Извор: РТС

Хјуман рајтс воч објавио извештај о нападу Хамаса 7. октобра; Израелски тим стигао у Каиро на разговоре о примирју

Сукоб Израела и Хамаса – 286. дан. Израелски преговарачки тим стигао је у Каиро на разговоре о примирју док Израел и Хамас разматрају последњи предлог, наводе три званичника египатског аеродрома. Хјуман рајтс воч објавио је извештај о детаљима везаним за напад Хамаса на Израел 7. октобра, истиче се да су почињени бројни ратни злочини. Хамас је одбацио те тврдње и захтева од Хјуман рајтс воча да повуче свој извештај и извини се. Хезболах запретио ударима по Израелу у случају напада на цивиле у Либану.

Гутерес: Политика Израела према Западној обали угрожава могућност решења са две државе

Политика Израела према Западној обали угрожава могућност решења са две државе са Палестинцима, наводи генерални секретар УН Антонио Гутерес у саопштењу које је данас прочитао шеф његовог кабинета Кортни Ретри на састанку Савета безбедности.

У саопштењу, Гутерес је упозорио да Израел предузима кораке да прошири суверенитет над Западном обалом и истакао да су насиље и хапшења у порасту на тој територији од почетка рата у Гази.

"Административним и правним корацима Израел мења географију Западне обале, а очекује се да ће се проширење насеља убрзати због великих заплена земљишта у стратешким областима и промена у планирању, управљању земљиштем и управљању. Недавни догађаји забијају бодеж у срце сваке перспективе за решење са две државе", додаје Гутерес.

Напомиње да је Израел предузео казнене кораке против палестинских власти и легализовао пет израелских испостава на Западној обали.

"Морамо променити курс. Све активности насељавања морају одмах престати", каже Гутерес.

Он је такође поновио позив на хитан прекид ватре у рату у Гази и ослобађање свих талаца и напоменуо да је хуманитарна криза у Појасу Газе "морална мрља на свима нама".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Америчка војска окончала мисију доставе помоћи Гази преко привременог пристаништа

Америчка војска саопштила је да је мисија инсталирања и рада привременог плутајућег пристаништа код обале Газе завршена, чиме је завршен амерички програм помоћи Палестинцима.

Заменик команданта Централне команде САД Бред Купер навео је да је завршена операција поморске доставе помоћи у Газу и да због тога више нема потребе за пристаништем.

Купер је рекао да ће се напори за дистрибуцију помоћи Гази која стиже морским путем сада пребацити на успостављену луку Ашдод у Израелу.

"Наша процена је да је привремено пристаниште постигло предвиђени ефекат да у Газу привуче веома велики обим помоћи и осигура да помоћ стигне до цивила у Гази на брз начин", рекао је Купер.

Додао је да је више од 26 милиона долара помоћи било испоручено у разорену палестинску енклаву.

За изградњу пристаниште, које је председник САД Џо Бајден најавио током телевизијског обраћања Конгресу у марту, било неоходно учешће око 1.000 америчких војника.

Помоћ је почела да пристиже преко пристаништа у Газу у мају, у операцији чији је циљ био да се спречи глад после месеци рата израелског рата у енклави.

Лоши временски услови и изазови дистрибуције унутар Газе ограничили су ефикасност првобитног плана.

Светски програм за храну Уједињених нација паузирао је операције на пристаништу у јуну због безбедносних разлога, што је довело до гомилања помоћи на обали Газе.

УН дуже време упозоравају да поморске испоруке нису замена за приступ копну, као и  да копнени путеви морају да остану у фокусу операција помоћи у енклави, где постоји велики ризик од масовне глади.

Пристаниште није коришћено од јуна, када је због лошег времена пребачено у луку Ашдод у Израел на поправку. 

Није познато да ли је америчка војска почела да демонтира пристаниште у Ашдоду пре очекиваног повратка у САД.

Пристаниште је било предмет несугласица у Конгресу, где су га републиканци означили као политички трик Бајдена, који је био под притиском колега демократа да учини више да помогне Палестинцима након месеци непоколебљиве подршке израелском рату у Гази.

"Ово поглавље је можда готово у глави председника Бајдена, али национална срамота коју је овај пројекат изазвао није. Једино чудо је да ова операција осуђена на пропаст од почетка није коштала ниједног Американца живота", рекао је републикански сенатор Роџер Викер.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелски тим стигао у Каиро на разговоре о таоцима, упозорава да време истиче

Израелски преговарачки тим стигао је у Каиро на разговоре о примирју док Израел и Хамас разматрају последњи предлог, наводе три званичника египатског аеродрома.

Израелска делегација укључује шест званичника, додали су они.

Званичници су говорили под условом анонимности јер нису овлашћени да разговарају о доласку са медијима.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је америчком колеги Лојду Остину да је јак притисак на Хамас "довео до услова неопходних за постизање споразума о повратку талаца" не желећи да открива више детаља.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел криви Иран за блискоисточне ратове

Израелски амбасадор при УН Гилад Ердан рекао је да је Иран крив за ратове на Блиском истоку и оптужио Савет безбедности Уједињених нација да није реаговао на претње Ирана.

"Иран је највећа претња глобалној стабилности. Настављате да забијате главу у песак док се фокусирате на нас. Зашто", упитао је Ердан током седнице СБ УН.

Ердан се затим осврнуо на Газу – рекавши да 120 заробљеника држе "терористичке организације које Иран подржава".

Оптужио је Хамас за злочине против човечности и додао да група "скриваи своје команданте међу цивилима и своје војне положаје у школама УНРВ-е".

"Рат неће завршити док ти таоци не буду ослобођени", додао је Ердан.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Сукоб Ганца и Нетанјахуа због истраге о нападу Хамаса 7. октобра

Бивши члан израелске ратне владе Бени Ганц критиковао је премијера Бенјамина Нетанјахуа и његову одлуку да одбије да формира државну истражну комисију о нападима Хамаса 7. октобра.

"Чекам да се успостави државна истражна комисија и да се открију протоколи како би извукли поуке из највеће катастрофе у нашој историји и за бољу будућност државе Израел", написао је Ганц на друштвеној мрежи Икс.

Нетанјаху се такође обрушио на Ганца на Иксу, оптужујући га за ширење "лажних вести".

"Јавност ће сазнати ко је тражио изговоре да се зауставе борбе на годину-две, а ко је стварно гурао даље да се рат настави до победе", рекао је премијер.

Израелска војска прошле седмице објавила је резултате своје прве интерне истраге која је признала "тешке грешке и пропусте".

Бенјамина Нетанјахуа оптужују да избегава истрагу како би остао на власти.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Шеф УНРВА: Израелски напади на школе готово свакодневна појава

Шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филипе Лазарини поновно је позвао на тренутни прекид ватре у Гази, рекавши да су израелски напади на школе постали "готово свакодневна појава".

"Најмање осам школа погођено је у последњих 10 дана, укључујући шест УНРВА школа. Рат је девојчицама и дечацима у Гази одузео детињство и образовање", написао је Лазарини на платформи Икс.

Истакао је да ниједна страна никада не сме да користи школе у борбене или војне сврхе.

Опширније Краће

Нетанјаху одбацио позиве на службену истрагу о нападу Хамаса 7. октобра

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио је захтеве за стварање државне истражне комисије о нападима 7. октобра уз речи да прво жели да порази Хамас.

Израелска војска прошле је седмице објавила је резултате своје прве интерне истраге која је признала "тешке грешке и пропусте".

Бенјамин Нетанјаху оптужују да избегава истрагу како би остао на власти.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Хамас одбацио извештај Хјуман рајтс воча и назвао га лажним и пристрасним

Хамас је одбацио извештај Хјуман рајтс воча у ком стоји да су оружано крило Хамаса и четири друге групе "починили бројне ратне злочине и злочине против човечности над цивилима" током напада на Израелце 7. октобра.

Хамас је извештај назвао лажним и пристрасним.

"Хамас је одбацио лажи и очиту пристрасност према Израелу и захтева од Хјуман рајтс воча да повуче свој извештај и извини се", поручио је Хамас.

"Извештај Хјуман рајтс воча усвојио је цели израелски наратив и удаљио се од методе научног истраживања и неутралне правне позиције, те је постао више попут израелског пропагандног документа", стоји у саопштењу Хамаса.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Газа: Број страдалих Палестинаца порастао на 38.794

Укупно 38.794 Палестинца су убијена, а 89.364 повређена у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.

У последња 24 сата убијен је 81 Палестинац, а 198 је повређено, додало је Министарство.

(Reuters)

Опширније Краће

Галант: Војна операција у Појасу Газе обезбедила услове за споразум о таоцима

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је свом америчком колеги да су војне операције у Појасу Газе створиле услове који би омогућили постизање споразума о таоцима.

Галант је такве оцене дао током ноћног разговора са секретаром за одбрану САД Лојдом Остином, саопштила је Галантова канцеларија.

"Операције ИДФ-а у Гази довеле су до услова неопходних за постизање споразума о повратку талаца, што је највиши морални императив у овом тренутку", рекао је Галант, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Хезболах упозорава Израел због пораста цивилних жртава током напада ИДФ-а у Либану

Хезболах ће гађати нова израелска насеља ако Израел настави да "гађа цивиле" у Либану, рекао је вођа групе Сајед Хасан Насралах, приметивши пораст броја цивила који су убијени у Либану последњих дана.

Пет цивила, сви Сиријци укључујући троје деце, убијено је током јучерашњег дана у израелским нападима у Либану, а најмање три либанска цивила су убијена дан раније, наводе либански медији и безбедносни извори, преноси Ројтерс.

"Наставак гађања цивила подстаћи ће Отпор да лансира ракете на насеља која раније нису била гађана", рекао је Насралах.

(Reuters)

Опширније Краће

Хјуман рајтс воч: Хамас починио бројне ратне злочине у нападу на Израел 7. октобра

Оружане групе предвођене Хамасом починиле су бројне ратне злочине у нападу на Израел, 7. октобра, подаци су извештаја организације за заштиту људских права Хјуман рајтс воч(ХРВ).

У извештају је утврђено да је пет различитих палестинских оружаних група, предвођених Хамасовим бригадама Касам, учествовало у ратним злочинима и прекршило међународно право тако што су убијали, мучили, узимали таоце, пљачкали и починили злочине, укључујући и сексуално злостављање, преноси АП.

Извештај ХРВ на 230 страна односи се само на нападе 7. октобра, а не и на дешавања која су потом уследила.

(Танјуг)

Опширније Краће

Вафа: У ваздушним нападима Израела на камп Нусеират погинуло 10 људи

У кампу Нусеират у централном појасу Газе, седам цивила је убијено, а други су рањени услед бомбардовања куће у близини џамије Суна јужно од кампа Нусеират.

Два цивила су такође убијена, а 15 је повређено у бомбардовању џамије Абдулах Азам северно од кампа.

Такође, најмање један цивил је убијен, а други су повређени у израелском ваздушном нападу на стамбену зграду у којој су смештени расељени људи у области Нусеирата.

Поред кампа Нусеират, израелски удари су извршени и на друга места широм Појаса Газе, јавља палестинска Вафа.

(WAFA)

Опширније Краће

ИДФ: Током ноћи изведени напади на Хезболах у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге саопштавају да су гађале циљеве Хезболаха преко ноћи.

Наводе да су авиони погодили "терористичку инфраструктуру" у неколико градова на југу Либана, док је артиљерија "отклонила претњу" у другом селу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да је убила борце Хамаса који су наводно били окупљени у школи коју води Агенција Уједињених нација за помоћ Палестинцима, у избегличком кампу Нусеират у централном делу Појаса Газе.

Војска Израела такође је издала саопштење у којем наводи да је елиминацијом од око 14.000 бораца убијених или заробљених, за половину смањила Хамасов војни капацитет.

Након што је Хезболах из Либана испалио више од 40 ракета на Киријат Шмону, ИДФ каже да је погодио уређај за лансирање који је коришћен у нападу.

Израелски систем ПВО "Гвоздена купола" пресрео је ракете испаљене из јужног Либана.

Читај ми!