Извор: РТС

Нови пакет помоћи на путу за Газу; Египат: Хамас и Израел настављају преговоре у Каиру

Рат Израела и Хамаса – 176. дан. ИДФ су саопштиле да настављају операције око болнице Шифа. Пет људи је погинуло, а на десетине их је рањено, у израелској ватри и стампеду који је уследио током испоруке помоћи у граду Гази, наводи палестински Црвени полумесец. СЗО истиче да је за више од 9.000 Палестинаца неопходна хитна евакуација, док у енклави функционише само 10 болница. Брод са новом пошиљком помоћи за Појас Газе испловио је из луке у Ларнаки. Египатски извори наводе да се у Каиру настављају преговори Хамаса и Израела о прекиду ватре.

Протести испред Нетанјахуове резиденције – демонстранти позивају на бојкот

Неколико стотина људи окупило се испред резиденције израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа у Цезареји, носећи транспаренте и позивајући га да поднесе оставку.

Протест у Цезареји, која се налази између Тел Авива и Хаифе, један је од неколико скупова последњих недеља за које демонстранти кажу да су осмишљени да повећају притисак на Нетанјахуа да распише изборе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Египат: Наставак преговора Хамаса и Израела у Каиру

Преговори о примирју између Израела и Хамаса наставиће се сутра у Каиру, јавила је египатска Ел Кахера њуз ТВ, позивајући се на безбедносне изворе.

Претходни преговори, чији су медијатори били Египат, Катар и САД, завршили су се неуспешно, будући да је Израел одбио захтеве Хамаса.

(Танјуг)

Опширније Краће

Јордански шеф дипломатије: Глад у Гази може брзо да се реши

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади изјавио је да се "глад" у Гази може решити за кратко време ако Израел отвори копнене прелазе за пристизање помоћи.

Сафади је то рекао на конференцији за новинаре са својим египатским и француским колегама, Самехом Шукријем и Стефаном Сежурнеом у Каиру, пренео је Тајмс ов Израел.

Израел за тешку хуманитарну ситуацију криви неуспех хуманитарних агенција да дистрибуирају залихе, као и Хамас и наоружане групе које су пљачкале камионе који су улазили у Газу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ и Шин Бет: Ликвидирани високи оперативци Хамаса у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и безбедносна агенција Шин Бет потврдиле су да су израелске снаге ликвидирале високе оперативце Хамаса у болници Шифа у граду Гази.

Израелске трупе су извршиле рацију на основу обавештајних података који су указивали да се у медицинском комплексу налазе највиши званичници Хамаса, јавља Тајмс ов Израел.

У саопштењу ИДФ-а се наводи да су припадници морнаричке јединице наишли и убили групу наоружаних Хамасових оперативаца који су истрчали из одељења Хитне помоћи у болници.

Међу њима је био и високи командант Хамаса Рад Табет, кога је ИДФ у четвртак означио као шефа Хамасовог одељења за регрутације и набавке, као и Махмуд Калил Закзук, за кога ИДФ тврди да је заменик команданта Хамасове ракетне јединице у граду Гази.

У саопштењу ИДФ-а се наводи и да су снаге израелске извиђачке бригаде Нахал у другој интервенцији, током упада у породилиште болничког комплекса, ликвидирале старије оперативце Хамаса Фадија Двеика и Закарију Наџиба.

Наводи се да су ИДФ и Шин Бет потврдили да је Двеик био високорангирани припадник Хамасовог обавештајног одељења који је 2002. године извршио терористички напад у насељу Адора на Западној обали и убио четири цивила.

(Times of Israel)

Опширније Краће

САД поздравиле нову администрацију ПА

Сједињене Државе поздравиле су формирање нове палестинске владе, а потпарол Стејт департмента Метју Милер саопштио је да ће Вашингтон сарађивати са новоименованим министрима ''на остварењу кредибилних реформи''.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена позвала је на ''ревитализацију" Палестинске самоуправе (ПА) са седиштем на Западној обали у нади да ће, како наводи Тајмс ов Израел, ПА управљати Појасом Газе којом тренутно управља Хамас, а након окончања конфликта са Израелом.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шеф СЗО: У Гази функционише само 10 болница

За више од 9.000 пацијената у Појасу Газе неопходна је хитна евакуација, док је у енклави оперативно само 10 болница, навео је шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус на Иксу (Твитеру). 

(XTwitter)

Опширније Краће

Министарство здравља у Гази: Више од 80 погинулих у последња 24 сата

Министарство здравља у Гази је саопштило да је најмање 32.700 људи погинуло широм енклаве током више од пет месеци рата са Израелом, док је рањено више од 75.100 Палестинаца. 

Наводи се и да је у последња 24 сата погинуло најмање 80 цивила.

(WAFA)

Опширније Краће

Испловио брод са новом пошиљком хуманитарне помоћи за Палестинце

Брод са другом пошиљком хуманитарне помоћи, натоварен са око 400 тона хране за Палестинце у Појасу Газе, испловио је из луке Ларнака на Кипру, потврдио је очевидац извештачу агенције Ројтерс.

Теретни брод је био усидрен и закачен за брод тегљач и платформу натоварену хуманиртарном помоћи. 

У питању је друга пошиљка хуманитарне помоћи из Кипра, коју су обезбедиле кипарске власти у сарадњи са Израелом.

(Reuters)

Опширније Краће

Либански премијер осудио израелски напад на посматраче УН

Либански премијер Наџиб Микати осудио је напад израелске војске на снаге УН у јужном Либану у којем је рањено четворо људи.

Три посматрача Уједињених нација и један преводилац рањени су данас када је експлодирала граната у њиховој близини док су вршили пешачку патролу у јужном Либану, саопштила је мировна мисија УН, додајући да још истражује порекло експлозије.

У саопштењу Привремених снага Уједнињених нација у Либану (УНИФИЛ) истакнуто је да је гађање мировних снага ''неприхватљиво“, преноси Тајмс ов Израел.

Два безбедносна извора рекла су Ројтерсу да су посматрачи рањени у израелском нападу, али је израелска војска негирала да је извршила напад у тој области.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Палестински Црвени полумесец: ИДФ пуцао на цивиле у реду за храну – пет погинулих, десетине рањене

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је током данашње испоруке помоћи у граду Гази пет људи погинуло, а десетине су рањене у израелској ватри и стампеду који је уследио.

На снимцима направљеним пред зору може се видети конвој камиона који се брзо креће поред запаљених крхотина у близини места дистрибуције помоћи док људи панично реагују и гласно упозоравају на пуцњаву.

Палестински Црвени полумесец је саопштио да се то догодило након што су се хиљаде људи окупиле да сачекају 15-ак камиона са брашном и другим прехрамбеним потрепштинама, а требало је да буду подељене на кружном току "Кувајт" града Газе на северу палестинске територије.

Овај кружни ток је и раније био поприште неколико хаотичних и смртоносних инцидената током дистрибуције хуманитарне помоћи, укључујући пуцњаву 23. марта након које су интензивиране међународне контроле.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска негира напад на возило УН на југу Либана

Изрелска војска негирала је да је извршила напад дроном на возило УНИФИЛ-а, у којем су били посматрачи Уједињених нација, у пограничном граду Ремејши на југу Либана.

"Супротно извештајима, ИДФ није јутрос извршио ударе на возило УНИФИЛ-а у области Ремејша", саопштила је Израелска војска.

Мировна мисија УН (УНИФИЛ), потврдила је раније данас да су четири њена члана повређена за време пешачке патроле у јужном Либану, додајући да се још истражује порекло експлозије.

У саопштењу УНИФИЛ-а се наводи да је гађање мировних снага "неприхватљиво".

Раније је Ројтерс известио да је током израелског напада погођен аутомобил у којем су били посматрачи УН испред пограничног града Ремејше, позивајући се на два безбедносна извора.

(Jerusalem Post)

Опширније Краће

УНИФИЛ: У нападу повређена четири посматрача УН

Четири посматрача Уједињених нација рањена су у суботу када је експлодирала граната у њиховој близини док су били у пешачкој патроли у јужном Либану, саопштила је мировна мисија УН, додајући да још истражује порекло експлозије.

У саопштењу УНИФИЛ-а се наводи да је гађање мировних снага "неприхватљиво".

Два безбедносна извора рекла су Ројтерсу да су посматрачи рањени у израелском нападу, а током размене ватре са Хезболахом.

(Jerusalem Post)

Опширније Краће

Ројтерс: Израелске снаге погодиле возило УН у Либану, рањено неколико посматрача

У израелском нападу надомак града Ремејша на југу Либана погођено је возило које је превозило техничку опрему за Уједињене нације и рањено је неколико посматрача, потврдила су за Ројтерс два неименована безбедносна извора.

Према њиховим речима, израелске одбрамбене снаге (ИДФ) напале су возило које припада мировној мисији УН у јужном Либану (УНИФИЛ), али да за сада није било коментара ни из УНИФИЛ ни из посматрачке мисије УН (УНТСО).

Два безбедносна извора рекла су Ројтерсу да су посматрачи рањени у израелском нападу, а током разене ватре са Хезболахом.

