Извор: РТС, abcnews.go.com, cnn.com, guardian.com

Трамп оптужен због задржавања поверљивих докумената, случај без преседана

Бивши председник САД Доналд Трамп оптужен је пред савезним судом у истрази о његовом руковању поверљивим документима. Трамп се суочава са најмање седам оптужби, укључујући заверу ради ометања правде, навели су извори су за Еј-Би-Си њуз. "Ја сам невин човек", каже бивши председник САД.

Оптужница против Трампа који је више пута негирао све оптужбе је без преседана за бившег председника, наводи Еј-Би-Си њуз.

Оптужница долази након што је више од сто докумената са поверљивим ознакама пронађено у Трамповом одмаралишту Мар-а-Лаго у августу 2022. године.

Тачна природа оптужнице од седам тачака је нејасна јер је и даље "под печатом", а чак ни Трамп још није видео шта у њој пише.

Најмање неколико тачака које је канцеларија специјалног тужиоца Џека Смита поднела федералном окружном суду у Мајамију укључује намерно задржавање информација о националној одбрани, ометање правде, заверу ради ометања, лажне изјаве и прикривање према тачки 18 кривичног закона САД, преноси Гардијан.

Адвокат бившег председника САД Џим Трасти потврдио је да оптужбе укључују заверу, лажне изјаве, ометање правде и незаконито држање поверљивих докумената према Закону о шпијунажи. Трасти је рекао да очекује да ће оптужницу видети до уторка.

Трамп, који лето проводи у свом голф клубу Бедминстер у Њу Џерзију, потврдио је на друштвеним мрежама да је у уторак позван да се појави у згради федералног суда у Мајамију.

"Ја сам невин човек" написао је на својој платформи Truth Social.

Министарство правде и Национална безбедност шаљу додатне федералне агенте у Мајами уочи Трамповог очекиваног појављивања пред судом.

"Мрачан дан за САД"

Председник америчког Представничког дома Кевин Макарти, републиканац, рекао је да је оптужница против Доналда Трампа "мрачан дан" за Сједињене Државе и да је уз бившег председника.

Истрагу о Доналду Трампу је предводио специјални тужилац Џек Смит, а фокус је био на томе да ли је Трамп прекршио закон неовлашћено задржавајући поверљиве документе, односно, да ли је предузео кораке да изврши опструкцију владиних напора да пронађе та документа.

У оквиру истраге Министарства правде, истражитељи су запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго, на Флориди, од којих је 100 носило ознаку поверљивости.

Трампови адвокати су наводили да су сви такви документи враћени влади.

Против Трампа је недавно у Њујорку подигнута оптужница по 34 тачке у случају покушаја заташкавања ванбрачне афере за време кампање за председничке изборе.

Против њега се такође воде истраге у Вашингтону и Атланти, које би могле да резултирају кривичним оптужницама.

Специјални тужилац Смит против Трампа води истрагу о томе да ли су он и његови савезници покушали да пониште победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.

Читај ми!