43
Извор: РТС/АФП/Франс24/Ројтерс

Ванредно стање у Француској, Исламска држава преузела одговорност за нападе

У терористичким нападима широм Париза и масакру у дворани Батаклан убијено је 127 људи, рекао је француски председник Франсоа Оланд. Француски специјалци неутралисали су нападаче који су у концертној сали убили 120 талаца. Мртви и у пуцњави испред ресторана. Бомбе и на Стад де Франсу, током фудбалске утакмице Француска – Немачка. Франсоа Оланд прогласио ванредно стање и најавио "немилосрдан" рат против терориста. Не зна се има ли међу жртвама држављана Србије. Исламска држава преузела одговорност за напад.

11.45 - Исламска држава преузела одговорност за нападе у Паризу, поручивши да ће Француска бити мета све док настави да води тренутну политику, преноси Ројтерс.

11.00 - Према званичним подацима, у синоћним нападима погинуло је 127 особа.

10.50 - Исламска држава објавила видео у којем позива муслимане да уколико не могу да дођу у Сирију да свети рат воде на тлу Француске, преноси Ројтерс.

08.10 - Образовне установе у Паризу јутрос не раде, затворени су музеји. Поједине туристичке агенције отказале су долазак у Париз, каже за РТС дописник Вечерњих новости из Париза Горан Чворовић.

06.50 - Још није утврђен тачан број жртава. Си-Ен-Ен јавља да су погинуле најмање 153 особе, а Ројтерс говори о 200 повређених, од чега 80 тешко.  

04.45 - Погинуло је осам нападача, од чега се седам разнело самоубилачким прслуцима, рекао је агенцији Франс прес извор близак истрази.  

04.03 - Њујорк тајмс наводи да су нападачи, пошто су упали у концертну салу, викали да је њихова акција освета за оно што Оланд ради муслиманима широм света.

03.46 - Сви нападачи су мртви, рекао шеф полиције, јавља АП. Тужилац не искључује могућност да су нападачи имали и помагаче.  

02.55 - Париске власти наводе да је у концертној хали Батаклан убијено 120 људи, док је у осталим нападима у том граду страдало још 40 особа, јављају француски медији. Петорица терориста убијена су у сукобу са полицијом. Непотврђени су извештаји о жртвама на страни полиције. У Француској је уведено ванредно стање. Председник Оланд је најавио "немилосрдну" акцију против терориста. Организатор је, чини се, већ познат јер присталице Исламске државе ликују на интернету, називајући догађај "Париз у пламену". Почео је лов на сараднике нападача.

02.25 - Пожар у избегличком кампу у Калеу, потврдио други човек тог града. За сада није јасно да ли је пожар избио случајно, или је реч о осветничком нападу.

02.00 - "Француска је одлучна. Крећемо у битку и бићемо немилосрдни", рекао је француски председник Франсоа Оланд испред концертне хале Батаклан. 

01.45 - Заменик градоначелника Париза каже да је у концертној сали 118 жртава.

01.35 - Француски медији јављају да су убијена четири нападача. Још 1.500 војника биће распоређено у Паризу.

01.10 - Стотину мртвих у концертној сали, јавља АФП. 

00.55 - Окончана акција француских специјалаца против терориста код концертне сале Батаклан. Убијена двојица нападача, јавља локална ТВ БМФ. 

00.45 - У нападима, осим мртвих, још 55 тешко и око 70 лакше рањених, према подацима париских ватрогасаца. Затворен је метро.  

00.40 - Пет експлозија одјекнуло у концертној дворани Батаклан, у којој се налазе таоци.

00.40 - Амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић каже за РТС да се за сада не зна има ли међу жртвама држављана Србије.

00.35 - Новинар радија Europe1, који се на почетку напада налазио у концертној сали, рекао је Ројтерсу да су нападачи ушли без маски и наоружани "калашњиковима", као и да су десетак минута насумично пуцали у масу узвикујући "Алаху екбар".

00.30 - Пуцњава и серија детонација код концертне сале у којој терористи држе таоце, јављају Ројтерс и АП. Власти у Паризу моле грађане да без преке потребе не излазе на улицу. 

00.10 - Један од напада код стадиона извео је бомбаш-самоубица, наводи АФП.

23.55 - Председник Франсоа Оланд рекао да је у току терористички напад без преседана. Уведено ванредно стање у целој земљи. Оланд донео и одлуку о затварању границе.

23.50 - Војска послата у 10. и 11. арондисман у Паризу. Према још непровереним информацијама дошло је до напада и у близини Лувра.

23.40 - У шопинг-центру изведен још један напад, јавља Ројтерс. ТВ станица БФМ јавља да је број жртава вечерашњих напада порастао на 60.

23.35 - Отмичари изашли из дворане Батаклан пуцајући на полицију. Не зна се колико је жртава у дворани.

23.38 - Још нико није преузео одговорност за серију напада у Паризу, али симпатизери Исламске државе, путем друштвених мрежа поздрављају догађаје у Француској са "Париз у пламену".

23.15 - Расте број жртава – најмање 40 мртвих, јављају француски медији. Полиција потврдила да се у позоришту налази око 100 талаца. Неколицина је успела да умакне нападачима.

23.00 - У току евакуација стадиона Стад де Франс. Претходно евакуисан председник Франсоа Оланд, који се налази на тајном месту.

22.55 - Француска полиција потврдила да су у париском 11. арондисману неидентификовани нападачи узели таоце. Локални медији наводе да се у концертној дворани, коју су заузели нападачи, налази око 60 особа.

22.45 - Најмање 18 људи убијено је у нападима у Паризу, јавља Ројтерс.

Француска је у шоку. Први пут после Другог светског рата проглашено је ванредно стање након што је изведено више терористичких напада. Власти позивају грађане да остану у својим домовима, а метро линије су затворене. Изведено је најмање шест напада, међу којима и масакр у концертној дворани Батаклан, где је убијено сто двадесет људи. Још 40 људи је страдало у другим нападима. 

Ненад Томић, новинар радио Франс интернационала, рекао је за РТС да се најпре сазнало за пуцњаву у ресторану у 11. арондисману, у самом центру Париза.

Два нападача ушла су и у концертну салу Батаклан током концерта групе "Eagles of Death Metal" и насумице пуцали по посетиоцима. Спасли су се они који су били на балконима јер су побегли преко излаза за евакуацију. У једном тренутку нападачи су изашли испред дворане и пуцали на полицију. Касно вечерас француски специјалци су убили нападаче, а у дворани су затекли стотину мртвих.

Трећи напад се одиграо се северно од Париза око стадиона у Сен Денију, где је у току била утакмица између Француске и Немачке. Чуло се неколико експлозија око стадиона на коме је било 80.000 људи. На утакмици је био и председник Франсоа Оланд који је евакуисан.

Одржан је хитан састанак Оланда са премијером Мануелом Валсом и министром унутрашњих послова Бернаром Казневом. Проглашена је ванредна ситуација, а власти позивају грађане да остану у својим домовима.

Оланд је изјавио да су "у Паризу у току терористички напади без преседана" у којима је убијено више десетина људи. Прогласио је ванредно стање у читавој Француској и донео одлуку о затварању граница, јавио је Ројтерс.

Оланд је додао да су у току операције које полицијске снаге изводе по Паризу. "Морамо остати мирни и бити уједињени", додао је Оланд, који је отказао учешће на самиту Г-20 у Анталији.

Подршку француском народу пружају званичници и међународне организације из целог света. Сами Парижани су преко друштвених мрежа покренули акцију #PorteOuverte помоћу које нуде уточиште свима који су се затекли на улици током напада.