Извор: РТС

УН: Више од 600.000 деце у Гази осам месеци без школе; Хезболах гранатирао север Израела

Сукоб Израела и Хамаса – 266. дан. Израелске снаге напале су неколико области широм Појаса Газе, као и сам град Газу. Насиље израелских досељеника и војске према Палестинцима на Западној обали је у порасту. Нови сукоби воде се у пограничном подручју Либана и Израела, а на Западну Галилеју је испаљено 25 ракета из три дрона. Хезболах је преузео одговорност. У близини Тел Авива одржани су протести ултраортодоксних Јевреја због одлуке о обавезном служењу војног рока који се односи и на њих.

ИДФ: Три дрона из правца Либана пробила систем одбране, испаљено 25 ракета

Израелска војска је саопштила да је са три дрона из правца Либана испаљено најмање 25 ракета на подручја на западу Галилеје, пола сата након што су се огласиле сирене за ваздушну опасност. 

"Покушали смо да их оборимо, али су пробили систем одбране", наводи се у саопштењу израелске војске. 

Истиче се и да је једна зграда оштећена, али да у нападу нема повређених. 

У одвојеној акцији, око више пројектила испаљено је на област Киријат Шмона.

Хезболах је преузео одговорност за нападе. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Галант: Постоје две опције за Либан, политичка и војна

Министар одбране Израела Јоав Галант каже да не траже рат са Хезболахом, али да ће знати шта треба да рад ако "та терористичка група одлучи да покрене већи сукоб".

"Имамо два одговора за Либан – војни и политички, а овај друга је увек бољи", каже Галант. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

ЕУ санкцијaмa против лица и ентитета повезаних са Хамасом

Савет Европске уније одлучио је да уведе рестриктивне мере против шест особа и три ентитета који су наводно финансирали Хамас и палестински Исламски џихад (ПИЈ).

Међу санкционим Палестинцима се налазе Џамил Јусуф Ахмад Алијан, званичник ПИЈ-а и вођа фондације "Мухџат ел Кудс" и Ахмед Шариф Абдалах Одех, који ''води Хамасове стране инвестиционе активности“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

(Reuters)

Опширније Краће

УН: Више од 600.000 деце не иде у школу дуже од осам месеци

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) наводи да је више од 625.000 деце у Појасу Гази дуже од осам месеци не иде у школу због сукоба Израела и Хамаса у палестинској енклави. 

"Од тога, пре сукоба, више од 300.000 деце ишло је у школе у нашој организацији", кажу из УНРВА-е. 

(WAFA)

Опширније Краће

Расте број жртава израелског напада на град Газу

Још најмање један цивил је погинуо, а више људи је рањено, у новом израелском ваздушном нападу на цивиле у насељу Шуџаја, источно од града Газе, пише палестинска новинска агенција Вафа. 

(WAFA)

Опширније Краће

Израелци уништили 11 кућа Палестинаца на Западној обали

Израелска војска уништила је 11 кућа и других објеката у изолованој заједници на Западној обали, остављајући 50 људи без крова над главом. 

На Западној обали је током претходних недеља интезивирано рушење палестинских стамбених објеката и све је више насиљa израелских досељеника над локалним становништвом. 

(The Guardian)

Опширније Краће

УН: Газом се шири смрад, мучно је

Широм Појаса Газе гомила се све више смећа које у комбинацији са већ познатим проблемима лоше канализационе структуре, недостатка пијаће воде и врућинама убрзава развој заразних болести у енклави, саопштила је Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА).

"Смрад у Гази је довољан да вам одмах постане мучно", каже директор УНРВА Сем Роуз. 

(UNRWA)

Опширније Краће

Протести ултраортодоксних Јевреја због одлуке о обавезном војном року

Ултраортодоксни Јевреји блокирали су ауто-пут у граду Бнеи Браку надомак Тел Авива протестујући због одлуке израелске владе о обавезном служењу војног рока.

На стотине мушкараца блокирало је на два сата главну саобраћајницу у централном Израелу. 

Демонстранти су седели и лежали на ауто-путу, док су их полицајци након неког времена насилно подизали и одводили.

"Сви смо овде дошли са једним циљем и заступамо став целокупне ортодоксне јавности. Радије ћемо ићи у затвор него у војску", рекао је један од учесника протеста.

(The Guardian)

Опширније Краће

ИДФ потврдила операције у граду Гази

Израелска војска потврдила је да је у току операција у насељу Шуџаја у граду Газа, која је покренута након што је ИДФ наводно примила обавештајне податке о "присуству терориста" у области.

Дописник Ал Џазире претходно је објавио да су јутрос у Шуџаји пронађена тела двоје Палестинца, док је пет особа рањено у израелском бомбардовању пијаце у овом насељу.

На десетине локација Хамаса погођено је из ваздуха, пише Тајмс ов Израел.

ИДФ је такође саопштила да је извела неколико напада у северном појасу Газе и рекла да је "елиминисано на десетине терориста који су се крили у школама и објектима Уједињених нација", јавља Гардијан.

(The Guardian, Times of Israel, Al Jazeera)

Опширније Краће

ПЛО осуђује најаву изградње јеврејских насеља на Западној обали

Високи званичник Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Васел Абу Јусеф осудио је изјаву израелског министра финансија Безалела Смотрича у којој се залагао за изградњу нових јеврејских насеља на Западној обали.

Абу Јусеф, члан Извршног комитета ПЛО, оценио је да је циљ таквих изјава "наставак геноцида" против Палестинаца, преноси Ројтерс.

Смотрич је у четвртак изјавио и да ће израелска влада предузети казнене мере против палестинских власти као одговор на њихове међународне потезе против Израела.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска наредила нове евакуације из града Газе

Израелска војска је наредила нове евакуације из квартова града Газе који су и раније били жестоко бомбардовани и углавном испражњени на почетку рата против Хамаса у том подручју.

Најновије наредбе за евакуацију односе се на Шиџају и друга насеља у којима су становници изложени жестоком бомбардовању, преноси АП. 

Припадници цивилне одбране Газе који су први одговорили на позиве становника за помоћ рекли су да су ваздушни удари погодили пет домова, при чему су најмање три особе погинуле, а шест је повређено. 

Како је пренео Гардијан, спасиоци и даље траже по рушевинама преживеле. Палестинска цивилна служба за ванредне ситуације саопштила је да је број погинулих у Шиџаји у израелским нападима најмање седам.

АП преноси да су становници Шиџаје на друштвеним мрежама поделили видео на којем се може видети да велики број људи напушта то подручје пешице, са својим стварима у наручју.

(Танјуг)
Опширније Краће

Израелска војска напала је милитанте Хамаса у школи у Кан Јунису која је, како тврде, била командни центар те групе.

Уколико се не постигне примирје између Израела и Хамаса, амерички обавештајци очекују ескалацију са Хезболахом у наредних неколико недеља, преноси Политико.

Демонстранти у Тел Авиву поново су затражили оставку премијера Бенјамина Нетанјахуа и да влада прихвати договор о прекиду ватре како би били ослобођени таоци које Хамас држи у Гази.

У Гази су виђени дуги редови гладне деце и људи. Једу оно што имају и што стигне до кампова.

На седници Савета безбедности Уједињених нација, представник Уницефа рекао је да се тела на хиљаде нестале деце налазе испод рушевина у Гази.

Уједињене нације су оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице, док је британска добротворна организација осудила убиство 500 здравствених радника у Појасу Газе. 

Читај ми!