Еутаназија дозвољена у Немачкој

Највиши цивилни суд Немачке пресудио да еутаназија није кривично дело уколико се особа изјасни да не жели да живи. Деценијска дебата решена случајем у коме је ослобођен адвокат осуђен за покушај убиства када је посаветовао клијента да "помогне мајци да умре".

Одлуком немачког Савезног суда правде, која је уследила након вишегодишње дебате у Немачкој о еутаназији, ослобођен је један адвокат који је прошле године осуђен за покушај убиства када је посаветовао једну жену да помогне својој мајци да умре.

 

Адвокат је на ту пресуду уложио жалбу, а највиши цивилни суд у Немачкој пресудио је да, уколико постоји пристанак пацијента, прекидање животних функција није кривично дело.

Старија жена рекла је својој ћерки да не жели да настави да живи на апаратима, након чега је пала у кому после излива крви на мозак 2002. године.

По савету адвоката, ћерка је прекинула сонду која је њену мајку одржавала у животу. Сонда је касније поново постављена, али је жена преминула након две недеље .

Њена ћерка, која је заједно са адвокатом била оптужена за покушај убиства, ослобођена је, док је адвокату изречена условна казна у трајању од девет месеци.

Појам еутаназија, убиство из милосрђа, потиче из грчког језика и значи "добра смрт".

У појединим земљама, као што су Холандија и Белгија, добровољна еутаназија је легална, али генерално и даље представља кривично дело убиства и изазива оштре полемике како јавности, тако и стручних кругова широм света, посебно са етичког становишта.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи