Извор: РТС

ИДФ бомбардовао Газу – најмање 18 погинулих; званичник Хезболаха убијен у јужном Либану

Рат Израела и Хамаса – 175. дан. ИДФ је напао избегличке кампове Џабалија, Магаза и Нусеират, као и град Газу, где је погинуло најмање 18 цивила, саопштило је Министарство здравља под управом Хамаса. Изреалске снаге наводе да је један војник погинуо, а 16 рањено, у борбама на југу палестинске енклаве. Шефови Мосада и Шин Бета у Каиру и Дохи настављају преговоре о пуштању талца и прекиду ватре.

ИДФ: Убијен Али Абед Аксан Наим

Израел тврди да је у ваздушном нападу на Либан убијен Али Абед Аксан Наим, заменик команданта јединица Хезболаха за ракете.

Тел Авив је саопштио да је Аксан Наим био одговоран за извођење и планирање ракетних напада на израелске цивиле. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Мировне снаге састављене од војника из арапских држава и тампон-зона тик уз тарабу која дели Израел и Појас Газе, обриси су решења сукоба који већ пуних шест месеци потреса овај део Блиског истока.

Уколико посредници не пожуре, Израел би, одмах након Рамазана, могао упасти у Рафу и југ Либана.

За сада, више од 32.000 мртвих Палестинаца, 1.200 израелских и 350 либанских жртава. Мртве у Јемену и Сирији, за сада, нико прецизно не броји.

Опширније Краће

САД одобриле нови пакет војне помоћи Израелу вредан милијарде долара

Администрација председника Сjeдињених Држава Џозефа Бајдена одобрила је слање бомби и војних авиона вредних милијарде долара Израелу.

Нови пакет, према речима званичника Пентагона и Стејт департмента, укључује 25 авиона Ф-35 у вредности 2,5 милијарде долара и више од 1.800 бомби МК84 од 900 килограма и МК82 бомби 500 од 225 килограма, пише Вашингтон пост.

Најављени план велике копнене офанзиве Израела на Рафу повећао је тензије између Вашингтона и Тел Авива након што је Бајден изразио противљење том плану, а СБ УН донео резолуцију о обустављању ватре до краја Рамазана.

Израел тврди да је таква офанзива неопходна да би победио Хамас.

(The Washington post)

Опширније Краће

Вафа: Нови напади у централном и источном делу Газе

Осморо Палестинаца је погинуло у израелским нападима на централни и источни део Појаса Газе, пренела је палестинска новинска агенција Вафа.

Од тога, петоро цивила страдало је код избегличког кампа Нусеират.

(WAFA)

Опширније Краће

ИДФ: Један војник погинуо, 16 рањених

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је један војник погинуо у борбама у јужном делу Појаса Газе, док је 16 припадника ИДФ-а рањено, од којих шесторо са тежим повредама.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Галант: ИДФ проширују кампању против Хезболаха

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да ће израелска војска проширити кампању против Хезболаха и повећати број напада на њихове положаје.  

"Израел се окреће од одбране против Хезболаха, ка прогону групе и стићи ћемо где год да та организација делује – у Бејруту, Дамаску и на удаљенијим местима", рекао је Галант.

Протеклог дана, главни командант Хезболаха погинуо је у нападу дроном ИДФ у јужном Либану, а још пет терориста Хезболаха је међу 38 мртвих у израелским ваздушним нападима у Алепу, у Сирији.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ердоган: Нећемо стати док Палестинци не стекну независну државу

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да улаже интензивне напоре како би се повећао притисак на Израел да спроведе резолуцију Савета безбедности Уједињених нација (УН) о прекиду ватре у Појасу Газе.

"Јуче смо послали осми хуманитарни брод у Египат са 125.000 пакета хране који ће бити испоручени у Газу. Чинимо све што можемо, колико нам средства дозвољавају, да не оставимо никог без потрепштина" рекао је Ердоган.

"Нећемо стати док Палестинци не поврате своју слободу, своје окупиране земље и своју независну државу са источним Јерусалимом као главним градом. Турска покушава да прође тест у Гази, као што је прошла тест за Сирију, Сомалију и Карабаха са успехом", нагласио је председник Турске. 

(Reuters)

Опширније Краће

Вафа: Најмање 20 жртава напада на град Газу

Најмање 18 палестинских цивила је погинуло, а више их је рањено, у низу израелских напада на град Газу, пренела је палестинска новинска агенција Вафа.

Наводи се да је погођено једно возило у источном делу града при чему је погинуло осам особа, укључујући петоро деце и две жене.

"Још најмање 10 цивила је страдало у нападу на зграду у близини болнице Шифа", наглашава Министарство здравља у Гази. 

Палестински извори истичу да су двојица Палестинаца погинула у Абасану, источно од Кан Јуниса.

(WAFA)

Опширније Краће

ИДФ: За 24 сата нападнуто више локација Хамаса – настављене борбе у околини комплекса Ел Шифа

Израелске одбрмбене снаге ИДФ саопштиле су да су током протеклог дана извела нападе на више локација Хамаса у Појасу Газе.

Наводе да су њене снаге наставиле са операцијама у околини комплекса Ел Шифа у граду Гази док, како кажу, "ублажавају штету по цивиле, пацијенте, медицинске тимове и медицинску опрему", додајући да су током протеклог дана убиле више наоружаних људи и лоцирали оружје и војну инфраструктуру.

У израелском саопштењу се наводи да су снаге ИДФ-а извршиле рације и у централним и јужним областима, укључујући Кан Јунис и Ел Карару, где су трупе размениле ватру са палестинским наоружаним људима пре него што су их убили и лоцирали оружје и ракете.

Наоружано крило Хамаса саопштило је да су њихови борци гађали израелске снаге у близини болнице Насер у Кан Јунису, једној од две градске болнице коју су израелски војници блокирали неколико дана.

(Reuters)

Опширније Краће

Шефови израелских обавештајних служби настављају преговоре у Дохи

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху одобрио је делегацији на високом нивоу да настави разговоре о таоцима у Каиру и Дохи у наредним данима, наводи се у саопштењу кабинета премијера.

Мосадов тим средњег ранга остао је у Дохи док се шеф израелске обавештајне службе Давид Барнеа вратио у Израел раније ове недеље.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Напади ИДФ-а широм Појаса Газе, десетине погинулих и рањених

Израел је у петак наставио са ваздушним и копненим бомбардовањем Појаса Газе, убивши десетине Палестинаца, док су борбе водиле и око главне болнице Ел Шифа у граду Гази, саопштили су палестински званичници и израелска војска.

Палестински здравствени званичници рекли су да је у два израелска удара на предграђе Ел Шеџаја у источном граду Гази погинуло 17 људи.

Владина канцеларија за медије у Гази коју води Хамас саопштила је да је најмање 10 полицајаца, задужених да обезбеде помоћ расељенима у северној Гази, међу убијенима у Ел Шеџаји.

У израелском ваздушном нападу на кућу у избегличком кампу Магази у централном Појасу Газе погинуло је осам људи, јављају палестински медији.

На крајњем југу Појаса, Израел је наставио са бомбардовањем Рафе, последњег уточишта Палестинаца где се склонило више од половине од 2,3 милиона становника Газе. 

Више од 32.000 Палестинаца је убијено у израелској војној офанзиви на Појас Газе од 7. октобра, а 71 је убијен у последња 24 сата, према здравственим властима на тој територији.

Верује се да је још хиљаде мртвих затрпано под рушевинама, а више од 80 одсто становника Газе је расељено, од којих су многи у опасности од глади. Више Палестинаца је погинуло, а на десетине их је рањено, у израелским нападима широм Појаса Газе.

(Al Jazeera, Reuters)

Опширније Краће

Антиратни протести у Јерусалиму, ухапшено пет особа

Четири особе су ухапшене на антиратном протесту на париском тргу у Јерусалиму, саопштио је левичарски покрет Слободни Јерусалим на платформи Икс, некадашњем Твитеру.

