Читај ми!

Кубанци могу да тргују некретнинама

Кубанска влада дозволила је грађанима да купују и продају некретнине. То је још једна у низу важних реформи које спроводи председник Раул Кастро, у покушају да оживи посусталу кубанску економију.

Власти у Хавани саопштиле су да је дозвољена куповина и продаја непокретне имовине, први пут након раних дана револуције, што је најзначајнија реформа у низу измена које омогућавају слободу на тржишту под вођством председника Раула Кастра.

До сада су грађани Кубе могли да мењају некретнине једино уз компликоване споразуме или на несигурном црном тржишту. Педесет година након револуције, прописи су промењени и важиће само за кубанске грађане и оне са сталним боравиштем на карипском острву. Грађани поздрављају такву одлуку власти.

Аналитичари предвиђају да ће многи осиромашени Кубанци продавати своје куће у елитним деловима града и куповати јефтиније у предграђима.

Власти су најавиле да ће приходи од продаје бити опорезовани и да никоме од 11 милиона грађана неће бити дозвољено да гомила поседе.

Куба би ускоро могла да постане хит на тржишту некретнина. Тренутно се у Хавани могу купити апартмани за десетак хиљада долара или вила од 100 хиљада долара. То је за становнике Кубе право богатство.

Ипак, позитивна страна нових прописа јесте и то што ће се многи грађани, који су пред револуционарним снагама побегли у друге земље, сетити рођака који живе на Куби. Управо преко њих моћи ће повољно да дођу до некретнина.

Иако значи напредак у власничким односима, социолози упозоравају да би либерализација прописа у промету некретнинама, могла довести до пораста броја бескућника.

Више од 80 одсто Кубанаца ради за државна предузећа. Прима месечну плату од свега 20 долара у замену за бесплатно образовање, здравствену заштиту, готово бесплатно становање, превоз и основне животне намирнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи