Извор: РТС

Мосад: Израел проучава одговор Хамаса на предлог о размени талаца и примирју; Командант Хезболаха убијен у Либану

Сукоб Израела и Хамаса – 271. дан. Израелски борбени авиони напали су током ноћи позиције Хезболаха на југу Либана. Погинуо је виши командант те либанске оружане групе, Мухамед Намех Насер. Из Бејрута порука да не желе рат са Израелом. Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама проценила је да ће 250.000 људи бити приморано да побегне из Кан Јуниса. Израелска војска је извела напад дроном на Западној обали, а том приликом су убијена четворица Палестинаца.

Мосад: Израел проучава одговор Хамаса на предлог о размени талаца и примирју

Израел проучава одговор Хамаса на предлог који би укључивао размену талаца и примирје у Појасу Газе, саопштено је из израелске обавештајно-безбедносне агенције Мосад. 

"Израелски преговарачки тим добио је од посредника одговор Хамаса на оквирни предлог размене талаца. Израел проучава тај документ и одговориће преко посредника", наводи се у саопштењу Мосада објављеном у име кабинета премијера Бенјамина Нетанјахуа.

У саопштењу нема детаља, а палестинска милитантна група Хамас није одмах била доступна за коментар.

Посредници, укључујући Египат, Катар и Сједињене Америчке Државе, већ месецима покушавају да обезбеде примирје и ослобађање преосталих 120 талаца које Хамас држи у Појасу Газе, али мировни напори су у застоју.

Хамас тврди да се било којим договором мора окончати рат уз потпуно повлачење Израела из Појаса Газе, а Израел узвраћа да ће прихватити само привремени прекид борби јер је циљ јеврејске државе потпуно уништење Хамаса.

План примирја који је крајем маја ове године објавио председник САД Џозеф Бајден, укључује постепено ослобађање израелских талаца које Хамас држи у Гази и повлачење израелских снага у две фазе.

(Reuters

Опширније Краће

Хезболах испалио 100 ракета на Голанску висоравн као одговор на убиство команданта

Либанска група Хезболах саопштила је да је испалила 100 ракета "каћуша" на два израелска положаја на Голанској висоравни након што је у израелском нападу на југ Либана убијен један од њихових виших команданата - Мухамед Намех Насер, познат под ратним надимком Абу Намех.

Борци Хезболаха гађали су штаб голанске дивизије у касарни Нафах и штаб ваздушне и ракетне одбране у касарни Кеила "као део одговора на напад и атентат који је Израел извео" у јужном обалном граду Тиру.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

УНРВА: Газом се шире заразне болести у Гази

Агенција УН-а за палестинске избеглице УНРВА прогласила је узбуну због хуманитарне ситуације у Гази која се додатно погоршава због болести и континуиране израелске блокаде виталних граничних прелаза која је спречила улазак помоћи у палестинску енклаву.

"Врућина и недостатак чисте воде подстичу ширење заразних болести, оптерећујући већ преоптерећене здравствене установе с недостатком ресурса", навела је УНРВА у објави на друштвеној мрежи Икс.

Израелски напади који су у току и даље доводе до "жртава, расељавања и разарања", речено је.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Ел Кудс: Неки израелски таоци покушали да изврше самоубиство

Крило палестинског покрета Исламски џихад, бригаде Ел Кудс, саопштило је да су поједини израелски таоци покушали да изврше самоубиство.

"Неки непријатељски затвореници покушали су самоубиство као резултат екстремне фрустрације коју осећају због занемаривања њихове владе. Наставићемо да третирамо израелске таоце на исти начин на који се Израел односи према нашим затвореницима'', саопштио је портпарол бригаде Ел Кудс Абу Хамза на платформи Телеграм.

Он није прецизирао које мере је група предузела против израелских талаца.

(Reuters

Опширније Краће

Командант Хезболаха погинуо у израелском нападу на југу Либана

Представник Хезболаха потврдио је да је у израелском нападу на југ Либана погинуо високи заповедник Хезболаха Мухамед Намех Насер, познат по ратном надимку Абу Намех.

Израелски напад догодио се код приобалног града Тира на југу Либана у јеку међународних дипломатских настојања да се спречи ескалација сукоба између Хезболаха и израелске војске и избијање општег рата који би могао довести до директног сукоба између Израела и Ирана, преноси АП.

Представник Хезболаха, који у складу са прописима своје организације није желео да се представи, рекао је да је Абу Намех био на челу јединице Азиз, једне од три регионалне дивизије у јужном Либану.

Након погибије Талеба Самија Абдулаха, који је убијен у израелском ваздушном нападу 11. јуна, Насер је други убијени високи званичник про-иранског Хезболаха.

У говору поводом погибије Абдулаха, лидер Хезболаха Хасан Насралах рекао је раније да је он играо кључну улогу на првој линији фронта од како су сукоби почели 8. октобра, као заповедник јединице Наср.

Израелска војска је признала напад, наводећи да је Насер заједно са Абдулахом био најзначајнији заповедник Хезболаха у јужном Либану.

(Танјуг

Опширније Краће

Удари израелске војске на Кан Јунис - погинуло седам цивила, више од 30 повређено

Израелска војска (ИДФ) извршила је вишеструке ваздушне ударе на Кан Јунис. Страдало је седам цивила, више од 30 их је повређено.

(WAFA)

Опширније Краће

Министарство у Гази: Убијена 37.953 Палестинца

Министарство здравља у Гази саопштило је да су од 7. октобра до данас убијена 37.953 Палестинца, а да је 87.266 њих повређено у израелској офанзиви.

(Reuters)

Два младића тешко рањена ножем у нападу на северу Израела

Два младића су рањена ножем у данашњем терористичком нападу у тржном центру у Кармиелу на северу Израела и налазе се у критичном стању, саопштиле су хитне службе.

У саопштењу се наводи да су два младића у 20-им годинама пребачена у медицински центар у Нахарији.

Напад се истражује као терористички, а полиција је саопштила да је нападач "неутралисан".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шеф либанске дипломатије: Либан не жели рат са Израелом

Либански министар спољних послова Абдулах Бу Хабиб изјавио је да његова земља не жели рат са Израелом и да је заинтересована за мир, пише Џерузалем пост.

Хабиб је то истакао у поруци коју је послао израелском министру спољних послова Израела Кацу посредством азербејџанског министра спољних послова Џејхуна Бајрамова.

Кац је, заузврат, послао поруку Хабибу у којој је истакао да Израел мора да врати своје становнике на северу земље кућама, који су евакуисани због сталних напада либанске проиранске милитантне групе Хезболах, и да, уколико то не буде могуће на основу дипломатског решења, да ће то бити постигнуто ратом.

Кац је у разговору са Бајрамовим окривио Иран, који се граничи са Азербејџаном, за подстицање тензија у региону.

Либан и Израел немају дипломатске односе, па се комуникација између две земље често одвија преко треће стране.

Хабиб је говорио усред све већег страховања од избијања рата између Либана и Израела након готово девет месеци међусобних прекограничних напада између израелске војске и Хезболаха.

Хезболах је покренуо нападе на север Израела у знак солидарности са Хамасом, након што је почео рат у Појасу Газе у октобру прошле године.

Хезболах је саопштио да неће обуставити нападе на север Израела док не буде трајног прекида ватре у Појасу Газе.

Око 60.000 Израелаца који су евакуисани из својих домова на северу земље у октобру не могу да се врате кућама.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је у понедељак да је Израел фактички изгубио суверенитет над северним делом земље, с обзиром на то да није безбедан за Израелце.

(Jerusalem post)

Опширније Краће

Израелска полиција се сукобила са јеврејским насељеницима на Западној обали

Израелска полиција сукобила се са јеврејским насељеницима на окупираној Западној обали, док је рано јутрос демонтирала испоставу илегалних насељеника.

На видео-снимку полицијске операције, у који је Ројтерс имао увид, види се како полицијски багери уништавају импровизоване структуре на испостави, а насељеници седе на путу како би блокирали приступ полицији, док их полицајци одвлаче с пута.

Израел прави разлику између испостава и насеља, јер су испоставе изграђене без одобрења владе.

Тел Авив је под међународним притиском да заустави ширење насеља на Западној обали, коју Палестинци виде као језгро будућце независне државе, уз територију Појаса Газе.

Израелска полиција је и у прошлости предузимала кораке против неких илегалних насеља на Западној обали, али палестинске организације кажу да у многим случајевима полиција не спроводи закон, посебно од почетка рата у Гази.

(Reuters)

Опширније Краће

Халеви: Израелске снаге убиле 900 терориста Хамаса у Рафи

Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио је да су израелске снаге од почетка копнене операције у Рафи, на југу Појаса Газе, убиле 900 припадника Хамаса.

Халеви је то рекао током посете напредном логистичком центру успостављеном у Појасу Газе где је разговарао са командантима и војницима, пренео је портал Israel National News.

Халеви је истакао да Израел има циљ да уништи инфраструктуру и подземне тунеле Хамаса у Рафи.

(Israel National News

Опширније Краће

Си-Ен-Ен: Састанак Бајдена и Нетанјахуа у Вашингтону крајем јула

Очекује се да ће се амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху састати у Вашингтону крајем јула, када израелски лидер дође да се обрати америчком Конгресу због рата који његова земља води у Гази против палестинског Хамаса, рекао је званичник Беле куће за Си-Ен-Ен.

Нетанјаху би требало да се обрати америчком Конгресу 24. јула током посете Вашингтону.

Он ће говорити на заједничкој седници Представничког дома и Сената.

Амерички и израелски званичници су још увек у процесу утврђивања логистичких детаља за састанак Бајдена и Нетанјахуа, који ће се вероватно одржати у Белој кући, рекао је извор.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Израел извео напад дроном на Западној обали, четворо страдало

Израелска војска је извела напад дроном у уторак у касним вечерњим сатима на Западној обали. ИДФ тврде да су напале ћелију терористичких оперативаца у Нур Шамсу.

Палестинци су пријавили да су четири особе убијене у нападу.

Према израелским одбрамбеним снагама, оперативци су постављали експлозивну направу у тренутку када су погођени.

(Times of Israel)

ИДФ преко ноћи напао позиције Хезболаха на југу Либана

Израелски борбени авиони напали су преко ноћи локације Хезболаха у јужном Либану, саопштила је израелска војска.

Мете су укључивале зграду коју користи терористичка група у Аитаруну и инфраструктуру у Блиди, Јаруну и Тајр Харфи, наводи војска.

Војска наводи да је гранатирала подручја у близини Лабунеа и Шихинеа артиљеријом како би "уклонила претње“.

(The Times of Israel)

Опширније Краће

УНРВА: Четврт милиона људи ће бити приморано да побегне из Кан Јуниса

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) проценила је да ће 250.000 људи бити приморано да побегне из Кан Јуниса, јер су израелске власти издале нову наредбу за евакуацију.

"Само неколико недеља након што су људи били приморани да се врате у девастирани Кан Јунис, израелске власти су издале нове наредбе за евакуацију тог подручја. И опет, породице се суочавају са присилним расељавањем. Процењујемо да ће 250.000 људи морати да побегне. Иако нигде није сигурно у Гази", написала је УНРВА на Иксу.

Израелска војска (ИДФ) наставља са операцијама у Појасу Газе, а најжешће борбе воде се код Кан Јуниса, где је погинуло најмање осам особа. У овом подручју, у којем живи око 250.000 Палестинаца, наложена је евакуација становништва.

Уједињене нације (УН) због тога сматрају да би принудно исељење цивила захтевало велику логистичку подршку коју је тешко спровести у дело у ратним условима. Особље локалне болнице и пацијенти већ су одбили да напусте медицински комплекс у граду.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху понавља да су циљеви у Гази јасни – уништење Хамаса и ослобађање свих талаца – те да нису тачни наводи према којима је војно руководство спремно на прекид ватре који подразумева опстанак Хамаса.

Нешто северније, расту тензије у пограничном подручју Либана и Израела. Хезболах је преузео одговорност за 15 испаљених ракета на област код Кирјат Шмоне. Са друге стране, ИДФ спроводи војне вежбе, симулирајући офанзиву на Либан. 

Немири су и на Западној обали, где је израелска полиција ликвидирала четворицу наоружаних нападача током рације у рејону Наблуса. Акција је уследила након рањавања израелског цивила у том граду.

Читај ми!