Извор: РТС

Израел: Настављамо тамо где смо стали; Хамас: Ослободили смо све жене и децу

Након седмодневног прекида ватре, жестоке борбе настављене су на југу Појаса Газе. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је наставак копнене офанзиве једини начин да Израел оствари свој циљ - уништење Хамаса. Шеф израелске обавештајне службе Мосад наредио је преговарачком тиму да се врати у Тел Авив јер су преговори у Катару о новом примирју "доспели у ћорсокак" иако Хамас тврди да је ослободио све жене и децу. ИДФ позива Палестинце да напусте борбене зоне. Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, тврди да је готово 200 Палестинаца убијено од прекида примирја. Израелске трупе и припадници либанског Хезболаха размењују прекограничну ватру.

Хамас лансирао ракете на Тел Авив

Војно крило Хамаса саопштило је да је у току вечери лансирало ракете према Тел Авиву.

Кажу да је акција одговор на ''ционистичке масакре над цивилима''.

Ракете су наводно испаљене са локације у северном делу Појаса Газе.

Раније данас, израелски систем противваздушне одбране извршио је најмање десетак пресретања ракета изнад подручја Тел Авива.

(CNN)

Опширније Краће

Нетанјаху: Хамас одбија да пусти Црвени крст да посети таоце

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху тврди да Хамас није дозволио члановима Црвног крста да посете све таоце, како је било предвиђено споразумом о прекиду ватре.

Нетанјаху је на конференцији за новинаре рекао и да ће се расељени Израелци вратити својим кућама када буду имали осећај сигурности.

Упитан да каже да ли су људи у безбедносним службама Израела били свесни да ће Хамас извршити напад, Нетанјаху је рекао да  нема никакве завере'.

''Постоје питања на која треба да се да одговор: шта се десило, како се десило, и о томе ће се говорити на крају рата, а не сада. Сигурно није било завере", поручио је Нетанјаху.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Остин: Лично сам подстакао израелске лидере да избегавају цивилне жртве

Амерички министар одбране Лојд Остин, коментаришући борбе између Израела и Хамаса, каже да је у рату у урбаним условима могуће победити само ако штитите цивиле.

Говорећи на Регановом националном форуму у Калифорнији, Остин је упоредио сукоб Израела и Хамаса са војном кампањом коју су САД водиле против Исламске државе, која је, како је навео, била дубоко усађена у урбана подручја.

''Међународна коалиција против Исламске државе напорно је радила на заштити цивила и стварању хуманитарних коридора, чак и током тешких борби. Ако цивиле отерате у загрљај непријатељу, тактичку победу заменили сте страшним поразом'', рекао је Остин.

Нагласио је да је лично подстакао израелске лидере да избегавају цивилне жртве, како у Појасу Газе, тако и на Западној обали.

(Танјуг)

Опширније Краће

Агенција Уједињених нација: У Појасу Газе има око 50.000 трудница

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице саопштила је да у Појасу Газе има око 50.000 трудница.

Агенција је на мрежи Икс објавила и да се дневно порађа око 180 жена.

(Танјуг)

Опширније Краће

Министарство у Гази: Од почетка сукоба убијено 15.207 Палестинаца

Најмање 15.207 Палестинаца је убијено у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, када је сукоб почео, саопштио је портпарол министарства здравља у Гази, које контролише Хамас.

Како тврди, током сукоба су повређене најмање 40.652 особе, а 70 одсто жртава су деца и жене.

Откако је у петак истекло примирје између Хамаса и Израела, убијена су најмање 193 Палестинца, тврди Хамас.

(CNN)

Опширније Краће

Галант: Настављамо тамо где смо стали

Министар одбране Израела Јоав Галант каже да се израелска војска (ИДФ) пуном снагом вратила у борбу, након што је дошло до прекида примирја.

Галант је рекао да је наредио да се борбе наставе у петак ујутро, након што је, према његовим речима, Хамас одбио да пусти 15 жена и два детета у склопу договора о прекиду ватре.

"Настављамо тамо где смо стали", рекао је Галант на конференцији за новинаре.

Галант је резултате нове офанзиве назвао "веома импресивним".

"Неколико хиљада терориста је елиминисано, десетине штабова је погођено, стотине терабајта информација је у нашим рукама, стотине терориста смо заробили и они се испитују у Израелу. Наш успех је што се 110 талаца вратило кућама, ниједна војска у свету није то успела против терористичке организације", рекао је Галант.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Уницеф осудио ''рат против деце" у Гази

Уницеф је осудио "рат против деце" који се тренутно, како оцењују, води у Појасу Газе након што је Израел наставио нападе на Газу пошто је у петак истекло примирје између Израела и Хамаса.

Обраћајући се новинарима у канцеларији УН у Женеви путем видео-везе из Кан Јуниса, портпарол Уницефа Џејмс Елдер рекао је да су бомбе почеле да падају само неколико секунди након што је прекид ватре завршен у петак.

(The Guardian)

Опширније Краће

Нетанјаху: Наставак копнене офанзиве једини начин да остваримо свој циљ

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је наставак копнене офанзиве у Појасу Газе једини начин да Израел оствари свој циљ - уништење Хамаса.

Нетанјаху наглашава да ће рат бити настављен све док се овај циљ не постигне, као и да ће Израел наставити да ради на ослобађању талаца које Хамас још увек држи у Гази.

"Учинићемо све да их вратимо кући, да завршимо ту мисију, али и да уништимо Хамас и да обезбедимо да никада више не буде претња за нас, да не буде група која прети Израелу из Газе", рекао је премијер Израела током конференције за медије.

Нетанјаху каже да осим победе не постоји други начин да се циљеви Израела остваре.

Израелски премијер је поновио упозорење да ће Либан "бити уништен" ако Хезболах започне "велики рат" против израелске војске.

"Све време делујемо на северу против свих покушаја Хезболаха да делује против нас. Елиминишемо терористичке ћелије, гурамо их даље од границе, уништавамо муницију. Наставићемо са јаким одвраћањем на северу и потпуном победом на југу. Вратићемо безбедност на северу и југу", нагласио је Нетанјаху.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: Ослободили смо све жене и децу

Заменик шефа политичког бироа Хамаса Салех ал-Арури тврди да та група више не држи жене и децу као таоце.

"Окупатор инсистира да код нас и даље има жена и деце, али, као што смо рекли, све смо их пустили. Преостали затвореници у Гази су војници и цивили који су служили у окупационој војсци", казао је за Ал Џазиру Ал-Арури.

Нагласио је да неће бити размене заробљеника докле год се одвијају израелски напади на Појас Газе.

"Тренутно нема преговора о примирју. Неће бити размене затвореника док се агресија не заврши и док не дође до свеобухватног и коначног прекида ватре. Покрет отпора је спреман на све израелске војне сценарије, било да је реч о рату на копну, нападу из ваздуха или нечему трећем", поручио је Ал-Арури.

Раније данас, шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа наредио је преговарачком тиму Израела да се врати у Тел Авив јер су преговори у Катару о новом примирју са Хамасом "доспели у ћорсокак", саопштила је канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Израел тврди да Хамас није испунио своје обавезе према споразуму који је укључивао ослобађање свих жена и деце.

(Танјуг)

Опширније Краће

Ал Џазира: У акцији Израела на Западној обали убијена једна особа

Најмање једна особа је убијена, а 12 је рањено у најновијим акцијама израелских снага на Западној обали, јавља Ал Џазира.

(Танјуг)

Породице израелских талаца захтевају састанак са Нетанјахуом

Породице израелских талаца у Гази, укључујући и неке чији су чланови ослобођени у размени, захтевају састанак са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Породице су истакле да желе састанак вечерас, након што се једнонедељно примирје завршило после наводног кршења споразума од стране Хамаса и израелског повлачења из преговора.

"Завршетак прекида ватре и повратак у борбу обавезују да се породице талаца одмах обавесте. Сваки дан би могао бити последњи, не можемо их оставити тамо", наведено је у саопштењу.

Током претходне недеље, Хамас је ослободио 105 цивила, укључујући 81 држављанина Израела, 23 Тајланђана и једног Филипинца.

Након новог почетка сукоба, у Гази је остало 136 талаца (114 мушкараца, 20 жена и двоје деце) - укупно 125 Израелаца и 11 страних држављана.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Харис: Размере страдања цивила и слике из Газе су поражавајући

Потпредседница САД Камала Харис поновила је да Израел има право да се брани од Хамаса, али и да се међународно и хуманитарно право мора поштовати, уз напомену да је превише Палестинаца убијено.

