Протести широм Француске

Због планова владе да промени пензиони систем и продужи радни стаж неопходан за одлазак у пензију, француски радници протестовали широм земље.

У Паризу је против реформе пензионог система демонстрирало 47.000 људи , тврди полиција али синдикат ЦГТ каже да је демонстраната било трипут више - 130.000.

Влада је најавила да ће се од 2018. године у пензију ићи са 62, а не са 60 година, како је сада.

Французи су против те одлуке демонстрирали 27. маја и тада их је на улицама било 22.000 - по полицији, а 90.000 - по ЦГТ.

ЦГТ каже да су данас демонстрирали милиони људи јер је широм Француске било 200 протестних скупова. Штрајк уз демонстрације је посебно омео рад државних служби и транспорт.

Левичарско крило синдиката сматра реформу пензионог система неправедном и ревизијом друштвеног уговора из претходних деценија.

Влада каже да ће две године каснији одлазак у пензију бити благотворан за државну касу којој ће донети 70 милијарди евра уштеде до 2030. године.

Влада премијера Франсоа Фијона најавила је прошле недеље да ће без већих промена пензионог система годишњи дефицит Француске до 2050. године нарасти на 100 милијарди евра.

Синдикати су саопштили да је данашњи штрајк само увод у протесте које планирају за септембар, када параламент треба да одобри реформу пензионог система.

Испитивање јавног мњења агенције БВА показало је да два од три Француза подржавају протесте синдиката, док је истраживање које је урадио париски дневник "Фигаро" показало супротно - да 58 одсто грађана подржава продужавање радног века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи