Извор: РТС

ИДФ: Уништен Хамасов тунел дуж коридора Нетзарим; На Западној обали ухапшено 16 Палестинаца, међу њима и деца

Сукоб Израела и Хамаса – 269. дан. Израелска војска наредила је хитну евакуацију палестинских цивила из Кан Јуниса. Министар одбране Јоав Галант изјавио је израелским снагама одмах потребно додатних 100.000 војника. Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. Хезболах је извео серију напада на израелске војне положаје на северу Израела, док су израелски борбени ловци гађали положаје Хезболаха на југу Либана.

Израелска војска наредила хитну евакуацију Палестинаца из Кан Јуниса

Израелска војска  (ИДФ) наредила је Палестинцима који живе у источним подручјима Кан Јуниса, другог по величини града Газе, да хитно оду у неодређену "хуманитарну зону". 

(Al Jazeera

Опширније Краће

Исламски џихад: Отпор на Западној обали постаје све организованији

Члан политичког бироа Исламског џихада Али Абу Шахин изјавио је да отпор Израелу на окупираној Западној обали постаје све организованији.

Абу Шахин је за Ал Џазиру рекао да је Израел користио "максималну силу" на Западној обали, укључујући и ангажовање борбених авиона, али да је израелска војска била приморана да смањи копнене нападе због "ефикаснијих метода отпора са којима се суочавала".

Представник Исламског џихада је оптужио САД да води рат у Гази и критиковао Вашингтон јер, како је навео, покушава да "умањи тежину злочина које чини Израел".

(Al Jazeera

Опширније Краће

Нови напад ИДФ-а на град Газа, погинула два Палестинца

Два Палестинца су рањена, а најмање 10 их је рањено у новом израелском нападу на групу цивила западно од града Газе.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Вафа: Израелски досељеници ранили три Палестинца у близини Наблуса

Три Палестинца су рањена у нападу израелских досељеника у селу Асира ел Киблиyа на југу Наблуса, јавља Вафа.

Извори палестинског Црвеног полумесеца казали су агенцији да је један од повређених тешко претучен, док су друга двојица повређена каменовањем.

(WAFA)

Опширније Краће

Билд: Израел би могао да покрене офанзиву на Хезболах већ овог месеца

Израел би могао да покрене офанзиву на Хезболах већ овог месеца, јавља Билд.

Како преноси немачки лист, западне дипломате указују на то да би Израел могао да покрене операцију на југу Либана, пошто, како се наводи,

"Хезболах не престаје са нападима на Израел". "Израелска војска се припрема за екстремни сценарио, а одређено је и време могуће офанзиве", наводи се у тексту. 

Немачка је због тога, истиче Билд, наложила својим држављанима да напусте Либан.

(Танјуг

Опширније Краће

Нетанјаху: Директору Шифе место је у затвору, а не на слободи

Након што је пуштено више од 50 палестинских заробљеника, међу којима и директор болнице Шифа Мухамед Абу Салмија, реаговао је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху и поручио да је пуштање Абу Салмије из притвора "озбиљна грешка и етички промашај".

"Овом човеку, под чијом су одговорношћу држани и убијени наши таоци је место у затвору", поручио је Нетанјаху у саопштењу.

Истиче да је одлука о ослобађању Абу Салмије донета без знања политичког врха или челника безбедносних агенција.

Канцеларија Бенјамина Нетанјахуа је раније данас саопштила да је израелски премијер наредио хитну истрагу, напомињући да је одлука о пуштању уследила након саслушања заробљеника у Вишем суду. 

Министар крајње деснице Бен Гвир навео је да је реч о "безбедносно непромишљеној одлуци", док је бивши министар ратног кабинета Бени Ганц оценио да је у питању морална грешка Владе.

Директор болнице Шифа Мухамед Абу Салмија, говорећи из болнице Насер у Кан Јунису по пуштању, навео је да палестински заробљеници пате, те да умиру због насиља над њима у притвору, као и да је изненађен што што чланови израелске владе не знају за одлуку.

Израелски лист Хаарец преноси да министар одбране Јоав Галант није знао да ће палестински заробљеници бити пуштени, према изворима који су блиски министру.

(Times of Israel, Haaretz)

Опширније Краће

Хезболах извео серију напада на израелске војне положаје

Хезболах је саопштио да је гађао израелске локације и војнике на северу Израела.

Либанска оружана група саопштила је да је напала зграду коју користе израелске трупе у јеврејском насељу Рамот Нафтали "одговарајућим оружјем" тврдећи како је реч о "директном поготку".

Израел и Хезболах готово свакодневно размењују ватру откако је Израел покренуо рат против Газе након смртоносног напада Хамаса 7. октобра.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Галант: Питање регрутације ултраортодоксних Јевреја решити владином регулативом

Изралески министар одбране Јоав Галант рекао је на затвореној седници комитета Кнесета за спољне послове и одбрану, који тренутно ради на предлогу закона о регрутацији ултраортодоксних Јевреја, да би било боље да се ово питање реши кроз владину регулативу, а не кроз закон.

Галант је изјавио да, иако је војсци потребно 10.000 нових војника, она може прихватити само регрутацију додатних 3.000 ултраортодоксних регрута ове године, поред 1.800 који се вец́ регрутују годишње, преноси Тајмс ов Израел.

Он је навео да се влада у једном тренутку сложила да ће се квота за упис ултраортодоксних мушкараца у војску повећавати за пет одсто годишње док не достигне 50 процената оних који испуњавају услове у року од пет година, али да су неслагања око тога да ли да се донесе закон или уредбе допринела неуспеху  преговора.

(Times of Israel

Опширније Краће

Израелска војска: Хамасов тунел уништен у централној Гази

Хамасов тунел дуг један километар су лоцирали и уништили припадници ИДФ-а дуж такозваног коридора Нетзарим.

Тунел су користили припадници Хамаса за кретање у том подручју.

Израелска војска наводи да су војници су у последња два месеца убили десетине наоружаних нападача и уништили више од 100 локација које су користили припадници Хамаса дуж коридора Нетзарим.

Поред тога уништена су складишта оружја, осматрачнице, ракетне базе и друга инфраструктура, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелске трупе ухапсиле 16 Палестинаца широм Западне обале

Израелске снаге ухапсиле су најмање 16 Палестинаца широм окупиране Западне обале, јавља новинска агенција Вафа.

Међу затвореницима су студенти на Универзитету Бирзеит, деца, бивши затвореници, као и пет цивила из Газе који живе на окупираној Западној обали,саопштила је Комисија за притворенике и бивше затворенике.

(WAFA)

Опширније Краће

Галант: Потребно нам је одмах 100.000 војника

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је израелским снагама одмах потребно додатних 100.000 војника.

Галант је Комитету за спољне послове и одбрану рекао је да се 4.800 потребних војника може регрутовати из израелске ултраортодоксне заједнице.

Врховни суд Израела једногласно је прошлог месеца одлучио да војска мора започети регрутацију ултраортодоксних Јевреја за војну службу.

Према дугогодишњим договорима, мушкарци из ултраортодоксне заједнице били су изузети од мобилизације из верских разлога.

(Guardian)

Опширније Краће

Број погинулих израелски војника порастао на 319

Још један израелски војник погинуо је борбама у Рафи на југу Газе, саопштиле су ИДФ.

Број погинулих војника је, тиме, током изралеске копнене офанзиве у Гази порастао на 319.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски министри критикују одлуку о пуштању палестинских заробљеника

Након што је пуштено више од 50 палестинских заробљеника, међу којима и директор болнице Шифа Мухамед Абу Салмија, израелски министри бурно су реаговали на ту одлуку.

Канцеларија Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да је израелски премијер наредио хитну истрагу, напомињући да је одлука о пуштању уследила након саслушања заробљеника у Вишем суду. 

Министар крајње деснице Бен Гвир навео је да је реч о "безбедносно непромишљеној одлуци", док је бивши министар ратног кабинета Бени Ганц оценио да је у питању морална грешка Владе.

Бивши израелски премијер Јаир Лапид, такође, критиковао је пуштање заробљеника, истакавши да штети безбедности Израелаца.

Израелска затворска служба, која је под надлежношћу министра Бен Гвира, у међувремену, навела је да није одговорна за пуштање директора болнице Шифа.

Безбедносна агенција Шин Бет претходно оптужила је Гвира за пуштање палестинских заробљеника.

Директор болнице Шифа Мухамед Абу Салмија, говорећи из болнице Насер у Кан Јунису по пуштању, навео је да палестински заробљеници пате, те да умиру због насиља над њима у притвору, као и да је изненађен што што чланови израелске владе не знају за одлуку.

Израелски лист Хаарец преноси да министар одбране Јоав Галант није знао да ће палестински заробљеници бити пуштени, према изворима који су блиски министру.

(Guardin)

Опширније Краће

Број страдалих Палестинаца порастао на 37.900

Најмање 37.900 Палестинаца је убијено, а 87.060 њих је повређено од 7. октобра у израелској војној офанзиви на Газу, саопштило је Министарство здравља у Гази, која води Хамас.

(Reuters)

Опширније Краће

Хамас: ​​Дечак и жена убијени на Западној обали

Жена и дечак убијени су у израелској операцији у граду Тулкарму на Западној обали, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Најмање 20 ракета испаљено из Кан Јуниса ка Израелу

Израелска војска саопштила је да је најмање 20 ракета из области Кан Јунис испаљено ка Израелу.

Поједине ракете је оборила ПВО, док су друге погодиле југ Израела, наводи ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Палестински медији: Израел пустио 55 затвореника, укључујући директора болнице Шифа

Израел је у Појас Газе вратио око 55 палестинских затвореника, међу којима и директора болнице Шифа Мухамед Абу Салмија, јављају палестински медији.

Абу Салмија је ухапшен у новембру 2023. године, под сумњом да је дозволио Хамасу да користи болницу као оперативни центар.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелски ловци гађају положаје Хезболаха у Либану

Израелски борбени авиони напали су током ноћи положаје Хезболаха у јужном Либану, саопштила је ИДФ.

"Међу метама биле су зграде које користи група у Кафр Кили и друга инфраструктура у Хули, Бијади и Раб ел Талатину", наводи израелска војска.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Војска САД уништила три пловила Хута

Америчка војска саопштила је да је у последња 24 сата уништила три површинска морска пловила Хутa, без посаде, у Црвеном мору, у оквиру "самоодбрамбеног ангажмана".

"Утврђено је да пловила представљају непосредну претњу америчким и коалиционим снагама, као и трговачким бродовима у региону", саопштила је Централна команда САД.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска (ИДФ) наставља са операцијама у Појасу Газе. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истиче да не постоји алтернатива победи у рату Израела против Хамаса.

ИДФ тврди да је ликвидирао најмање 40 бораца Хамаса током акција у насељу Шеџаја, на северу Појаса Газе. У току напада на насеље Шеџаја, у граду Гази, израелске снаге користиле су дронове да пуцају на становнике који су покушавали да побегну из својих домова, јавља репортерка Ал Џазире из Појаса Газе.

Истовремено, напето је и на северу Израела. Осамнаест израелских војника је рањено, од којих један тешко, у нападу дроном либанске милитантне групе Хезболах на северу Голанске висоравни, саопштила је израелска војска.

Пре тога, израелска војска је саопштила да су погодили неколико локација на југу Либана, где су се окупљали оперативци Хезболаха.

Читај ми!