема и прекида у функционисању.

Компанија истражује питања у вези са пружањем "клауд" услуга у САД, као и проблем који је утицао на више њихових апликација и услуга, наведено је у саопштењу.

Компанија Американ ерлајнс навела је за Би-Би-Си да је засад забрањено полетање њихових авиона, као и да је у контакту са онима који су у ваздуху.

Према наводима компаније, узрок проблема је фирма за ИТ безбедност Crowstrike која утиче на више оператера.

Аустралија је посебно тешко погођена. Низ аустралијских компанија, банака, медија и авио-компаније пријавило да су изложени масовном сајбер нападу.

Летови обустављени

Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да су сви летови неколико великих америчких авио-компанија – укључујући Делта, Јунајтед и Американ ерлајнс – обустављени због проблема у комуникацији.

Проблеми су забележени у рачунарским системима на аеродромима и у Јапану, Индији, Великој Британији, Холандији, САД, Немачкој, Шпанији.

Јапански аеродром Нарита, који се налази око 60 километара од Токија, саопштио је да авио-компаније JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Ekpress и Spring Japan имају проблема са својим системима.   

Аеродром у Њу Делхију саопштио је да су неке његове услуге привремено погођене након проблема у рачунарском систему. 

Ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Немачке, Берлину, заустављен је до девет сати по средњоевропском времену.

Сви аеродроми у Шпанији, такође, пријавили су "инциденте" због техничких проблема.

Берлински аеродром саопштио је на платформи Икс да због техничких проблема касне летове.

Амстердамски аеродром Схипол погођен је глобалним сајбер нападом, рекао је портпарол аеодрома који наводи да то утиче на летове од аеродрома и ка аеродрому, али да се не зна на тачно колико.

И водећа британска железничка компанија Govia Thameslink Railway упозорила је путнике да очекују сметње због "широко распрострањених ИТ проблема". 

Узрок глобалних прекида рада система је нејасан, али многи од погођених су га повезали са оперативним системима Мајкрософт Пи-Сија.

Америчка држава Аљаска саопштила је да су погођене њене службе за хитне случајеве, а такође постоје извештаји о утицају на Лондонску берзу.

Прекид емитовања

Због истог проблема у Великој Британији не емитује програм ТВ канал Скај њуз.

Извршни директор компаније рекао је да због техничког проблема Скај њуз јутрос не може да емитује програм уживо.       

Аустралијска надзорна агенција за кибернетичку сигурност саопштила је да нема информација које би упућивале да је реч о хакерском нападу.

"Наше тренутне информације говоре да се овај прекид односи на технички проблем са софтверском платформом треће стране коју користе погођене фирме", навела је аустралијска агенција.

Аустралијски сајт за прекид рада Downdetector приказује проблеме о којима су саопштили National Australia Bank, телекомуникациона фирма Телстра, Гугл и други.       

У званичном саопштењу о услузи Мајкрософт 365, објављеној раније на платформи Икс, пише да се истражује проблем који утиче на могућност корисника да приступе разним апликацијама и услугама.

Читај ми!