Гадафија убиле мрачне силе

Бивши први човек либијске побуне Махмуд Џибрил за смрт Моамера Гадафија оптужио "стране силе, које су желеле да га ућуткају". Либија бесна на Нигер, који је одобрио азил Садију Гадафију и читавој свити високих званичника бившег режима. Сукоб племена у Завији, двадесетак мртвих.

01.10 - Најмање шест, а вероватно 15 мртвих у сукобу ривалских милиција на путу између Завије и Триполија у понедељак. 

Нове либијске власти понудиле су ново, ко зна које објашњење узрока смрти Моамера Гадафија. Овај пут криве су "стране силе", које су желеле да ућуткају бившег либијског лидера.

Тако бар тврди Махмуд Џибрил бивши први човек опозиције, који је агенцији Блумберг рекао да би суђење Гадафију разоткрило превише тајни.

"Он је био црна кутија Либије. Имао је превише договора са превише светских лидера", рекао је Џибрил, који је дојучерашње савезнике из Катара оптужио за мешање у унутрашње ствари Либије.

Моамера Гадафија су убили побуњеници пошто је покушаао да побегне из Сирта. Прво су његов конвој напали авиони НАТО, да би га убрзо затим заробили устаници. После неколико сати бруталног мучења, убијен је хицима у груди и главу.

Триполи бесан на Нигер

Нигер је прва земља са којом су нове либијске власти дошле у отворен дипломатски конфликт, пошто је Триполи незадовољан чињеницом да је та држава практично амнестирала Садија Гадафија и дозволила му да, мање или више, несметано борави на њеној територији.

"Неприхватљиво је да се Нигер птетвори у државу која штити криминалце... Позивамо Нигер да преиспита став", рекао је заменик шефа нових либијских власти Абдел Хафиз Гога, оцењујући потезе јужног суседа као "отворено непријатељске".

Нема мира око Завије

Судбина Садија Гадафија и Сејфа ал Ислама тек је мањи део проблема са којима се суочавају нове власти, које су у последња 24 часа биле присиљене да у Завију упуте неколико стотина бораца, како би зауставили сукобе међу ривалским милицијама.

Конвој возила заузео је положаје између Завије и територија племена Варшефана, пошто је најмање 20 особа погинуло у борбама које трају већ неколико седмица, али су у последњих неколико дана прилично жестоке.

Суштину сукоба представља жеља Варшефана да се освете устаницима из Завије, који су спалили и опљачкали Бани Валид, а исход мировне мисије представљаће први озбиљан показатељ у којој су мери нове власти способне да зауздају конфликте међу различитим племенима или милицијама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи