Извор: РТС

Бајден против Трампа – обрачун у Атланти

Дебата Џозефа Бајдена и Доналда Трампа показала дубоке поделе у америчком друштву пред новембарске председничке изборе. Оштре међусобне оптужбе у првом дуелу у историји у којем су учествовала два председника САД. Млак наступ Бајдена донео нове невоље стратезима његове кампање. Трампов штаб прогласио победу у дебати у којој су се кандидати спорили ”ко је најгори председник у историји САД”. Дебата окончана без поздрава учесника.

Без поздрава Трампа и Бајдена, дебата донела нове проблеме демократама

Када се дебата, после 90 минута, завршила, Бајден и Трамп су, поново без руковања, отишли свако на своју страну, показујући, на тренутак, дубоке поделе у америчком друштву пред новембарске председничке изборе.

Према првим реакцијама, Трамп је боље искористио нова правила председничке дебате, па су главни људи његове кампање Крис Ласивита и Сузи Вилс одмах прогласили ”победу” упркос чињеници да је Бајден одсуствовао из Беле куће недељу дана како би се спремио за наступ.

Сличног мишљења је, јавља ”Њујорк тајмс”, и група демократских конгресмена, која је, током дебате, наводно, ћаскала о потреби да та странка нађе новог кандидата.

”Имамо проблем”, јавља Си-Ен-Ен цитирајући неименоване изворе из Демократске партије.

Бајден је наступ завршио хвалећи се како је почистио неред који му је оставио претходник, одбацујући Трампове оптужбе да је утицај Америке у паду.

Напао је Трампа због инфлације и обећао да ће наставити борбу против инфлације, како би људи у САД коначно предахнули.

Трамп је пак Бајдена назвао ”нарикачом” која свашта обећава а на крају не уради ништа.

”Све што ради јесте то да нашу земљу чини мање безбедном тако што милиони и милиони људи настављају да улазе без контроле. Ни војска га не поштује. Испали смо глупани у Авганистану, није зауставио Израел. Пропадамо као нација, али то неће трајати. Учинићемо још једном Америку великом”, закључио је Трамп.

EPA/EFE

О голфу и осталим вештинама

”Хајде да се не понашамо као деца”, рекао је Доналд Трамп пошто га је Бајден изазвао да се такмиче у вештини вожње, а затим и на партију голфа.

Бајден се, затим, хвалио својим голферским способностима, све док их модератори нису прекинули и усмерили да се концентришу на питање да ли ће, с обзиром на године, моћи успешно да воде Сједињене Државе.

Питање старости оба кандидата у великој је мери утицало на прилично млак однос Американаца према овогодишњој трци за Белу кућу.

Популарност оба кандидата је на прилично ниском нивоу, обојица су јако стара и јако добро позната јавности.

Или, како би рекли Американци: ”Уколико хоћете свежу крв, у овој трци је нећете пронаћи.”

EPA/EFE

Аналитичари: Си-Ен-Ен користи "подељени екран" више него што је то уобичајено у дебатама

Добри познаваоци америчких дебата са којима је РТС у контакту примећују и разлике у слици која се приказује гледаоцима.

Обичај је да продуцент дебате шаље сигнале ТВ кућама које су чланице такозваног „пула Беле куће“ који по свом нахођењу одлучују да ли ће на екрану имати само једног или оба кандидата.

Овога пута Си-Ен-Ен већину времена држи оба кандидата на екрану како бисмо видели међусобне реакције, што у извесној мери скреће пажњу са онога што кандидат изговара.

Расно питање и ко све улази преко граница САД

Доналд Трамп успева да свако питање модератора окрене на дебату о илегалним имигрантима, па је тако на сличан начин оптужио Бајдена да је лошим потезима на границама САД изазвао инфлацију која је уништила послове које традиционално раде Афроамериканци и људи пореклом из Јужне Америке.

”Изазвао је инфлацију... Пустио је милионе људи преко границе и они су сада одузели послове Афроамериканцима. Ради се о 18, 19 или чак 20 милиона људи... Још се не види, али ускоро ћете сведочити најгорим догађајима у америчкој историји”, упозорио је Трамп.

Бајден је одговорио да су оптужбе бесмислене, те да је Трамп без икакве дилеме ”најгори председник у историји САД”.

Трамп: Џо, јеси ли икога икада отпустио – Бајден: Уништио си средњу класу

Најдиректније обраћање неког од кандидата уследило је код питања о бризи за децу које је Трамп игнорисао и вратио се на питање о генералу којег је отпустио, а који је потврдио да је Трамп вређао ратне ветеране.

„Ја сам га отпустио, многе сам отпустио јер нису добро радили свој посао, он је најгори председник у историји. Џо, јеси ли икада икога отпустио?“, рекао је Трамп преусмерујући питање.

Бајден се вратио у тему тврдећи да је Трамп подигао порезе и водио лошу политику заштите деце.

„Уништио си средњу класу, ниси направио никакав прогрес са Кином“, обратио се Бајден директно Трампу.

Утицај дебата на исход избора

Ни у једном тренутку историје америчке демократије, дебате нису пресудно утицале на исход избора. Трамп је, рецимо, победио на изборима 2016. године после прилично килавих размена мишљења са Хилари Клинтон.

Четири године раније, очајан наступ Барака Обаме против Мита Ромнија, такође, није много помогао републиканском кандидату, као што слабо говорништво млађег Џорџа Буша није утицало на крајњи исход трке против Ала Гора.

Чак ни гаф Роналда Регана у дебати са Волтером Мондејлом 1984. године није коштао републиканског кандидата победе на изборима.

Још даље у историји, Џон Фицералд Кенеди је очарао гледаоце у дебати против Ричарда Никсона, али су слушаоци радио преноса масовно прогласили овог другог за победника.

Пауза за рекламе – да ли јој је место у дебати

Си-Ен-Ен је најавио да ће дебату „пресећи“ са два блока реклама, што није био обичај када је дебату организовала Комисија за председничке дебате и када је дебата у целини трајала 90 минута.

Током ове паузе кандидати не смеју да се консултују са својим тимовима, а мањем броју новинара биће дозвољено да уђу у студио, пре свега фотографима који ће моћи да направе неколико снимака без ометања кандидата.

На друштвеним мрежама аналитичари примећују да од 2016. САД нису имале такозвану „грађанску“ дебату где питања постављају одабрани грађани.

Упркос отвореним увредама које кандидати упућују један другом, за сада нема добацивања или надвикивања, формат се поштује, стишавање микрофона је на моменте могло да се примети, нарочито када један од кандидата крене да одговара пре него што му модератори јавно дају реч.

Ко је најгори председник у историји САД?

Американци који буду гласали за Доналда Трампа гласаће, можда несвесно, против америчке демократије, био је жесток Џозеф Бајден, оптужујући ривала да су његове присталице носиле нацистичке симболе.

”Он је најгори председник у историји САД. Дебата је непотребна, немамо о чему да дебатујемо – све је упропастио”, одговорио је Трамп.

Бајден је, истовремено, рекао да је у трку за други мандат ушао само како би спречио да људи попут Трампа дођу на власт, наводећи да Трампа чак ни његов потпредседник Мајк Пенс није подржао.

Трамп делује активније, Бајден добро износи аргументе

Отприлике на пола дебате утисак је да се нека очекивања нису остварила.

Председник Бајден је добро концентрисан иако му глас звучи храпаво и промукло за разлику од Трампа, који говори како смо навикли.

Бајден добро и брзо реагује на Трампове оптужбе, обојица се не либе да један другог отворено назову „лажовом“ па чак и „криминалцем“.

Оптужбе прелазе на лични ниво, од Трампових опаски на рачун Бајденовог сина Хантера, до Бајденове опаске да је Трамп „имао секс са порно-звездом“.

Трамп: Окончаћу рат у Украјини пре него што преузмем кључеве Овалне собе

Руски председник Владимир Путин је ратни злочинац крив за смрт хиљада људи, рекао је Бајден, тврдећи да се Русија неће зауставити у Украјини, већ ће наставити освајања даље на запад.

”Шта мислите да ће се десити с тим чланицама НАТО-а?”, питао је Бајден, од чијег се наступа очекивало да озбиљно поентира на овом питању.

Трамп пак тврди да ће, када победи на изборима, окончати сукоб у Украјини и пре него што, крајем јануара, уђе у Белу кућу.

Истовремено, озбиљно је критиковао Бајдена због начина на који је Украјини одобрио више од 200 милијарди долара помоћи, помињући украјинског председника Володимира Зеленског као ”најбољег трговца на свету”.

Бајден: Пажљиво са сукобом у Гази – Трамп: Бајден је „Палестинац“ и то лош

Радимо на томе да окончамо сукоб у Гази, започео је Бајден наводећи зашто се око тог сукоба мора врло пажљиво поступати.

Трамп се вратио на Украјину у својој реакцији рекавши да је Бајден дозволио да САД плаћају за тај рат много више од својих савезника док их је он током свог мандата натерао да за НАТО плаћају знатно више.

„Бајден се у овом сукобу понаша као Палестинац, али га ни они не воле јер је лош Палестинац“, рекао је Трамп.

Бајден: Не пада ми на памет да ти се извињавам

Прва оштрија и директна размена између кандидата настала је код питања о односу према ветеранима и њиховим правима.

Бајден је оптужио Трампа да их је назвао „тупаџијама и губитницима“ на шта је најпре Трамп оштро реаговао рекавши да то није истина и да за то има много сведока и да је реч о измишљотини и подметачини Бајденове кампање за шта би Бајден морао да се извини.

„Не пада ми на памет да ти се извињавам за било шта“, био је директан одговор Бајдена Трампу.

Трамп је искористио почетак следећег питања да устврди да га ветерани воле много више него Бајдена.

Трамп: Све је уништио; Бајден: Ништа нам није оставио

И Доналд Трамп и Џозеф Бајден тврде да је америчка економија процветала за њихових мандата, сударајући се жестоко око кључних питања, која ни њихови претходници нису успевали да реше, попут здравственог осигурања.

”Оставили смо му нешто величанствено и успео је то да упропасти”, жестоко је почео Трамп, тврдећи да је Бајденова администрација отворила америчке границе за имигранте, укључујући и криминалце.

”Наследили смо економију на ивици колапса. Није било послова”, одговорио му је Бајден, који је био видљиво бесан када је Трамп поменуо начин на који су се Американци повукли из Авганистана.

”Најсрамотнији дан у историји САД”, како је Трамп описао тај догађај.

AP Photo
Damian Dovarganes

Почетак дебате без руковања

Дебата је почела без руковања, кандидати су изашли сваки са своје стране и заузели места за подијумом готово без икакве интеракције.

Говорнице су ближе него што је то обичај код дебата које организује надстраначка Комисија за председничке дебате, уместо извода из америчког устава позадину чини лого Си-Eн-Eнa што чини да дебата више личи на редовну телевизијску емисију него на уобичајену председничку дебату.

Формат је другачији, питање се упућује једном од кандидата који одговара два минута на њега, да би противкандидат имао минут да изнесе свој став, потом онај који одговара има минут да на то реагује и на крају модератори могу да дозволе још један минут противкандидату. Врло необично.

Микрофон је укључен само ономе ко има реч.

Одсуство публике и најављени рекламни блокови свакако мењају атмосферу у простору за дебату.