0
Извор: РТС, Танјуг

Рохани победио на председничким изборима у Ирану

Ирански председник Хасан Рохани и званично је победио на председничким изборима, са око 57 одсто добијених гласова, изјавио је ирански министар унутрашњих послова Абдолреза Рахмани Фазли, на основу 99,7 одсто пребројаних гласова. Владимир Путин честитао Роханију.

"Од укупно око 41,2 милиона гласова, Рохани је освојио 23,5... и победио на изборима", рекао је Рахмани Фазли уживо на државној телевизији, преноси Ројтерс.

Роханијев главни противкандидат, представник конзервативне струје Ебрахим Раиси, добио је 15,8 милиона гласова, навео је министар, напоменувши да су резултати коначни, наводи АФП.

Иранци су јуче гласали за председника, а други круг неће ни бити одржан јер је Рохани освојио већину гласова већ у првом кругу.

Како је наведено, гласање је било продужено до поноћи по локалном времену, а гласачи су у дугим колонама чекали како би гласали.

Раније данас, иранска државна телевизија прогласила је досадашњег председника Роханија победником на председничким изборима, што значи да је пред њим још један четворогодишњи мандат у којем ће настојати да прошири слободе и домашај земље у спољном свету.

Рохани (68) је, иначе, на изборима 2013. године освојио 51 одсто гласова. Он отелотворује наде либералнијих Иранаца у већу политичку слободу код куће и боље односе са спољним светом.

Своју политичку будућност ставио је на коцку отварајући Иран ка спољном свету и савладавајући противљење радикалних политичара постизању историјског нуклеарног споразума у замену за ослабађање од погубних санкција, наводи АП.

Ниједан одлазећи председник није успео да освоји реизбор од 1981, када је ајатолах Али Хамнеи, садашњи врховни вођа и најмоћнији човек у Ирану, постао председник.

Председник Ирана је друга најмоћнија фигура у иранском политичком систему и подређен је врховном вођи земље, кога бира црквени панел и има коначну реч над свим државним питањима.

Председник надзире огромну државну бирократију која запошљава више од два милиона људи, задужен је за именовање чланова Кабинета и других званичника на кључне дужности и игра значајну улогу у обликовању домаће и спољне политике.