Извор: РТС

Иран: Израел одговоран за напад на конзулат у Дамаску, одговорићемо; ИДФ напустио Шифу, пронађена тела цивила

Рат Израела и Хамаса – 178. дан. Болница Ел Шифа је након повлачења израелске војске потпуно уништена, а после повлачења војске пронађена су тела убијених цивила, саопштили су палестински званичници. Сиријски медији извештавају о ваздушним нападима на ирански конзулат у Дамаску. Погинуло је шест особа, међу њима званичник ИРГЦ-а. Иран окривљује Израел за напад, обећава "одлучан одговор". Израелска полиција ухапсила је сестру вође Хамаса Исмаила Ханијеа. Амерички и израелски званичници одржали су виртуелни састанак о офанзиви у Рафи. Израелски парламент, Кнесет је усвојио закон којим ће Ал Џазира бити угашена у Израелу.

Одржан виртуелни састанак америчких и израелских званичника о Рафи

Амерички и израелски званичници одржали су виртуелни састанак о офанзиви у Рафи.

Израел је најавио копнену инвазију на град Рафа на крајњем југу Појаса Газе, у којем се налази око два милион Палестинаца, а међународне хуманитарне организације и поједини светски званичници упозоравају да ће то додатно отежати лошу хуманитарну ситуацију за палестинске цивиле.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Кнесет усвојио закон којим ће Ал Џазира бити угашена у Израелу

Израелски парламент, Кнесет усвојио је вечерас такозвани Ал Џазира закон, чиме је влади дао привремена овлашћења да обустави рад страних медијских кућа у Израелу уколико се процени да "штете безбедносним службама и националној безбедности".

Закон је усвојен са 71 глас за и 10 против, пренео је Тајмс ов Израел.

Министар за комуникације Израела Шломо Кархи обећао је након гласања да ће катарска Ал Џазира бити затворена "наредних дана", рекавши да "неће бити слободе изражавања за Хамасове гласнике у Израелу".

Кархи, члан тврде струје партије премијера Бенјамина Нетанјахуа Ликуд, рекао је да је донета "плодосносна и ефикасна алатка против оних који користе слободу штампе да наштете израелској безбедности и израелских војницима, и који подстичу на тероризам током ратног периода".

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер истакла данас поводом ситуације са затварањем Ал Џазире у Израелу да Вашингтон верује у слободу штампе, пренео је Ројтерс.

"То је од суштинске важности. САД подржавају рад новинара од кључне важности широм света, што укључује и оне који извештавају о конфликту из Газе. Ако су извештаји тачни, то нас брине", рекла је она, пренео је Тајмс ов Израел.

Нетанјаху је раније у току дана позвао Кнесет да на вечерашњем заседању усвоји закон којим би се његовој влади дала овлашћења да затвара иностране медије и обећао да ће "одмах деловати у правцу затварања Ал Џазире.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

Иран окривљује Израел за на напад на конзулат у Дамаску, обећава "одлучан одговор"

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолајан рекао је у разговору са сиријским колегом да Техеран сматра Израел одговорним за последице напада на његов конзулат у главном граду Сирије Дамаску, преносе ирански државни медији.

Удар на ирански конзулат у Дамаску је "кршење свих међународних конвенција", додаје Амирабдолахиан.

Иран обећава "одлучан одговор" на напад који окривљује Израел и позива на "одговор међународне заједнице" на ваздушни напад.

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани рекао је да Техеран има право да предузме реципрочне мере после израелског напада на конзулат 2Техеран ће одлучити коју врсту одговора и казне ће употребити против агресора“, рекао је Канани, пренео је Ројтерс.

Сиријски министар спољних послова Мекдад осудио је напад, истичући да он неће пореметити односе два савезника, Сирије и Ирана.

Амерички председник Џозеф Бајден је "свестан"' извештаја о израелском нападу у Дамаску и САД прате ситуацију, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

Шест особа, укључујући и једног од команданата Корпуса иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Мохамада Резу Захедија, убијено је у израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску, пренели су сиријски и ирански државни медији.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелци се другу ноћ окупљају на антивладиним протестима у Јерусалиму

Велики број људи окупља сеу улици Каплан у Јерусалиму, док демонстранти иду према Кнесету позивајући на нове изборе, преносе израелски медији.

Снимак са друштвених мрежа приказује стотине шатора постављене на улици испред Кнесета.

Ово је други дан четвородневног протест, кажу организатори.

(X)

Опширније Краће

Бела кућа: Ако је тачно да Израел забрањује Ал Џазиру, забринути смо

Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер изјавила је вечерас да је, уколико су тачни извештаји да Израел прекида емитовање катарске телевизијске мреже Ал Џазира, то "забрињавајуће".

Подсетивши да је израелски премијер Бенјамину Нетанјаху данас иницирао гашење Ал Џазире у Израелу, Жан Пјер је истакла да Вашингтон верује у слободу штампе, пренео је Ројтерс.

"То је од суштинске важности. САД подржавају рад новинара од кључне важности широм света, што укључује и оне који извештавају о конфликту из Газе. Ако су извештаји тачни, то нас брине", рекла је она, пренео је Тајмс ов Израел.

Нетанјаху је раније у току дана позвао Кнесет да на вечерашњем заседању усвоји закон којим би се његовој влади дала овлашћења да затвара иностране медије, и обећао да ће "одмах деловати у правцу затварања Ал Џазире.

У саопштењу Нетанјахуове странке Ликуд наводи се да је премијер разговарао са шефом посланичког клуба партије Офиром Кацом и замолио га да осигура усвајање овог закона у парламенту.

(Reuters, Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: У Шифи пронађена тела особа које су закопане живе, везаних руку

Хамас је саопштио да су у болници Шифа, највећем здравственом комплексу у Појасу Газе, који је био на удару израелских снага 14 дана, убијени цивили, неки су, како тврде, и живи сахрањени, јавља Анадолија.

"Ови ужасни злочини показују да Израел наставља да води своје најгнусније геноцидне ратове против цивила и цивилних структура у Гази, уз пуну и неограничену подршку америчке администрације", саопштава Хамас.

Позива међународну заједницу и УН да "истраже злочине" у болници Шифа, и свих "злочина почињених у претходних шест месеци".

Израелска војска објавила је данас да се повукла из Шифе.

Анадолија наводи да је током двонедељних напада израелска војска убила више од 200 Палестинаца, а притворила више од 900.

(Танјуг)

Опширније Краће

Бен Гвир оптужио Галанта да непотребно угрожава животе војника у Појасу Газе

Израелски министар за националну сигурност Итамар Бен Гвир оптужио је израелског министра одбране Јоава Галанта да непотребно угрожава животе војника у Гази и затражио је од израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да због тога покрене истрагу против Галанта.

Бен Гвир је у писму Нетанјахуу навео да су му родитељи израелских војника рекли да су њихова деца била приморана да изводе специфичне операције у Појасу Газе да би се умањила штета на инфраструктури коју је изградио Катар у палестинској енклави, што је, како је истакао, повећало ризик за војнике.

Бен Гвир у писму такође наводи да војници у Појасу Газе имају задатак да поразе Хамас и ослободе таоце, а не да се, како је рекао, додворавају међународним медијима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Стотине ултраортодоксних Јевреја протестовало против регрутације

Стотине ултраортодоксних Јевреја блокирале су данас ауто-пут у централном делу Израела протестујући против регрутације у Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), јавили су израелски медији.

Демонстранти припадају екстремистичкој фракцији Јерусалим која има око 60.000 чланова и редовно протестује против регрутовања студената талмудских верских школа јешива.

Наредба израелског Високог суда правде, којом се замрзава финансијска подршка јешивама за студенте који добијају годишња одлагања служења војног рока, ступа данас на снагу.

Израелском министарству одбране је наложено да започне процес регрутације ултраортодоксних Јевреја.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сиријски медији: Израелски нападу на конзулат Ирана у Дамаску, шест страдалих, међу њима званичник ИРГЦ-а

Шест особа, укључујући и једног од команданата Корпуса иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Мохамада Резу Захедија, убијено је у израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску, пренели су сиријски и ирански државни медији.

Ирански медији јављају и да је у нападу у потпуности уништена помоћна зграда конзулата, али и да ирански амбасадор Хосеин Акбари и његова породица нису повређени у нападу, пренео је Гардијан.

Према наводима медија, на лицу места у кварту Мезех у Дамаску види се мноштво кола хитне помоћи и дим који се надвио над једном потпуно срушеном зградом у склопу конзулата Ирана.

На месту напада су виђени и сиријски и ирански министар спољних послова, пренео је Гардијан.

Израелски званичници засад нису коментарисали тврдње сиријских медија.

(Reuters, Guardian)

Опширније Краће

Данас виртуелни састанак израелских и америчких званичника о офанзиви у Рафи

Високи амерички и израелски званичници планирају да данас одрже онлајн састанак на којем би се разговарало о алтернативним предлозима администрације америчког председника Џозефа Бајдена за израелску војну инвазију на најјужнији град у Појасу Газе, Рафу, рекао је неименовани амерички званичник за Ројтерс.

Званичник је навео да су САД забринуте због продубљивања хуманитарне кризе у Гази и да желе да Израел размотри алтернативе копненој инвазији на Рафу, последње уточиште за више од милион расељених Палестинаца.

Тим САД у преговорима ће предводити саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан, рекао је званичник.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је опозвао планирану посету Вашингтону прошле седмице високе израелске делегације након што су САД дозволиле да Савет безбедности Уједињених нација у прошлог понедељка усвоји резолуцију којом се тражи престанак ватре у Појасу Газе.