Израел размењује ватру са либанском наоружаном групом Хезболах у јужном Либану скоро шест месеци, паралелно са ратом против Хамаса у Гази.

У досадашњим израелским гранатирањима Либана убијено је скоро 270 припадника милитантне групе Хезболах и око 50 цивила, укључујући децу, медицинско особље, новинаре, припаднике УНИФИЛ и либанске војске, наводи Ројтерс.

УНИФИЛ је прошлог месеца саопштио да је израелска војска прекршила међународно право, отворила ватру на групу јасно препознатљивих новинара и убила новинарку Ројтерса.

(Reuters)

Опширније Краће

Малезија ухапсила троје осумњичених за снабдевање Израелца ватреним оружјем

Малезијске власти ухапсиле су три особе осумњичене за снабдевање ватреним оружјем 36-годишњег Израелца, осумњиченог за шпијунажу, који је ухапшен ове седмице у хотелу у главном граду Малезије, Куала Лумпуру, саопштила је полиција.

Полиција је навела су у петак ухапшена три држављанина Малезије, укључујући брачни пар, и да им је одређен седмодневни притвор због сумње да су снабдели оружјем и превозили Израелца осумњиченог за шпијунажу.

Генерални инспектор малезијске полиције Разарудин Хусеин рекао је на конференцији за новинаре касно у петак да је полиција код осумњиченог за шпијунажу пронашла шест пиштоља и 200 метака.

Хусаин је рекао да је осумњичени стигао на међународни аеродром у Куала Лумпуру из Уједињених Арапских Емирата 12. марта и да је при томе користио, како се претпоставља, лажни француски пасош.

"Осумњичени је предао израелски пасош након што га је испитала полиција", додао је Хусаин.

Према његовим речима, полиција истражује могућност да би човек могао да буде припадник израелске обавештајне службе, мада је осумњичени властима рекао да је ушао у Малезију како би пронашао једног израелског држављанина кога тражи због породичног спора.

Хусеин је рекао да је притворени мушкарац купио оружје у Малезији и да га је платио криптовалутом.

Малезија, земља са већинским муслиманским становништвом, подржава Палестинце и критиковала је војне акције Израела у Појасу Газе.

Малезија нема дипломатске везе са Израелом, а дом је за око 600 палестинских избеглица.

Два неидентификована мушкарца убила су палестинског научника 2018. године у Куала Лумпуру, подсећа Ројтерс и наводи да палестинска милитантна група Хамас сугерише да је то убиство извршила израелска обавештајна служба Мосад, док Израел негира те оптужбе.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Настављамо операцију у Ел Шифи, више бораца убијено

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су настављене борбе против Хамаса у болници Ел Шифа и око болнице у граду Гази, као и у Ел Карари у јужној Гази и насељу Ел Амал у Кан Јунису, на југу Појаса Газе.

ИДФ наводи да је израелска војска у Ел Шифи убила наоружане нападаче Хамаса, запленила оружје и лоцирала локације које припадају палестинској групи у тој области.

"Припадници ИДФ-а, у координацији са Шин Бетом (Израелском безбедносном агенцијома), извели су прецизне операције на подручју болнице Шифа, спречавајући наношење штете цивилима, пацијентима, медицинским тимовима и медицинској опреми", наводи се у саопштењу.

У Ел Амалу у Кан Јунису израелске трупе су убиле неколико наоружаних нападача, укључујући и неке који су покушали да их нападну експлозивним направама, наводи ИДФ.

Додаје се да је израелско ваздухопловство током протеклог дана извело десетине напада широм Газе, углавном у Ел Амалу и Ел Карари.

(Times of Israel, Jerusalem Post)

Опширније Краће

Израелске снаге су током претходног дана напале избегличке кампове Џабалија, Магази и Нусеират, градове Газа и Кан Јунис, као и насеља у централном делу палестинске енклаве. 

Министарство здрваља, под управом Хамаса, саопштило је да је у ударима погинуло најмање 30 цивила, док их је више од стотину рањено.

Док трају борбе, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху одобрио је делегацији на високом нивоу, предвођеној представницима Мосада и Шин Бета, да у Каиру и Дохи наставе преговоре о таоцима. 

Са друге стране, турски председник Реџеп Тајип Ердоган тражи већи притисак на званични Тел Авив да спроведе резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о прекиду ватре у Појасу Газе.

Ипак, уместо најављеног притиска, Израелу од администрације америчког председника Џозефа Бајдена стиже нови пакет војне помоћи вредан више милијарди долара, јавља Вашингтон пост

Читај ми!