"Искрено, размере страдања цивила и слике и снимци који долазе из Газе су поражавајући", рекла је Харис новинарима.

Истакла је да сви желе да се сукоб што пре заврши и да се осигура безбедност Израела и безбедност палестинског становништва. 

"Морамо убрзати напоре за изградњу трајног мира", закључила је Харис.

Ројтерс је раније данас пренео да ће америчка потпредседница Камала Харис изложити америчке планове за Газу након окончања рата према којима Палестинци у Гази и на Западној обали треба да буде уједињени у један ентитет.

Харис ће данас учествовати на климатском самиту у Дубаију, а Бела кућа је саопштила да ће Харис том приликом пренети поруку председника САД Џозефа Бајдена о плану за Појас Газе.

(Танјуг, Reuters)

Опширније Краће

У израелском ваздушном нападу убијен палестински научник

У израелском ваздушном нападу на град Ал-Фалуџа, 30 километара североисточно од града Газе, убијени су истакнути палестински научник Суфјан Тајех и његова породица, саопштило је палестинско Министарство високог образовања.

Тајех, који је био председник Исламског универзитета у Гази, био је и водећи истраживач у области физике и примењене математике.

Најмање 193 Палестинца су убијена, а 650 је рањено у Гази откако је примирје између Хамаса и Израела окончано у петак ујутро, изјавио је раније данас портпарол Министарства здравља Газе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Исламски џихад испалио ракете на израелске градове Сдерот и Ашдод

Војно крило палестинске групе Исламски џихад саопштило је да је испалило ракете на израелске градове Сдерот и Ашдод.

(Танјуг, РИА Новости)

Галант: Акција ће допрети до сваке области до које треба

Министар одбране Израела Јоав Галант каже да израелска војска делује у деловима Појаса Газе у којима није деловала од почетка рата.

"Последња два дана радимо и на подручјима у којима нисмо радили у последњих месец дана и то ће се повећати. Акција ће допрети до сваке области до које треба. Идемо на потпуну елиминацију организације Хамас", рекао је Галан резервистима у близини границе са Појасом Газе.

Галант каже да је Израел имао веома добре резултате у првом месецу рата против Хамаса.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел: Преговори у Катару о новом примирју доспели у ћорсокак

Шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа наредио је преговарачком тиму Израела да се врати у Тел Авив јер су преговори у Катару о новом примирју са Хамасом "доспели у ћорсокак", саопштила је канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

"Терористичка група Хамас није испунила своје обавезе према споразуму који је укључивао ослобађање свих жена и деце који су били на листи која је достављена Хамасу", наведено је у саопштењу.

Израелски тим је био у Дохи на разговорима са катарским посредницима о још једној "паузи" у борбама у Гази, током које би биле ослобођене нове категорије талаца које држи Хамас.

Барнеа је захвалио шефу ЦИА, египатском министру обавештајних служби и премијеру Катара на њиховом партнерству и посредничким напорима који су довели до ослобађања 84 држављанина Израела из Појаса Газе, поред 24 страна држављанина.

Седмодневно примирје у Појасу Газе прекинуто је у петак.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Камала Харис: САД неће дозволити присилно пресељење Палестинаца

Потпредседница САД Камала Харис рекла је да Сједињене Државе ни под којим околностима неће дозволити присилно пресељење Палестинаца из Газе или са Западне обале, опсаду Газе или прекрајање граница Газе.

Харис је то рекла током састанка са египатским председником Абдулом Фатахом ал-Сисијем, коме се захвалила на напорима да се евакуишу амерички грађани из Газе.

(BBC)

Опширније Краће

Тешка ракетна паљба на јужни и централни Израел

Тешка ракетна паљба испаљена је на јужни и централни Израел.

Сирене за узбуну су оглашене у Ашдоду и околним заједницама. Сирене завијају и у Реховоту, Ган Шломо и Кфар Билу.

Чуле су се експлозије, али нема извештаја о повређенима и штети.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Макрон путује у Катар и упозорава Израел: Уништење Хамаса могло би да траје девенију

Француски председник Емануел Макрон позвао је да се интензивирају напори како би се постигао трајни прекид ватре у Гази.

"Ситуација захтева појачане напоре да се постигне трајни прекид ватре, ослободили сви таоци које држи Хамас, омогућила бржа помоћ Гази, као и да би се Израел уверио у његову безбедност", рекао је Макрон.

Макрон је најавио, говрећи на маргинама конференције о клими у Дубаију, да ће отпутовати у Катар како би помогао "да се успостави ново примирје".

Макрон упозорава да циљ Израела да елиминише Хамас ризикује да изазове деценију рата.

Постизање "потпуног уништења Хамаса" значило би да рат траје 10 година", рекао је Макрон.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

МКЦК: Интензиван наставак борби у Појасу Газе

Наставак борби у Појасу Газе је интензиван,  је данас генерални директор Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) Роберт Мардини. 

"Немамо прецизне извештаје, али оно што могу да кажем је да је наставак борби поново интензиван", рекао је Мардини британској агенцији на климатском самиту УН-a у Дубаију.

Према његовим речима, реч је о масовном уништавању кључне инфраструктуре без премца, цивилних кућа и квартова.

Мардини је упозорио да насиље отежава допремање хуманитарне помоћи у Газу, истакавши да је Газа у рушевинама.

"Људи у Гази живе у сталном страху од насилне смрти и боре се да преживе усред несташице хране и воде изазване сукобима, док болнице раде са ограниченим ресурсима. У Гази је све на преломној тачки", нагласио је Мардини. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Најмање 650 повређених Палестинаца од прекида примирја

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да су најмање 193 Палестинца убијена, а 650 њих је рањено у Гази од окончања примирја између Хамаса и Израела.

(Reuters)

Опширније Краће

Израел објавио мапе Газе и позвао Палестинце да се евакуишу

Израелска војска (ИДФ) почела је да користи мапе приликом позива Палестинцима да се евакуишу из активних борбених зона у Појасу Газе, јавља Тајмс оф Израел.

Портпарол ИДФ на арапском језику Авихаи Адраи, у објави на платформи Икс, упозорио је Палестинце у бројним зонама, у Џалабији, Шуџаји и Зејтуну на северу енклаве, да се евакуишу у склоништа у квартовима Дараџ и Туфах у граду Газа.

Адраи је, такође, позвао Палестинце из зона Кирбат Икза, Абасан, Бани Сухеила и Ману у јужној Гази да се упуте у склоништа у Рафи.

Израелска војска је раније објавила мапу на којој је Појас Газе подељен на стотине малих зона, коју намерава да користи за обавештавање палестинских цивила о активним борбеним зонама.

ИДФ је позвала Палестинце да обрате пажњу на статус подручја у којима живе, као  да прате ажурирања мапа.

(Times of Israel)

Црвени полумесец: Настављене испоруке помоћи Гази преко Рафе

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је "примио камионе помоћи преко прелаза Рафа" од својих египатских колега.

Помоћ преко египатске границе накратко је престала да пристиже у петак, након седмодневног прекида ватре између Израела и Хамаса.

(Times of Israel)

Нова размена ватре Хезболаха и Израела

Размена ватре између Израела и Хезболаха, дуж либанске границе, наставља се други дан заредом, пошто је завршено примирје у Појасу Газе.

Хезболах је саопштио да је борац те групе убијен, али није прецизирао када, док је либанска државна новинска агенција јавила да су три особе страдале у петак у израелском гранатирања на југу Либана.

Хезболах је, такође, навео да је испалио ракете на израелске положаје.

Са друге стране, иизраелска војска је саопштила да је извела гранатирање у близини града Накура као упозорење након што је уочила "необичне активности" на том подручју. 

Портпарол привремених снага Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) навео је да је у израелског гранатирању погођена близина седишта те мисије.

Након што је избио сукоб између Израела и Хамаса 7. октобра, Хезболах свакодневно напада израелске положаје на граници, док израелске ваздушне снаге гађају мете Хезболаха у Либану.

(Reuters)

Опширније Краће

Ердоган: Пропуштена шанса за мир у Гази

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је шанса за мир у Гази после хуманитарне паузе за сада изгубљена због поступака Израела.

Обраћајући се новинарима на повратку из Уједињених Арапских Емирата, Ердоган је  рекао да не губи наду да ће бити постигнут трајни мир у Гази.

(Reuters)

Опширније Краће

Камала Харис данас о америчком плану за Појас Газе 

Америчка потпредседница Камала Харис изложиће данас америчке планове за Газу након окончања рата Израела и Хамаса, преноси Ројтерс.

Харис ће учествовати на климатском самиту у Дубаију, где ће пренети поруку председника САД Џозефа Бајдена о плану за Појас Газе након окончања сукоба. 

(Reuters)

Опширније Краће

Де Кро тражи од Херцога да Израел престане са убијањем цивила у Гази

Белгијски премијер Александер Де Кро саопштио је да је након наставка сукоба у Гази разговарао са израелским председником Исаком Херцогом и рекао му да више не сме бити убијања цивила. 

"Изнео сам своју забринутост због чињенице да је насиље поново почело и још једном сам поновио оно што сам рекао на прелазу Рафа: нема више  убијања цивила", рекао је Де Кро.

Де Кро је додао да Израел има "право да елиминише терористичку претњу која потиче из Газе", али да треба да учини све да би се осигурало да више не буде цивилних жртава. 

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Погођено преко 400 циљева у Гази за 24 сата

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је преко 400 циљева погођено током протеклог дана широм Појасе Газе.

Према наводима израелске војске, борбени авиони гађали су преко 50 циљева у области Кан Јунис у "опсежним" нападима у јужном делу палестинске енклаве.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Министарство у Гази: Готово 200 Палестинаца убијено од прекида примирја

Након једнонедељног примирја, Израел је у суботу извео смртоносна бомбардовања Појаса Газе, преноси  британски Гардијан,

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило да је скоро 200 Палестинаца убијено од прекида привременог примирја између Израела и палестинске групе, преноси агенција Франс прес.

"Гађамо војне циљеве Хамаса широм Појаса Газе", рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус.

Како су непријатељства настављена, Хамасово наоружано крило је добило „наређење да настави борбу“ и да „одбрани појас Газе“, према извору блиском групи.

(Guardian)

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност у пограничним кибуцима

После затишја од неких осам сати, у пограничним заједницама Холит и Суфа на југу Израела огласиле су се сирене за ваздушну опасност, преноси Тајмс оф Израел.

Тренутно нема извештаја о повређенима или штети.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Жестоке борбе на југу Газе

Израелска војска је током ноћи извела опсежне операције против Хамаса и других наоружаних група у Гази, а тешке борбе воде се у јужном делу палестинске енклаве, јављају медији на хебрејском.

Копнене борбе воде се у области Кан Јунис где се, према обавештајним подацима, налазе чланови из врха Хамаса, јавља Канал 12.

Војни радио извештава да израелске снаге такође делују у граду Газа и Беит Лахији, на северу Газе.

(Times of Israel)

Израелски ноћни напад на Дамаск

Израелски ваздушни напади погодили су током ноћи неколико тачака на периферији Дамаска, јавили су сиријски државни медији, преноси Тајмс оф Израел.

Како наводи државна новинска агенција САНА, позивајући се на неименованог војног званичника, удари су дошли из правца Голанске висоравни, а сиријска противваздушна одбрана оборила је већину пројектила.

Начињена је материјална штета.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је у нападу погођена област јужног Дамаска, предграђе Сајида Зејнаб, где, како наводе, “постоје војне снаге које раде са либанским Хезболахом“, милитантном групом коју подржава Иран.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска гађала је око 200 циљева широм Појаса Газе. На мети су биле и локације у Кан Јунису и Рафи, на југу те палестинске енклаве.

Израел тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја.

У израелским ударима после хуманитарне паузе на север и југ појаса Газе погинуло је 178 људи, а 589 је рањено. Многи су остали под рушевинама, а болнице су пред колапсом. 

ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.

И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.

Уједињене нације позивају на трајни прекид ватре, описујући ситуацију у Гази као катастрофалну. Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не може у Газу. Траже од свих да удвоструче напоре како би се осигурао прекид сукоба на хуманитарној основи.

Новинар агенције Анадолија убијен у израелском нападу, чиме је биланс погинулих медијских радика од почетка сукоба у Гази порастао на 72.

Читај ми!