Израел је два дана касније затражио од Беле куц́е да поново закаже састанак на високом нивоу о војним плановима за Газу, рекли су званичници.

(Reuters)

Опширније Краће

Палестински извори: Тела више стотина убијених цивила пронађена у болници Ел Шифа

Након потпуног повлачења израелских снага из унутрашњости болничког комплекса Ел Шифа и његове околине, западно од града Газе, пронађена су беживотна тела више стотина убијених цивила, саопштили су медицински извори у палестинској енклави.

Локални извори потврдили су да су се раније израелске снаге потпуно повукле из болнице Ел Шифа и околних стамбених насеља и кренуле према областима јужно од насеља Тал ел Хава, југозападно од града Газе.

Према речима очевидаца, израелске снаге спалиле су све зграде болнице Ел Шифа и учиниле је потпуно неупотребљивом.

Медицински извори су објаснили да је израелска војска потпуно уништила више спратова у згради специјализованих болничких одељења, а остатак комплекса укључујући и одељење хитне помоћи, запалила уништивши сву медицинску опрему.

(WAFA)

Опширније Краће

Израелски званичник: Известан напредак у преговорима о таоцима

Остварен је одређени напредак у преговорима о таоцима у Каиру, рекао је неименовани израелски званичник, који очекује да ће се преговори интензивирати у наредним данима.

Наставак преговора ће вероватно утицати на одлуке донете око операције ИДФ у Рафи, рекао је званичник.

"Те две теме су повезане", рекао је неименовани званичник, додајући да су "таоци на првом месту".

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Погођено 10 положаја Хезболаха у јужном Либану

ИДФ је потврдио да су израелски авиони погодили око 10 положаја Хезболаха у Рачаја ел Фахару на југу Либана, укључујући складиште оружја и ракетне бацаче.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Либански медији: Израелци гађали положаје Хезболаха у Рачаја ел Фахару

Либански медији извештавају о најмање три удара изведена на село Рачаја ел Фахар на југу земље.

Село је, како се верује, коришћено као лансирно место Хезболаха за бројне нападе на северни Израел.

ИДФ није коментарисао ове наводе.

(Times of Israel)

Израел ухапсио сестру вође Хамаса Исмаила Ханијеа

Сестра лидера Хамаса Исмаила Ханијеа ухапшена је због сумње да је ступила у контакт са оперативцима из терористичке групе и подржавала терористичке акте, кажу извори из полиције.

Ухапшена је 57-годишња жена у рацији у којој су учетвовали и припадници Шин Бета.

У саопштењу полиција наводи да су током рације у кући осумњичене пронађена документа, телефони и други докази који је повезују са "озбиљним безбедносним прекршајима".

Опширније Краће

Војници ИДФ-а се повлаче из болнице Шифа у Гази

Припадници ИДФ-а се повлаче из болнице Шифа, две недеље након што су покренули други напад на медицински центар града Газе, саопштило је министарство здравља Газе које води Хамас.

Очевици кажу да се трупе повлаче под окриљем ваздушних удара и артиљеријске ватре.

Израелска војска није коментарисала ове наводе.

Операција је покренута 18. марта, а из ИДФ-а је саопштено да је то био "прецизан" напад на лидере терориста и њихову инфраструктуру.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шеф Мосада: Договор о таоцима могућ само уз компромис о повратку цивила у северну Газу

Шеф Мосада Дејвид Барнеа пренео је премијеру Бенјамину Нетанјахуу да ће споразум о таоцима бити могућ само ако се постигне компромис о повратку палестинских цивила у северну Газу.

Израелски премијер још није донео одлуку, али напомиње да је министар ратног кабинета Гади Ајзенкот јасно ставио до знања да верује да има простора да Израел буде флексибилан.

Преговори о примирју између Израела и Хамаса настављени су у недељу у Каиру, најновији покушај да се уведе пауза у борбама и ослобађање талаца после скоро шест месеци рата у Појасу Газе.

(Channel 13)

Опширније Краће

Антивладини протести почели су у недељу у Јерусалиму и, како је најављено, трајаће четири дана. Демонстранти су поставили шаторе и провели ноћ испред Кнесета. Траже оставку Бенјамина Нетанјахуа и расписивање избора. Опозиција тврди да су протести једини спас за Израел.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да би расписивање избора у овом тренутку ишло наруку једино Хамасу.

ИДФ је спреман за операцију у граду Рафи, где се налази више од милион избеглих Палестинаца из других делова Газе. Израелске снаге тврде да евакуишу цивиле из зоне операције и најављују обрачун са Хамасовим бригадама које се, како наводе, крију у том граду уз границу са Египтом.

Израелска делегација се вратила у Каиро да процени да ли је наставак преговора о примирју и ослобађању талаца из Газе и даље сврсисходан.

ИДФ је потврдио да је дроном елиминисао високорангираног оперативца Хезболаха на југу Либана, а сиријски медији јављају да је Израел извршио још један напад у близини Дамаска.

Читај ми!