Поред четворице демонстраната, Инет преноси да је полиција привела и једног новинара

У објави на друштвеној мрежи Икс, виде се израелске снаге како хватају, гурају и насилно обуздавају неколико демонстраната на Париском тргу у Јерусалему.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Иран: Напад на Алеп претња регионалном и међународном миру

Иранско министарство спољних послова осудило је израелски ваздушни напад на Алеп.

Сматра да су напади на територију Сирије грубо кршење суверенитета те државе и основних норми међународног права.

Поручује да су такви напади озбиљна претња регионалном и међународном миру и сигурности, позивајући међународну заједницу да их осуди.

"Агресивни напади на Сирију очигледни су и очајнички покушаји да се настави и прошири криза у региону", додаје се у саопшењу.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Нови напад на Рафу, убијено 12 Палестинаца

Најмање 12 Палестинаца убијено је у израелском ваздушном нападу на стамбену зграду у Рафи.

Напад је изведен у раним јутарњим сатима, а међу страдалима и рањенима има жена и деце.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Високи званичник Хезболаха убијен у нападу дрона у јужном Либану

У ракетном нападу израелске војске на југу Либана убијен је високи војни званичник Хезболаха Али Абед Ахсан Наим.

Ахсан Наим је био на функцији заменика команданта ракетне јединице Хезболаха.

У саопштењу израелске војске наводи се да је он један од лидер Хезболаха који је био задужен за спровођење и планирање напада на израелске цивиле.

Ракетне сирене огласиле су се у северном Израелу убрзо након пријављеног напада. 

У протеклој недељи, ИДФ је извео вишеструке нападе у јужном Либану, циљајући на терористе Хезболаха и терористичке инфраструктуре. 

Израелски авиони су у уторак напали Збоуд у североисточном Либану, што је најдубљи удар који је изведен од почетка рата између Израела и Хамаса.

(Jerusalem PostReuters)

Опширније Краће

Палестинске власти: Број мртвих у Појасу Газе порастао на 32.623

Најмање 32.623 Палестинца су убијена, а 75.092 рањена од 7. октобра у израелској војној офанзиви на Појас Газе, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.

(Reuters)

Опширније Краће

Рације и хапшења ИДФ-а широм Западне обале

Два Палестинца ухапшена су, након што су, како тврди ИДФ, отворили ватру на војни положај израелске војске неколико сати раније.

Двојица осумњичених отворила су ватру на војни положај у близини Наблуса.

ИДФ каже да је током њиховог хапшења у граду на Западној обали заплењен пиштољ за који се верује да је коришћен у нападу.

У другој рацији у избегличком кампу Нур Шамс у близини Тулкарема, полиција и трупе ИД ухапсиле су траженог терористу палестинског Исламског џихада.

Омар Абу Халал је осумњичен да је умешан у претходне нападе и производњу експлозивних направа, саопштио је ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ајзенкот представио ратној влади алтернативу Нетанјахуовом плану за послератну Газу

Пензионисани генерал израелске војске и кључни члан израелског ратног кабинета Гади Ајзенкот представио је ратној влади план за послератну Газу раније ове недеље као алтернативу нацрту који је прошлог месеца сачинио премијер Бенјамин Нетанјаху преноси Инет.

Након уклањања Хамаса са власти и повратка свих талаца које држи терористичка група, Ајзенкотов план предлаже да се одговорност за цивиле у Гази пренесе на локални палестински ентитет који делује под надзором коалиције коју предводе арапске државе и САД, каже се у извештају.

У извештају се такође наводи да би реформисани палестински ентитет био кључан за успех послератне Газе. Било би потребно активно радити на заустављању тероризма против Израела, освежити образовни систем тако да више не подстиче терор против Израела и окончати политику "плати да убијеш".

Ако се успостави ентитет који испуњава услове, Израел би га тада представио као одрживу привремену алтернативу захтеву САД за независном палестинском државом, преноси Инет.

Такође се наводи да Ајзенкотов план захтева да се сваки будући палестински ентитет или држава потпуно демилитаризује.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Либански медији: Израелски дрон напао возило у граду близу Тира, у јужном Либану

Либански медији извештавају о нападу израелске беспилотне летелице на возило у граду Базурије, у близини приморског града Тира.

Снимак објављен на друштвеним мрежама показује последице наводног бомбашког напада.

(Times of Israel)

Број погинулих у израелском нападу на Алеп порастао на 38

У израелским нападима на сиријски град Алеп убијено је најмање 38 особа укључујући пет чланова либанске оружане групе Хезболах, саопштила су три безбедносна извора за Ројтерс.

Сиријско министарство одбране саопштило је раније данас да је известан број цивила и војних званичника убијен након што су Израел и милитантне групе покренули нападе на Алеп.

Израелски ваздушни напади гађали су неколико области Алепа око 1.45 по локалном времену, саопштило је министарство.

Ваздушни напади су се поклопили са нападима дроновима из Идлиба и западног руралног Алепа за које је министарство описало да су их извеле "терористичке организације" које су гађале цивиле у Алепу и његовој околини.

(Reuters)

Опширније Краће

Ваздушни удари ИДФ-а на избеглички камп Џабалија, погођена џамија

Израелске снаге напале су бројна подручја широм Појаса Газе, укључујући и избеглички камп Џабалија, у северном делу Газе.

Погинуло је неколико особа.

Погођена је џамија Сад бин Аби Вака.

Због удара је у кампу у раним јутарњим сатима избио и пожар у продавници електричних уређаја.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Сирија оптужила Израел за напад на Алеп

Сиријски државни медији оптужили су Израел да је покренуо ваздушне нападе на област Алепа.

Како јавља државна новинска агенција САНА, наводни израелски ваздушни удари изведени из ваздушног простора југоисточно од Алепа.

Како преноси Ројтерс, у нападима су убијена 33 цивила, неколико војних званичника и пет терориста Хезболаха.

(Jerusalem Post, Reuters)

Опширније Краће

САД: Уништена четири дрона јеменских Хута изнад Црвеног мора

Америчка војска саопштила је да је изнад Црвеног мора уништила четири беспилотне летелице које су лансирали јеменски Хути, које подржава Иран, преноси Ројтерс.

Америчка централна команда је на Иксу навела да су дронови представљали непосредну претњу за трговачке бродове и бродове америчке морнарице у региону.

Нема пријављених повреда или штете на америчким или коалиционим бродовима, наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

У израелским нападима на сиријски град Алеп убијена су 33 цивила и припадника војске, јавља Ројтерс. Међу њима и два борца Хезболаха.

Палестински премијер Мухамед Мустафа формирао је нову владу у којој ће бити и министар спољних послова, a тренутни прекид ватре и израелско повлачење из Газе остаје приоритет, преноси палестинска новинска агенција Вафа.

Мустафа, савезник председника ПА Махмуда Абаса, именован је овог месеца за премијера са мандатом да помогне реформу Палестинске власти, која има ограничену самоуправу на Западној обали коју контролише Израел.

Сиријска државна новинска агенција САНА, позивајући се на војни извор, јавља да су израелски авиони гађали стамбену зграду у области Дамаска. ИДФ није коментарисао ове наводе.

Израелска војска је саопштила да је уништен велики део Хамасовог тунела, дугог два и по километра, који је био део подземне мреже која је повезивала северну и јужну Газу. 

Вишег команданта Хамаса Раада Табета елиминисали су израелски командоси у болници Шифа у Гази, саопштила је израелска војска.

"Табет је био задужен у Хамасу за регрутовање и снабдевање и сматра се да је међу првих 10 рангираних команданата Хамаса", тврде у ИДФ-у.

Турска, Мароко, Јордан и Египат су дестинације које израелски грађани треба да "избегавају", рекао је званичник израелског Савета за националну безбедност који је издао упозорење о путовању у те четири земље. Упозорење за Египат укључује Синајско полуострво, популарно одредиште за одмор Израелаца који путују током Пасхе. 

Званичник је такође упозорио Израелце који путују у Шведску у мају на такмичење за Песму Евровизије 2024. да прикрију свој идентитет.

Читај ми!