Читај ми!

Крвава недеља у Каиру

Најмање 11 људи погинуло, a више стотина повређено у акцији полиције и војске против демонстраната у Каиру. Демонстранти траже да Војни савет преда управљање земљом цивилној власти. Влада саопштила да ће парламентарни избори бити одржани 28. новембра.

Само недељу дана уочи првих парламентарних избора од пада режима Хоснија Мубарака, у Египту нови сукоби полиције и војске са демонстрантима. У Каиру је погинуло најмање 11 људи, а више од 750 је повређено. Хиљаде демонстраната траже да Војни савет прецизира датум када ће цивилној влади предати управљање земљом.

На каирском тргу Тахрир, раме уз раме - хиљаде исламистичких и секуларних демонстраната. Оптужују војне власти, да и после Мубарака, желе да очувају његово наслеђе и задрже доминантан положај.

Док су демонстранти после најновијих немира поручили да насиље полиције према њима показује да је "Мубарак још на власти", Влада, с друге стране, тврди да полиција није користила бојеву муницију против демонстраната и захвалила се полицајцима за "уздржаност током ових дешавања".

Због нацрта уставних реформи, које Војном савету остављају велика овлашћења, демонстранти сумњају да војска жели да учврсти власт, упркос обећању да ће је предати цивилним властима после демократских избора.

Најорганизованија исламистичка организација у Египту Муслиманско братство саопштило је да неће прихватити никакво евентуално одлагање парламентарних избора.

Египатске власти саопштиле су да ће избори бити одржани 28. новембра, као што је и планирано.

Од парламентарних избора се очекује да реше један од главних проблема у Египту - недостатак безбедности.

После парламентарних избора, знаће се ко ће имати кључну улогу у писању новог устава. Нови египатски парламент именоваће Комисију за доношење Устава, који ће отворити пут председничким изборима. Политичка транзиција у земљи, под будним је оком Врховног војног савета, који је често на мети критика због репресије и одлагања процесуирања главних људи Мубараковог режима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи